Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Mas de Janiny "Le Temps des Gitans" rouge 2020

Saint-Bauzille-de-la-Sylve

Op voorraad

Snel Overzicht

Vrolijke 100% carignan. Hamersma: "Opgewonden rode vruchtjes. Onvermoeibaar. Onverveelbaar. Koel drinken. Zelf feestvieren. En in schaterlachen uitbarsten als je de prijs ziet." Sluiten we ons bij aan.
  • Prijs € 8,50 bij aantal van 1
  • Prijs € 7,50 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6

Proefnotitie

Harold Hamersma, De Grote Hamersma 23 feb 2021: "‘Uitsluitend natuurlijke gisten, geen enzymen, geen toegevoegde tannines, alles puur natuur en zonder chemische hulpmiddelen. Zelfs de gebruikte hoeveelheden sulfiet zijn uiterst bescheiden.’ Hoe vaak heb ik dat al niet gelezen om er vervolgens achter te komen dat wijn maken ‘zonder’ veel moeilijker is dan wijn maken ‘met’.

Dan is daar het knalpaarsrode vooretiket en het helgroene achteretiket. Vormgegeven door natuurlijk die te gekke leuke cum laude design-academy-leerling die toevallig de neef is van de eigenaar. Vaak bleken die een vermomming voor een kleurloze natuurwijn. Een gekke naam. Een malle fles. Verstoppertje spelen door wijnmakers die hun vak niet verstonden. Argwaan bij het openen.

Al kon ik mij niet voorstellen dat de importeur – getuige zijn trackrecord in De Grote Hamersma en daarbuiten – zich zou laten foppen. Om vervolgens volledig gerustgesteld te worden door een carignan die wel zo vrolijk stemmend was dat je er bijna onrustig van zou worden. Ik proef dit rood van Mas de Janiny al sinds de 2014-oogst en ik scandeer nu ook weer: We Want Mas. Vanwege die immer opgewonden rode vruchtjes. Onvermoeibaar. Onverveelbaar. Koel drinken. Zelf feestvieren. En helemaal in schaterlachen uitbarsten als je de prijs ziet." 9

Aanvullende Informatie

Drinken bij Alles. Of bij niets.
Drinkjaren nu tot 2023
Biologisch ja, al sinds 1989
Druivensoort(en) carignan (100%)

Details

Op zoek naar onze betaalbare biologische huiswijn verlieten we onze gebaande paden, en kwamen in het diepe zuiden van Frankrijk terecht. In de Languedoc, de Herault om precies te zijn. Het familiedomein Mas de Janiny werd eind jaren '80 van de vorige eeuw overgenomen door broers Thierry en Pascal Julien, die vrijwel direct begonnen met de omschakeling naar biologische wijngbouw. Zeker in die periode geen sinecure, in een gebied waar vooral heel veel heel goedkope slobberwijn werd gemaakt. Inmiddels beslaat het domein liefst 95 hectare wijngaarden, die allen door Ecocert zijn gecertificeerd.

De wijngaarden van Mas de Janiny liggen in de omgeving van Saint-Bauzille-de-la-Sylve, in de heuvels van de haute vallée de l’Hérault, op een hoogte tussen 130 en 180 meter. Ze liggen geïsoleerd, en zijn omringd door "garrigues" (wilde struiken, planten en kruiden die je kunt terugproeven in de wijn). De wijngaarden baden in de zuiderse zon, maar zeewind vanuit de Middellandse zee zorgt op z'n tijd voor afkoeling. Ook kalk in de bodem geeft de wijnen hier frisheid. Het biologische werk in de wijngaarden wordt voortgezet in de kelders. Uitsluitend natuurlijke gisten, geen enzymen, geen toegevoegde tannine's, alles puur natuur en zonder chemische hulpmiddelen. Zelfs de gebruikte hoeveelheden sulfiet zijn uiterst bescheiden.

Vlakbij, in het iets noordelijker gelegen Aniane, vind je de topdomeinen La Grange Des Pères en Mas de Daumas Gassac. Gelukkig zijn de gebroeders Julien ondanks die beroemde "buren" heel gewoon gebleven... Bij het maken van de "Temps des Gitans" wijnen is Thierry Julien geïnspireerd door zijn geliefde zigeunermuziek. Hij wilde een serie feestelijke vriendenwijnen maken. Makkelijk drinkbaar, veelzijdig en niet vermoeiend.

De rode is gemaakt van 100% carignan, en wordt gemaakt met "maceration carbonique" om zoveel mogelijk fruit en frisheid in de wijn te behouden. De wijn kan ("moet") daarom licht gekoeld worden gedronken. Voor de witte bedachten de Julien Brothers een ongewone, maar tamelijk briljante combinatie: 60% sauvignon blanc, 20% grenache blanc, 20% vermentino (ook bekend als "rolle"). De sauvignon zorgt voor frisheid en spanning, de zuiderse druiven voor body, rondeur en exotisch fruit. Het resultaat, net als bij het rode broertje: een wijn die nooit verveelt, en die vaak (en met volle teugen) gedronken kan worden. Bij veel verschillende gerechten, en bij veel gelegenheden.

Informatie over het domein

Omvang domein 95 hectare
Eigenaar Thierry & Pascal Julien
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon