Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Le Sec de Juchepie Cuvée "Le Clos" 2015

Domaine de Juchepie, Bellevigne-en-Layon

Op voorraad

Snel Overzicht

Waar de Monts van verschillende percelen rondom het domein afkomstig is, komt Le Clos van Oosterlinck's ommuurde "achtertuin", hoog Layon terroir vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het brede Layon dal. Le Clos heeft altijd wat meer tijd nodig dan Les Monts.


  • Prijs € 24,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 23,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Proefnotitie

Chris Kissack, Winedoctor: "Le Clos de Juchepie Anjou Blanc 2015: From a terroir of purple schist, spilite and phthanite, covered with a thin layer of soil, between 20 and 40 cm deep. Picked at a yield of 30 hl/ha, with an élevage of 11 months in barrel and two months in cuve. This has a greater sense of purity than the 2017 Les Monts, with honeyed, waxy minerals. The palate presents a very dry, gourmand and austere style, underpinned by substantial grip, fresh and acid bright. Lots of substance here, energy too, with a long, savoury and bitter finish. From a 2019 Update. 93/100 (February 2019)"

Aanvullende Informatie

Drinken bij schaal- en schelpdieren, vis, bijvoorbeeld gebakken harderfilet met zeekraal
Drinkjaren nu tot 2027
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)

Details

In 1985 kwamen Eddy Oosterlinck en zijn vrouw Mileine in het dorpje Faye, in de Côteaux du Layon, terecht op zoek naar een vakantiehuis. Dat werd gevonden, en er behoorde zelfs een klein wijngaardje (0,35 hecatare) bij het huis. Toch hadden ze toen absoluut niet de intentie om wijn te gaan maken, ze runden in Vlaanderen een groothandel in gereedschappen. Een bevriende wijnboer maakte wijn van hun perceeltje.

Oosterlinck was al een groot wijnliefhebber, dus helemaal verwonderlijk is het niet dat gaandeweg toch het idee onstond om zelf wijn te gaan maken. Het bleek mogelijk om wijngaarden rondom het huis aan te kopen, in 1997 maakten ze hun eerste eigen wijn, en in 2001 vestigden Eddy en Mileine zich definitief in Faye. Domaine de la Juchepie was geboren.

De wijngaarden waren al sinds 1997 zonder chemische middelen bewerkt, en vanaf 2007 werkt Eddy bio-dynamisch. Bij de (handmatige) oogst worden verschillende doorgangen door de wijngaarden gemaakt, om steeds optimaal rijpe druiven te kunnen plukken, en -afhankelijk van het oogstjaar- ook druiven die zijn aangetast door "pourriture noble." Voor het persen wordt een oude houten verticale handpers gebruikt, waarmee de druiven heel langzaam en zachtzinnig worden geperst. Vergisting en rijping vinden plaats op (oude) houten vaten. De wijnen worden na 12 tot 18 maanden gebotteld, en ze worden hierbij gefilterd om zodoende zo gering mogelijke hoeveelheden sulfiet te kunnen gebruiken. Na botteling rijpen de wijnen nog eens 2 tot 3 jaar in de kelder van het domein alvorens ze op de markt worden gebracht. Alleen zo ontstaan grootste wijnen!

Informatie over het domein

Omvang domein 6,5 hectare
Eigenaar Eddy en Mileine Oosterlinck-Bracke
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon