Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Prieuré Roch Ladoix Le Cloud 2014

Ladoix

Op voorraad

Snel Overzicht

Een van de eerste wijnen die we proefden van dit domein. Weet de merites van grote Bourgogne en natuurwijn op wonderlijke wijze in zich te combineren in iets wat, louter gedronken wil worden. Van wijngaard Le Cloud, gelegen aan de voet van de Corton-heuvel: 2,16ha waarvan 1,68 beplant met pinot noir.
€ 55,00
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: standaard (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Een van de eerste wijnen die we proefden van dit domein. Weet de merites van grote Bourgogne en natuurwijn op verrassende wijze in zich te combineren in iets wat, louter gedronken wil worden. Recente aanwinst van Prieuré Roch, 2010 was het eerste jaar. Er worden 7000 flessen gemaakt van deze basis-Pinot. Uitdagende, bijkans zinnelijke Bourgogne, super levendig, schrikbarend lekker. Alcohol 11,5%.

Dat was de 212. En dan nu de 2014. Met 12,5% alcohol. Uitgesproken pinot noir. Vrij rijp en vrij geconcentreerd. Whole cluster vinificatie, zoals bij alle Prieuré Rochs, en dat geeft 'm zowel fruit als structuur. Super sappig. Kers. Serieus zonder moeilijk te zijn. Geen hout dat de pinot in de weg zit, zo goed versmolten. Bourgogne uit de tijd dat ambachtelijkheid geen luxe was. Mag open, maar wordt zeker nog lekkerder, zal meer open gaan, verder verzachten.

Aanvullende Informatie

Drinken bij Foie gras, flan van gevogeltelevers
Drinkjaren nu tot 2024
Biologisch ja, vin naturel (avant la lettre)
Druivensoort(en) pinot noir (100%)

Details

In de jaren ’80 van de vorige eeuw waren er nauwelijks wijnboeren te vinden die biologisch werkten. Meestal werd er eenvoudigweg gesproeid volgens de kalender. Slechts enkelingen, destijds veelal beschouwd als zonderlingen, dachten anders. Wilden het anders doen.

Eén van hen was Henry Frédéric Roch, kleinzoon van de alom bewonderde wijnmaker Henry Leroy. Als twintiger begon hij in 1988 met zijn “avontuur” zoals hij het zelf noemt. Zijn idee was om op ’s werelds oudste wijngronden een Bourgogne te maken die teruggrijpt op de wijnen die eeuwenlang in de Bourgogne zijn gemaakt. De essentie van Pinot Noir. Volstrekt natuurlijk en ambachtelijk, in contrast met wat in die tijd gangbaar was.

En zo wordt bij Prieuré Roch – nog steeds – op volledig natuurlijke wijze gewerkt. Sulfiet wordt alleen in zeer kleine dosis gebruikt als de wijn wordt overgestoken van het ene op het andere vat (de soutirage). Dus geen sulfiet tijdens de vergisting of het bottelen, en dat draagt zeker bij aan de opvallende levendigheid en openheid van deze wijnen. De rendementen zijn ongewoon laag – gemiddeld zo’n 25 hl/ha. De strenge selectie zorgt voor heel intense en sprekende wijnen.

Een vin naturel avant la lettre. Toen nog niemand over vin naturel sprak was Roch daar al mee bezig. Dat had niets met mode te maken, maar met een sterk geloof dat waarlijk goede wijn het resultaat is van een geheel natuurlijk proces. Rechterhand Yannick Champ, de volgende generatie, zet dit geloof onverminderd voort.

Een waarschuwing. deze Bourgogne is niet voor iedereen. Wie van vin naturel houdt zal geen moeite hebben met Prieuré Roch. Dat geldt ook voor wie van pure, directe Bourgognes houdt met een hoofdrol voor Pinot Noir. Diegenen echter die houden van wat meer gepolijste Bourgognes, met ook wat meer hout – van een wat chiquere zo je wilt gesoigneerde stijl, die zullen wellicht fronsen bij deze wijn.

Jasper Morris MW schrijft het volgende over Prieuré Roch: « One person will be fascinated by the practices at this domaine, another may mock. Is this cutting edge, or are they out where the buses don’t run? The proof of the pudding is in the wines themselves, once bottled – if you can afford them. »

Een tweede waarschuwing. Het is evenwel mogelijk dat u aan Prieuré Roch verslingerd raakt. Het onverwachts zien van het eigenzinnige etiket – bijvoorbeeld – kan bij liefhebbers de acute neiging opwekken glazen en kurkentrekker te gaan zoeken. Ook het schrijven van deze woorden stelt mij danig op de proef: de aanvechting om direct naar de opslag te rennen moet telkenmale worden onderdrukt.

We proefden de wijnen van Prieuré Roch met Nicolaas Klei, die liet weten alles te hebben gekocht als hij miljonair zou zijn. Gelukkig voor u is hij dat niet, dus er is nog wat beschikbaar. Citaat: « De allerlekkerste wijn ter wereld, dat was natuurlijk de Chambertin Clos de Bèze waar ik in heb gezeten, voor de pigeage, maar zonder mij maakt Henri Roch op Prieuré-Roch en Romanée-Conti toch ook de lekkerste wijnen van dit universum en omstreken. »

Informatie over het domein

Omvang domein Le Cloud (voorheen Le Clou), 1,68 ha Ladoix
Eigenaar Henry Frédéric Roch en Yannick Champ
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Loire, Champagne