Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Le Petit Cheval Blanc

Le Petit Cheval Blanc 2016 kistje van 3

Bordeaux blanc

Uitverkocht

Snel Overzicht

De zeer zeldzame witte wijn van Château Cheval Blanc. Jaarlijkse allocatie is een handvol kleine kistjes van 3.
€ 480,00
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: kistje van 3 flessen in een omdoosje

Aanvullende Informatie

Drinken bij visterrine, wilde zalm, keeft. sint jacobsschelpen, zwezerik, kalfsoester, kip
Drinkjaren nu tot ongeveer 2030
Druivensoort(en) sauvignon blanc

Details

Wat geschiedenis. We beginnen en eindigen bij Cheval Blanc. Dit beroemde domein vormde zich in de schoot van Figeac gedurende de jaren '30 - '50 van de negentiende eeuw. Enkele decennia later, in 1879, was er weer een afsplitsing van Figeac: dat werd La Tour Figeac, wat zich op zijn beurt 2 jaar later verder opdeelde in La Tour Figeac en La Tour du Pin Figeac. Het is ingewikkeld, maar we zijn er nog niet. In de twintigste eeuw viel La Tour du Pin Figeac uiteen in 2 delen: La Tour du Pin Figeac Giraud-Bélivier en La Tour du Pin Figeac Moueix. De laatste, daar gaat het om, hou die vast.

La Tour du Pin Figeac Moueix lag pal tegenover de westingang van Cheval Blanc (en liep niet zo lekker). In 2006 kocht Cheval Blanc La Tour du Pin Figeac Moueix en doopte het om tot La Tour du Pin. Het team van Cheval Blanc maakte de wijn van de wijngaarden direct grenzend aan het eigen domein, van mooi terroir dus, en het kostte maar een fractie van wat Cheval Blanc kostte. Value for money was een understatement, Bolomey Wijnimport kocht zoveel mogelijk. Inmiddels is alles weer verkocht, beetje jammer, 2011 was de laatste jaargang, toen is het domein door Cheval Blanc opgedoekt.

De reden. Men had het terroir zeer gedetailleerd onder de loep genomen, en het bleek dat een klein deel, het deel grenzend aan Cheval Blanc, qua bodem gelijkwaardig was aan de bodem van de Premier Cru. Dit deel is toen toegevoegd aan Cheval Blanc. Mijn verhaal hield daar altijd min of meer op. Ja, dat andere deel, dat wist ik eigenlijk niet. Misschien verkocht, misschien werd het fruit verkocht. Ik had er ook nooit naar gevraagd. En wat blijkt: het bodemonderzoek had ook uitgewezen dat het terroir bijzonder geschikt zou zijn voor witte Bordeaux. En dát is dus wat er met dat andere deel is gebeurd. De geboortegrond voor Le Petit Cheval Blanc, de eerste jaargang was 2014. Er zijn ieder jaar maar enkele kistjes beschikbaar.

Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon