Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Jean François Mérieau Gamay Le Bois Jacou 2020

St-Julien de Chédon

Op voorraad

Snel Overzicht

Touraine Gamay
  • Prijs € 14,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 13,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Aanvullende Informatie

Drinken bij oesters en schaaldieren, witte vis, jonge geitenkaas, bij de borrel
Drinkjaren nu tot ongeveer 2025
Biologisch ja
Druivensoort(en) gamay (100%)

Details

Met zijn zus Patricia nam Jean-François Mérieau in 2000 de leiding over van het familiedomein. En hoewel vader Jacky al bekend stond als getalenteerd wijnmaker, is Jean-François het toch weer heel anders gaan aanpakken. Hij is een duidelijke exponent van een nieuwe generatie jonge wijnmakers die zich richt op een zo natuurlijk mogelijke wijze van wijnmaken waarbij vooral één ding centraal staat: kwaliteit.

Belangrijk onderdeel van kwaliteitsverbetering was het omlaagbrengen van de rendementen. In de Touraine is het vrij gebruikelijk om met hoge rendementen te werken; veel opbrengst, veel wijn, maar van een matige kwaliteit. Gedachtenloze slobberaars. Mérieau besteedt veel tijd in de wijngaard en is ook een streng snoeier. Voor sommige cuvées zijn de rendementen zelfs gehalveerd sinds hij de dienst uitmaakt op het domein. Dit levert wijnen op met veel meer karakter en intensiteit, wijnen die met kop en schouders boven middelmatige Touraines uitsteken. Het merendeel van de druiven wordt nu ook weer met de hand geplukt.
Jean-François Mérieau Jean-François Mérieau
Mérieau geeft aan dat er een goede reden is om het beste uit zijn grond te halen, en die reden is de grond zelf. En de ligging van die grond: grotendeels hellingen langs de rivier de Cher, op het zuiden en zuid-westen gericht. De bodem is voor wijnbouw zeer geschikt, deze bestaat uit een combinatie van kalksteen en klei, met daarin vuursteen (silex), rolkeien en kwarts.

Een andere belangrijke term voor Mérieau is oorspronkelijkheid, en zo heeft hij ook veel aandacht voor onbekende of minder geliefde druivensoorten die op zijn land voorkomen. Mérieau koestert bijvoorbeeld de lokale Grolleaux, en evengoed de Gamay, een druif waar tegenwoordig vaak lelijk over wordt gedaan.

En hoe onterecht. Gamay wijt zijn slechte naam aan ondermaatse Beaujolais. Maar Mérieau laat zien wat je met Gamay kunt doen als je de druif even hoffelijk behandelt als hij doet met andere druivensoorten. Zo is er de lichte, pure, fruitige Hexagonales (door Mérieau heel mooi getypeerd als een noble vin de soif) en − heel verrassend − daarnaast de Boa gemaakt van oude stokken, met veel lagere rendementen. Een super intense wijn en toch nog steeds een die heerlijk rond lekker drinkt. Ook zo’n topcuvée blijft bij Mérieau soepel, en dat is met topcuvées wel eens anders.

De Zweedse in Parijs wonende kunstenares Madlen Herrström heeft de etiketten ontworpen voor Mérieau. Zijn wijn wordt onder meer geschonken in drie-sterren restaurant Oud-Sluis.


Grotere kaart weergeven

Informatie over het domein

Omvang domein 16 hectare (wit)
Eigenaar Jean-François Mérieau
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon