Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Prieuré Roch Gamay 2015

Nuits-Saint-Georges

Uitverkocht

Snel Overzicht

Even buiten Vosne, in de vlakte net voorbij het spoor, ligt de eenvoudige wijngaard Glapigny Poncet. Daar, op 0,27 hectare vruchtbare aanslibbingsgronden, staat de gamay waarvan Prieuré Roch een geweldige pinot-trekken vertonende Vin de Soif maakt. Drink deze natuurwijn om kennis te maken met de genialiteit van dit domein.
€ 40,00
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 12 flessen

Proefnotitie

Wie langs Aurélien Verdet’s En Lutenière rijdt en onder het spoor door duikt komt bij de Glapigny wijngaarden. Op deze vruchtbare grond staat de Gamay waarvan Prieuré Roch een geweldige Pinot-trekken vertonende Vin de Soif maakt. Uitdagende maar lichte stal (meer terroir dan reductie) naast verleidelijk levendig fruit en – best verrassend – een subtiele streek ongetoast hout. Het resulterend geheel is vrij meesterlijk te noemen en laat zich vooral heel graag drinken. Enige probleem: er zijn serieus weinig flessen van deze wonderdrank. Het beetje wat er was is na aankomst in Nederland snel weggekaapt door een paar alerte restaurants in Amsterdam.

Dit betrof de proefnotitie van de Gamay 2014. Kan eigenlijk wel blijven staan voor de 2015. Hoewel er minder stal in deze wijn te ontdekken valt: de wijn is wellicht net wat delicater dan vorig jaar. Heus, niet iedereen zal opgewonden worden van deze Gamay, maar het Bolomey-team bestempelt dit toch wel als beestachtig lekker. Dit heeft zo veel, en is tegelijktijd zo natural, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Sappig, ongedwongen, verleidelijk, zuiver, origineel. En het gaat maar door in de mond. Misschien maar uit de verkoop halen.

Aanvullende Informatie

Drinken bij charcuterie (rillettes, rillons), worst , gevogelte en paardenvlees
Drinkjaren nu tot 2022
Biologisch ja, vin naturel (avant la lettre)
Druivensoort(en) gamay (100%)

Details

In de jaren ’80 van de vorige eeuw waren er nauwelijks wijnboeren te vinden die biologisch werkten. Meestal werd er eenvoudigweg gesproeid volgens de kalender. Slechts enkelingen, destijds veelal beschouwd als zonderlingen, dachten anders. Wilden het anders doen.

Eén van hen was Henry Frédéric Roch, kleinzoon van de alom bewonderde wijnmaker Henry Leroy. Als twintiger begon hij in 1988 met zijn “avontuur” zoals hij het zelf noemt. Zijn idee was om op ’s werelds oudste wijngronden een Bourgogne te maken die teruggrijpt op de wijnen die eeuwenlang in de Bourgogne zijn gemaakt. De essentie van Pinot Noir. Volstrekt natuurlijk en ambachtelijk, in contrast met wat in die tijd gangbaar was.

En zo wordt bij Prieuré Roch – nog steeds – op volledig natuurlijke wijze gewerkt. Sulfiet wordt alleen in zeer kleine dosis gebruikt als de wijn wordt overgestoken van het ene op het andere vat (de soutirage). Dus geen sulfiet tijdens de vergisting of het bottelen, en dat draagt zeker bij aan de opvallende levendigheid en openheid van deze wijnen. De rendementen zijn ongewoon laag – gemiddeld zo’n 25 hl/ha. De strenge selectie zorgt voor heel intense en sprekende wijnen.

Een vin naturel avant la lettre. Toen nog niemand over vin naturel sprak was Roch daar al mee bezig. Dat had niets met mode te maken, maar met een sterk geloof dat waarlijk goede wijn het resultaat is van een geheel natuurlijk proces. Rechterhand Yannick Champ, de volgende generatie, zet dit geloof onverminderd voort.

Een waarschuwing. deze Bourgogne is niet voor iedereen. Wie van vin naturel houdt zal geen moeite hebben met Prieuré Roch. Dat geldt ook voor wie van pure, directe Bourgognes houdt met een hoofdrol voor Pinot Noir. Diegenen echter die houden van wat meer gepolijste Bourgognes, met ook wat meer hout – van een wat chiquere zo je wilt gesoigneerde stijl, die zullen wellicht fronsen bij deze wijn.

Jasper Morris MW schrijft het volgende over Prieuré Roch: « One person will be fascinated by the practices at this domaine, another may mock. Is this cutting edge, or are they out where the buses don’t run? The proof of the pudding is in the wines themselves, once bottled – if you can afford them. »

Een tweede waarschuwing. Het is evenwel mogelijk dat u aan Prieuré Roch verslingerd raakt. Het onverwachts zien van het eigenzinnige etiket – bijvoorbeeld – kan bij liefhebbers de acute neiging opwekken glazen en kurkentrekker te gaan zoeken. Ook het schrijven van deze woorden stelt mij danig op de proef: de aanvechting om direct naar de opslag te rennen moet telkenmale worden onderdrukt.

We proefden de wijnen van Prieuré Roch met Nicolaas Klei, die liet weten alles te hebben gekocht als hij miljonair zou zijn. Gelukkig voor u is hij dat niet, dus er is nog wat beschikbaar. Citaat: « De allerlekkerste wijn ter wereld, dat was natuurlijk de Chambertin Clos de Bèze waar ik in heb gezeten, voor de pigeage, maar zonder mij maakt Henri Roch op Prieuré-Roch en Romanée-Conti toch ook de lekkerste wijnen van dit universum en omstreken. »

Informatie over het domein

Omvang domein Glapigny Poncet, 0,27 ha onder Vosne-Romanée
Eigenaar Henry Frédéric Roch en Yannick Champ
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon