Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Prieuré Roch Nuits-Saint-Georges 1er cru Clos des Corvées 2013

Nuits-Saint-Georges

Op voorraad

Snel Overzicht

Van de jaargang 2013 zijn er - alleen - nog enkele flessen van de Clos des Corvées beschikbaar. Iconische wijn van dit illustere domein.
€ 290,00
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: standaard (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Details

In de jaren ’80 van de vorige eeuw waren er nauwelijks wijnboeren te vinden die biologisch werkten. Meestal werd er eenvoudigweg gesproeid volgens de kalender. Slechts enkelingen, destijds veelal beschouwd als zonderlingen, dachten anders. Wilden het anders doen.

Eén van hen was Henry Frédéric Roch, kleinzoon van de alom bewonderde wijnmaker Henry Leroy. Als twintiger begon hij in 1988 met zijn “avontuur” zoals hij het zelf noemt. Zijn idee was om op ’s werelds oudste wijngronden een Bourgogne te maken die teruggrijpt op de wijnen die eeuwenlang in de Bourgogne zijn gemaakt. De essentie van Pinot Noir. Volstrekt natuurlijk en ambachtelijk, in contrast met wat in die tijd gangbaar was.

En zo wordt bij Prieuré Roch – nog steeds – op volledig natuurlijke wijze gewerkt. Sulfiet wordt alleen in zeer kleine dosis gebruikt als de wijn wordt overgestoken van het ene op het andere vat (de soutirage). Dus geen sulfiet tijdens de vergisting of het bottelen, en dat draagt zeker bij aan de opvallende levendigheid en openheid van deze wijnen. De rendementen zijn ongewoon laag – gemiddeld zo’n 25 hl/ha. De strenge selectie zorgt voor heel intense en sprekende wijnen.

Een vin naturel avant la lettre. Toen nog niemand over vin naturel sprak was Roch daar al mee bezig. Dat had niets met mode te maken, maar met een sterk geloof dat waarlijk goede wijn het resultaat is van een geheel natuurlijk proces. Rechterhand Yannick Champ, de volgende generatie, zet dit geloof onverminderd voort.

Een waarschuwing. deze Bourgogne is niet voor iedereen. Wie van vin naturel houdt zal geen moeite hebben met Prieuré Roch. Dat geldt ook voor wie van pure, directe Bourgognes houdt met een hoofdrol voor Pinot Noir. Diegenen echter die houden van wat meer gepolijste Bourgognes, met ook wat meer hout – van een wat chiquere zo je wilt gesoigneerde stijl, die zullen wellicht fronsen bij deze wijn.

Jasper Morris MW schrijft het volgende over Prieuré Roch: « One person will be fascinated by the practices at this domaine, another may mock. Is this cutting edge, or are they out where the buses don’t run? The proof of the pudding is in the wines themselves, once bottled – if you can afford them. »

Een tweede waarschuwing. Het is evenwel mogelijk dat u aan Prieuré Roch verslingerd raakt. Het onverwachts zien van het eigenzinnige etiket – bijvoorbeeld – kan bij liefhebbers de acute neiging opwekken glazen en kurkentrekker te gaan zoeken. Ook het schrijven van deze woorden stelt mij danig op de proef: de aanvechting om direct naar de opslag te rennen moet telkenmale worden onderdrukt.

We proefden de wijnen van Prieuré Roch met Nicolaas Klei, die liet weten alles te hebben gekocht als hij miljonair zou zijn. Gelukkig voor u is hij dat niet, dus er is nog wat beschikbaar. Citaat: « De allerlekkerste wijn ter wereld, dat was natuurlijk de Chambertin Clos de Bèze waar ik in heb gezeten, voor de pigeage, maar zonder mij maakt Henri Roch op Prieuré-Roch en Romanée-Conti toch ook de lekkerste wijnen van dit universum en omstreken. »

Aanvullende Informatie

Drinkjaren nu tot ongeveer 2025
Biologisch ja, vin naturel (avant la lettre)
Druivensoort(en) pinot noir (100%)

Proefnotitie

Het ene jaar is er meer van deze wijn dan het andere jaar, afhankelijk van de hoeveelheid millerandés fruit. Le Clos des Corvées is duidelijk de grote broer van de Nuits Vieilles Vignes – de familietrekken zijn onmiskenbaar. Maar hier is het sap voller, dichter, zonder aan souplesse te verliezen. Zachte textuur, super natural natuurlijk, puur en extreem drinkbaar. Ook laat deze wijn zien hoe hout ideaal kan combineren met Pinot. Ongeforceerd, helemaal onderdeel van het geheel, nooit aanstellerig. In z’n soort is dit onnavolgbaar goed, met geweldig fruit. En het blijft ruig, ongekunsteld. Drinkt bijna te makkelijk. Gevaarlijk in die zin, ook voor de portemonnee. Maar traag genieten kan ook, de afdronk is lang.

Informatie over het domein

Omvang domein Monopole Clos des Corvées, 5,2 ha
Eigenaar Henry Frédéric Roch en Yannick Champ
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Loire, Champagne