Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Le G de Château Guiraud 2016

Bordeaux blanc sec

Uitverkocht

Snel Overzicht

Droge witte wijn van het bekende Sauternes-huis Guiraud, gerijpt op gebruikte vaten van de Sauternes. Intens door z’n lage rendementen, puur door de biologische werkwijze. De G is verleidelijk met een kruidige hint die z'n herkomst verraadt.
  • Prijs € 16,50 bij aantal van 1
  • Prijs € 15,50 bij aantal van 6
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Onno Kleyn, Volkskrant Magazine 1 juni 2019: "Een biologische witte van voorbeeldige inhoud en niveau, gemaakt van sauvignon blanc met eenderde sémillon. Rijpt deels op door het fameuze Château d’Yquem gebruikte vaten. Stevig en rijk, met rokerig fruit: je kunt er bijna op kauwen. Wijn voor in de leunstoel."

Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2019: "Proef ’m nu voor het zesde oogstjaar op rij. G van Guiraud. G van Geweldig. G van Graves maar slechts ‘Bordeaux Blanc Sec’. Scheelt in de kosten. Toch superieure witte. Biologisch gecertificeerd sinds 2011. Heeft het hout gehad waarin ooit zoetbroer sauternes huisde, maar daarentegen geen ‘malo’. Vandaar de afwezigheid van melkjes, roompjes, yoghurtjes en puddinkjes. Toetjes eten we later, eerst drinken. Heerlijke wijn weer in 2016, buitengewoon jaar dat kon wedijveren met de buitengewone kwaliteit van 2015. Grapefruit, gedroogde sinaasappelschil, frisheid, fitheid, milde kruiderij, de bitterheid van marmelade, wat extra kruidigheid dit jaar. Kruidnageltje, saffraan, zoethout." 9

Michael Daals, masterclass Wine Professional over 2012: "Aards, intens geel fruit, boers, rijk mollig middenpalet, veel spanning, goede balans in de afdronk tussen de bitters en de strakke fruitige zuren". 8

Jancis Robinson: "70% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon, 80% fermented in ex-Sauternes barrels, the rest in steel. Tangy aroma of orange zest. Very very fresh with grapefruit pith tang and a very slight grain. Refined and lively all at once. Fine dry length. 17"

Matthew Hemming MW, Telegraph: "A contemporary style of smart, dry white from Sauternes. Ripe Sauvignon Blanc aromas dominate the nose, backed by more complex oak notes. The palate is assertively rich and layered from the lees ageing with bright passionfruit characters and lively acidity on the finish.

Pieter Nijdam, De Telegraaf: over 2011: "Kosten noch moeite werden gespaard om Guiraud weer aan de top te brengen. Het eerste resultaat is terug te vinden in de zeldzame droge versie G de Château Guiraud 2011. Een wit voorjaarsboeket, citrus, venkel, snufje witte peper. Echte klasse verraadt zich niet."
Aanvullende Informatie

Drinken bij visterrine, wilde zalm, keeft. sint jacobsschelpen, zwezerik, kalfsoester, kip
Drinkjaren nu tot ongeveer 2022
Biologisch ja, eerste proeven in 1996, volledig gecertificeerd in 2011
Druivensoort(en) sauvignon blanc (70%), sémillon (30%)

Details

Voor een uitgebreid verslag (augustus 2011) van het bezoek aan Guiraud zie ook Bordoverview Blog.

Sinds 1981 staat Xavier Planty aan het roer van de Sauternes Premier Cru Château Guiraud. Eerst alleen als wijnmaker, en sinds 2006 ook als mede-eigenaar. Aangezien Planty onvoldoende zijn eigen koers kon bepalen peilde hij bij de vorige eigenaar of het mogelijk zou zijn het château over te nemen. En dat kon. Alleen had Planty daar wel wat hulp bij nodig. Ondanks het feit dat het domein voor slechts 20 miljoen euro van eigenaar wisselde. Dat lijkt veel, maar dat is het niet voor zo’n gerenommeerde Premier Cru, buurman van Château d'Yquem (Guiraud ligt direct ten Zuiden van d’Yquem, bij het dorpje Sauternes).

Planty kocht Guiraud samen met een aantal gelijkgestemden: twee bevriende château-eigenaren en Robert Peugeot, bekend van de auto’s, die vanzelfsprekend wel wat te besteden had.

Château Guiraud is bekend om z’n dessertwijn. Deze droge Guiraud is vrij obscuur in Nederland. Bolomey Wijnimport importeert de wijn exclusief voor Nederland.

De wijn komt van een aantal zeer diverse grondsoorten rond de gemeente Sauternes. Er wordt op biologische grondslag gewerkt, met natuurlijke begroeiing van grassen en onkruid tussen de stokken, en er wordt zeer streng gesnoeid. Dit laatste leidt tot een gemiddeld rendement van slechts 30 hectoliter per hectare, en dat is laag. Met als gevolg een intense wijn.

Hoewel Le G de Guiraud uitgebreid met hout in contact is geweest, draagt deze wijn geen stempel van hout. De wijn is vergist op houten vat, en heeft daarna een half jaar tot negen maanden gerijpt op hout, maar de invloed hiervan is perfect verweven met de wijn, geeft ‘m geen houtsmaak maar een aangename kruidigheid.

De leeftijd van de stokken is 40 jaar (plantdichtheid 6660 stokken per hectare). De samenstelling van de grond is om en nabij de 80% keien (gravel) met klei en 20% zand. Er wordt met de hand geplukt, vergisting vindt plaats in roestvrij staal waarna de wijn 6 tot 9 maanden rijpt op eiken vaten van 1 jaar oud die het jaar ervoor zijn gebruikt voor de Sauternes(!). Tijdens de vergisting wordt batonnage toegepast, malolactische gisting heeft niet plaatsgehad.


Grotere kaart weergeven

Informatie over het domein

Omvang domein 15 hectare (droog wit)
Eigenaar Olivier Bernard (Domaine de Chevalier), Stephan von Neipperg (Canon la Gaffelière, La Mondotte), Robert Peugeot en Xavier Planty
Dagelijkse leiding Xavier Planty
Wijnmaker Hubert Corre
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon