Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

La Passion de Juchepie 2009

Domaine de Juchepie, Coteaux du Layon Faye

Op voorraad

Snel Overzicht

Een liquoreux, afkomstig van zeer sterk geconcentreerde, ook door botrytus aangetaste druiven. Meer restsuiker, maar ook nog meer complexiteit, spanning, diepgang. Waarlijk groots.
  • Prijs € 29,50 bij aantal van 1
  • Prijs € 28,50 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: half flesje (37,5 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Details

In 1985 kwamen Eddy Oosterlinck en zijn vrouw Mileine in het dorpje Faye, in de Côteaux du Layon, terecht op zoek naar een vakantiehuis. Dat werd gevonden, en er behoorde zelfs een klein wijngaardje (0,35 hecatare) bij het huis. Toch hadden ze toen absoluut niet de intentie om wijn te gaan maken, ze runden in Vlaanderen een groothandel in gereedschappen. Een bevriende wijnboer maakte wijn van hun perceeltje.

Oosterlinck was al een groot wijnliefhebber, dus helemaal verwonderlijk is het niet dat gaandeweg toch het idee onstond om zelf wijn te gaan maken. Het bleek mogelijk om wijngaarden rondom het huis aan te kopen, in 1997 maakten ze hun eerste eigen wijn, en in 2001 vestigden Eddy en Mileine zich definitief in Faye. Domaine de la Juchepie was geboren.

De wijngaarden waren al sinds 1997 zonder chemische middelen bewerkt, en vanaf 2007 werkt Eddy bio-dynamisch. Bij de (handmatige) oogst worden verschillende doorgangen door de wijngaarden gemaakt, om steeds optimaal rijpe druiven te kunnen plukken, en -afhankelijk van het oogstjaar- ook druiven die zijn aangetast door "pourriture noble." Voor het persen wordt een oude houten verticale handpers gebruikt, waarmee de druiven heel langzaam en zachtzinnig worden geperst. Vergisting en rijping vinden plaats op (oude) houten vaten. De wijnen worden na 12 tot 18 maanden gebotteld, en ze worden hierbij gefilterd om zodoende zo gering mogelijke hoeveelheden sulfiet te kunnen gebruiken. Na botteling rijpen de wijnen nog eens 2 tot 3 jaar in de kelder van het domein alvorens ze op de markt worden gebracht. Alleen zo ontstaan grootste wijnen!

Aanvullende Informatie

Drinken bij Munster kaas
Drinkjaren nu tot ongeveer 2026
Biologisch ja
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)

Proefnotitie

Proefnotitie Chris Kissack (winedocter) van de 2006: "A bronzed, golden-orange hue which is pleasing to the eye. A very dense, raisined, botrytised character here, with notes of shortbread and caramelised oranges, dense and sweet. A huge step up from Les Quarts, massive concentration and yet imbued with freshness and lift, and plenty of minerally, bitter, grippy elements. This is very fine and should develop handsomely in the cellar. Lovely. 18+/20 (July 2010)."

Informatie over het domein

Omvang domein 6,5 hectare
Eigenaar Eddy en Mileine Oosterlinck-Bracke
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Loire, Champagne