Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Toby Bainbridge Rouge aux Levres

Julie & Toby Bainbridge Cuvée 50/50 Vin de France 2020

Chavagnes

Op voorraad

Snel Overzicht

50/50
  • Prijs € 14,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 13,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Harold Hamersma, De Grote Hamersma 21 januari 2021: "Grolleau. Grolleau noir om precies te zijn. Dankt zijn naam aan de ‘grol’, kraai. Een van die lollige inheemse druiven die in de Loire maar mondjesmaat de kans krijgen. Soms nog een beetje om wat rosé te maken. Maar die heeft uit de regio niet zo’n beste reputatie. Kent u Rosé d’Anjou nog? Vraag het uw oma. En informeer naar de toestand van haar gebit. Van kunststof? Daar heb je het al. Enfin.

Sauvignon blanc wereldwijd gewilder voor zijn wit. Cabernet franc voor rood herkenbaarder en met een trouwe schare liefhebbers. Kwaliteit ook steeds grensverleggender. Proef ook maar de Cuvée Highway van Julie en Toby. Maar die doen ook dekselse dingen met grolleau. Daarvan proefde ik ook al heel ruige, ongerijmde en bruuske edities. Vol strafkersen, boertigbessen, bitterbramen, zinderzuren en tangtannines.

Maar voor de Bainbridges ging geen brug te ver en die hebben heeft hun Cuvée Rouge aux Lèvres de andere kant op gedirigeerd. Aan de overkant daarvan lag the sunny side of the street. Om daar kennis te maken met the bright side of life. Want kraai of niet: we gaan er niet bijlopen of er iemand is overleden. Aandacht daarom voor alles wat leeft en groeit en bloeit. Borstelbramen. Beste bessen. Kloeke kersen. Kort de schaduw opzoeken. De koelte kiezen. Aandacht besteden. Even bij het leven stilstaan en genieten van het onalledaagse. Nog een slok drinken. Fles leeg. Kraait geen haan naar." 9

Aanvullende Informatie

Drinken bij vrolijke gelegenheden
Drinkjaren nu tot 2024
Biologisch ja, vin naturel
Druivensoort(en) groslot 50%, cabernet franc 50%

Details

Toby Bainbridge is afkomstig uit Engeland. Tijdens z'n opleiding aan de landbouwschool deed hij een buitenlandse stage in de Loire, waar hij in aanraking kwam met de wijnbouw. Na het behalen van z'n diploma werkte hij een periode op een groot landbouwbedrijf in Oklahoma. Daar ontmoette hij z'n vrouw Julie. Na verloop van tijd trok Toby -met z'n kersverse echtgenote- terug naar het Verenigd Koninkrijk. Zijn plan was om daar een landbouwbedrijf te beginnen. Dat is er niet van gekomen... Toen Toby naar de Loire ging om daar wijn voor z'n huwelijksfeest te gaan kopen kreeg hij direct een baan aangeboden bij een wijnboer!

Na enige omzwervingen kwam hij terecht bij "onze" Agnes en René Mosse, waar hij jarenlang werkte, en ervaring opdeed met biologisch en bio-dynamisch werken. Daarnaast begon hij vanaf 2007 langzaam maar zeker zijn eigen wijngaarden te bewerken en zijn eigen wijn te maken, vooral van het lokale druifje groslot (of grolleau). En natuurlijk volledig biologisch. Bewaarwijnen maken is niet zijn doel. Hij streeft naar eerlijke, pure drinkwijnen, die hij dan ook bottelt in doorzichtige flessen, afgesloten met een kroonkurkje. What you see is what you get! Hij filtert noch klaart zijn wijnen, en brengt ze op fles met wat natuurlijke koolzuur en bijna zonder sulfiet.

Veel Groslot wijngaarden zijn inmiddels gerooid, maar Bainbridge heeft nog een akkertje met zeer oude stokken (= van nature zeer lage rendementen) weten te bemachtigen. Daarnaast heeft hij cabernet franc en natuurlijk chenin blanc. Toby heeft de palen en bedrading in de meeste wijngaarden verwijderd, de druivenstokken zijn nu "bush vines", en ze staan te midden van gras en wilde planten en bloemen. Een wijngaard is bij Toby een echte "wijntuin", boordevol leven. Insecten, vlinders, volgels.

Hij streeft ernaar eenvoudige wijn te maken, maar dan wel erg goede eenvoudige wijn. Mission accomplished!

Informatie over het domein

Omvang domein 2 hectare
Eigenaar Julie en Toby Bainbridge
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon