Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Le Petit Cheval Blanc 2019

Bordeaux blanc

Uitverkocht

Snel Overzicht

Voorverkoop – Bijzonder wit van Cheval Blanc. Vergist in een waaier aan vaten: demi-muids (600 liter), foudres (15 hl) en houten vaten (15, 20, 25 en 30 hl). Na blending in februari heeft de wijn 18 maanden op vat gerijpt en is gebotteld op 31 mei 2021. Release: 16 september 2021, beschikbaar einde jaar.
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: origineel kistje van 3 flessen

Aanvullende Informatie

Drinken bij visterrine, wilde zalm, keeft. sint jacobsschelpen, zwezerik, kalfsoester, kip
Drinkjaren nu tot ongeveer 2032
Druivensoort(en) 79% sauvignon blanc en 21% sémillon

Details

Wat geschiedenis. We beginnen en eindigen bij Cheval Blanc. Dit beroemde domein vormde zich in de schoot van Figeac gedurende de jaren '30 - '50 van de negentiende eeuw. Enkele decennia later, in 1879, was er weer een afsplitsing van Figeac: dat werd La Tour Figeac, wat zich op zijn beurt 2 jaar later verder opdeelde in La Tour Figeac en La Tour du Pin Figeac. Het is ingewikkeld, maar we zijn er nog niet. In de twintigste eeuw viel La Tour du Pin Figeac uiteen in 2 delen: La Tour du Pin Figeac Giraud-Bélivier en La Tour du Pin Figeac Moueix. De laatste, daar gaat het om, hou die vast.

La Tour du Pin Figeac Moueix lag pal tegenover de westingang van Cheval Blanc (en liep niet zo lekker). In 2006 kocht Cheval Blanc La Tour du Pin Figeac Moueix en doopte het om tot La Tour du Pin. Het team van Cheval Blanc maakte de wijn van de wijngaarden direct grenzend aan het eigen domein, van mooi terroir dus, en het kostte maar een fractie van wat Cheval Blanc kostte. Value for money was een understatement, Bolomey Wijnimport kocht zoveel mogelijk. Inmiddels is alles weer verkocht, beetje jammer, 2011 was de laatste jaargang, toen is het domein door Cheval Blanc opgedoekt.

De reden. Men had het terroir zeer gedetailleerd onder de loep genomen, en het bleek dat een klein deel, het deel grenzend aan Cheval Blanc, qua bodem gelijkwaardig was aan de bodem van de Premier Cru. Dit deel is toen toegevoegd aan Cheval Blanc. Mijn verhaal hield daar altijd min of meer op. Ja, dat andere deel, dat wist ik eigenlijk niet. Misschien verkocht, misschien werd het fruit verkocht. Ik had er ook nooit naar gevraagd. En wat blijkt: het bodemonderzoek had ook uitgewezen dat het terroir bijzonder geschikt zou zijn voor witte Bordeaux. En dát is dus wat er met dat andere deel is gebeurd. De geboortegrond voor Le Petit Cheval Blanc, de eerste jaargang was 2014.

Men was het project is stilte begonnen. Al in 2009 is aan de oostzijde van het château, als experiment, 0,3 hectare sauvignon aangeplant. Aangeplant is eigenlijk niet het goede woord, want de sauvignon werd geënt op de oude onderstokken van de planten die hier al stonden. Een van de voordelen: er kan 'meteen' geoogst worden, het duurt geen jaren voordat er wat goeds kan worden geplukt. Het proces is ook eenvoudiger, de wijngaard hoeft niet opnieuw te worden opgebouwd, met bedrading etc., en er wordt natuurlijk gebruikgemaakt van de oude, diepgravende wortels. In de jaren die volgenden werd er meer jong wit op oude stokken geënt. Toen de eerste 'echte' jaargang op de markt verscheen, de 2014, stond er 3,5 hectare. Allemaal sauvignon blanc. Pas in 2016 kwam er sémillon bij, samen met de laatste toevoeging van sauvignon blanc. En daarmee kwam het totaal op 6 hectare.

Informatie over het domein

Omvang domein 6 hectare wit
Eigenaar Bernard Arnault, Albert Frère en Laurent Dassault
Dagelijkse leiding Pierre Lurton
Wijnmaker Pierre-Olivier Clouet en Nicolas Corporandy (wijngaarden)
Adviseur Gilles Pauquet en Kees van Leeuwen
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon