Proefnotitie
Neal Martin: “The 2018 Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Cuvée Maelie Rouge, which was awaiting racking and sees just under 10% new oak, has a lovely raspberry caulis and mulberry bouquet. The palate is medium-bodied with light tannins, tart red cherry and raspberry fruit and a simple, innocuous finish. Enjoy over the next two or three years (85-87)”
Jasper Morris MW: “Medium pink purple. Picked immediately after the others on 11th September, at an ideal 12.8% natural. Pretty fruit up front, interestingly crunchy behind. At the moment the wine still has a high level of carbon dioxide but that will be attended to before bottling (86).”
Jasper Morris MW: “Medium pink purple. Picked immediately after the others on 11th September, at an ideal 12.8% natural. Pretty fruit up front, interestingly crunchy behind. At the moment the wine still has a high level of carbon dioxide but that will be attended to before bottling (86).”
Aanvullende Informatie
Drinken bij | Coq au Vin, eend |
---|---|
Drinkjaren | nu tot ongeveer 2027 |
Druivensoort(en) | pinot noir (100%) |
Details
De wijnen van Domaine Jean Tardy zul je in Nederland weinig aantreffen. Vrijwel de gehele oogst gaat ieder jaar naar Engeland, Amerika en het Verre Oosten. Zo’n beetje de enige plek op het Europese vasteland waar je de wijn van Tardy kunt drinken is het 3-sterren restaurant van Alain Ducasse in Parijs, of anders zijn restaurant in Monaco.
Deze zaken waren mij niet bekend toen ik op een overzichtsproeverij in Nuits St Georges begin 2006 kennismaakte met Guillaume Tardy, en met zijn wijn. Wat mij na afloop wel bekend was: zijn Vosne-Romanée was de beste wijn van deze omvangrijke proeverij, en ik had me voorgenomen het domein een volgende keer te bezoeken. Dat gebeurde afgelopen december.
Guillaume (30) is sinds 2001 de verantwoordelijk wijnmaker, toen hij het stokje overnam van zijn vader Jean. In zijn werk combineert Guillaume de lessen die hij al sinds jong van zijn vader kreeg, met de nieuwe inzichten die hij heeft verworven tijdens zijn studie Oenologie in Dijon, en zeker ook tijdens zijn stage in Australië.
Guillaume Tardy in zijn kelder waar we alle 2006's van het vat hebben geproefd
Het streven van Guillaume is – heel kort samengevat – om toegankelijke wijnen te maken die worden gekenmerkt door vitaal fruit en een zijdeachtige textuur. Dit bereikt hij onder meer door de druiven ongekneusd te laten vergisten. En hij laat de wijn op z’n droesem rijpen door ‘m niet – zoals gebruikelijk – regelmatig van het ene naar het andere vat over te steken. Zo wint de wijn aan rijkheid en aan complexiteit.
De details van dit bezoek zijn te lezen op mijn blog.
Deze zaken waren mij niet bekend toen ik op een overzichtsproeverij in Nuits St Georges begin 2006 kennismaakte met Guillaume Tardy, en met zijn wijn. Wat mij na afloop wel bekend was: zijn Vosne-Romanée was de beste wijn van deze omvangrijke proeverij, en ik had me voorgenomen het domein een volgende keer te bezoeken. Dat gebeurde afgelopen december.
Guillaume (30) is sinds 2001 de verantwoordelijk wijnmaker, toen hij het stokje overnam van zijn vader Jean. In zijn werk combineert Guillaume de lessen die hij al sinds jong van zijn vader kreeg, met de nieuwe inzichten die hij heeft verworven tijdens zijn studie Oenologie in Dijon, en zeker ook tijdens zijn stage in Australië.

De details van dit bezoek zijn te lezen op mijn blog.
Informatie over het domein
Omvang domein | 5,5 hectare (Fixin: 0,42 hectare) |
---|---|
Eigenaar | Familie Tardy |
Wijnmaker | Guillaume Tardy |