Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Prieuré Roch Nuits-Saint-Georges 1er cru 2014

Nuits-Saint-Georges

Op voorraad

Snel Overzicht

De Nuits-Saint-Georges 1er cru is de basis-cuvée die van de wijngaard Le Clos des Corvées wordt gemaakt. Van "jonge stokken" van 60 jaar... Dit is een monopole van Prieuré Roch.
€ 115,00
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: standaard (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Notitie van wijnfreak Eelco van Wijk die de 2011 aan z'n proefclub voorzette: "Een instant succes, en werd door een aantal (ook door mij) als een van de mooiste bourgognes ooit gedronken gekwalificeerd. Bizarre diepte, enorm veel lagen, prachtig helder fruit, donkere ondertonen, fris en krachtig, en een bizarre lengte."

In vergelijk met de 2011 komt de 2014 in beginsel wat uitnodigender over, wat rijper in de neus. Meer dan bij de Ladoix valt het whole cluster karakter op bij het eerste mondcontact. Een niet onprettige takkigheid. Wat hiervan blijft hangen zijn de tannines. Verder een ranke lijn met een enorme intensiteit. Jong sap, prachtige zuren. Zeer lange afdronk, de wijn laat de mond opgewekt en schoon achter, en verlangend. En toch: probeer nog even van deze wijn af te blijven, hij is er nog niet helemaal.

Aanvullende Informatie

Drinken bij wilde eend
Drinkjaren 2018 - 2027
Biologisch ja, vin naturel (avant la lettre)
Druivensoort(en) pinot noir (100%)

Details

In de jaren ’80 van de vorige eeuw waren er nauwelijks wijnboeren te vinden die biologisch werkten. Meestal werd er eenvoudigweg gesproeid volgens de kalender. Slechts enkelingen, destijds veelal beschouwd als zonderlingen, dachten anders. Wilden het anders doen.

Eén van hen was Henry Frédéric Roch, kleinzoon van de alom bewonderde wijnmaker Henry Leroy. Als twintiger begon hij in 1988 met zijn “avontuur” zoals hij het zelf noemt. Zijn idee was om op ’s werelds oudste wijngronden een Bourgogne te maken die teruggrijpt op de wijnen die eeuwenlang in de Bourgogne zijn gemaakt. De essentie van Pinot Noir. Volstrekt natuurlijk en ambachtelijk, in contrast met wat in die tijd gangbaar was.

En zo wordt bij Prieuré Roch – nog steeds – op volledig natuurlijke wijze gewerkt. Sulfiet wordt alleen in zeer kleine dosis gebruikt als de wijn wordt overgestoken van het ene op het andere vat (de soutirage). Dus geen sulfiet tijdens de vergisting of het bottelen, en dat draagt zeker bij aan de opvallende levendigheid en openheid van deze wijnen. De rendementen zijn ongewoon laag – gemiddeld zo’n 25 hl/ha. De strenge selectie zorgt voor heel intense en sprekende wijnen.

Een vin naturel avant la lettre. Toen nog niemand over vin naturel sprak was Roch daar al mee bezig. Dat had niets met mode te maken, maar met een sterk geloof dat waarlijk goede wijn het resultaat is van een geheel natuurlijk proces. Rechterhand Yannick Champ, de volgende generatie, zet dit geloof onverminderd voort.

Een waarschuwing. deze Bourgogne is niet voor iedereen. Wie van vin naturel houdt zal geen moeite hebben met Prieuré Roch. Dat geldt ook voor wie van pure, directe Bourgognes houdt met een hoofdrol voor Pinot Noir. Diegenen echter die houden van wat meer gepolijste Bourgognes, met ook wat meer hout – van een wat chiquere zo je wilt gesoigneerde stijl, die zullen wellicht fronsen bij deze wijn.

Jasper Morris MW schrijft het volgende over Prieuré Roch: « One person will be fascinated by the practices at this domaine, another may mock. Is this cutting edge, or are they out where the buses don’t run? The proof of the pudding is in the wines themselves, once bottled – if you can afford them. »

Een tweede waarschuwing. Het is evenwel mogelijk dat u aan Prieuré Roch verslingerd raakt. Het onverwachts zien van het eigenzinnige etiket – bijvoorbeeld – kan bij liefhebbers de acute neiging opwekken glazen en kurkentrekker te gaan zoeken. Ook het schrijven van deze woorden stelt mij danig op de proef: de aanvechting om direct naar de opslag te rennen moet telkenmale worden onderdrukt.

We proefden de wijnen van Prieuré Roch met Nicolaas Klei, die liet weten alles te hebben gekocht als hij miljonair zou zijn. Gelukkig voor u is hij dat niet, dus er is nog wat beschikbaar. Citaat: « De allerlekkerste wijn ter wereld, dat was natuurlijk de Chambertin Clos de Bèze waar ik in heb gezeten, voor de pigeage, maar zonder mij maakt Henri Roch op Prieuré-Roch en Romanée-Conti toch ook de lekkerste wijnen van dit universum en omstreken. »

Informatie over het domein

Dagelijkse leiding Henry Frédéric Roch en Yannick Champ
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Loire, Champagne