Proefnotitie
Neal Martin 97/100 "The 2006 Vire Clesse Cuvee Botrytise comes from a parcel of vines with particularly strong marne soils that tend to produce botrytised grapes, this cuvée is 100% botrytised fruit, unlike the Cuvée Levroutée. So this comes packing with 204gm/L residual sugar. Lucid golden in color with green tints, it has a beautiful bouquet that you would think is a fine Sauternes. This is very pure and possesses breathtaking focus. The palate is stunning: exquisite balance, perfectly judged acidity and compelling honeyed, sorbet-like fruit that is somewhere between Sauternes and Beerenauslese. Upon reflection it veers towards the latter in style due to the lightness of touch and the absence of new oak that reduces heaviness in the mouth. It is a Mâconnais that will knock your socks off, so wear two pairs. Aug 2017. Drink: 2017-2045"
William Kelley (thoughts on wine): "one of the great dessert wines of France".
William Kelley (thoughts on wine): "one of the great dessert wines of France".
Aanvullende Informatie
Drinken bij | foie gras |
---|---|
Drinkjaren | nu tot ongeveer 2045 |
Biologisch | ja |
Druivensoort(en) | chardonnay (100%) |
Details
Domaine de la Bongran is misschien wel het meest bijzondere domein van de hele Bourgogne. Jean Thévenet ging altijd volledig zijn eigen gang, wars van conventies en tradities. Hij maakte zelfs -als de weersomstandigheden dat toelieten- zoete wijnen met door botrytis aantastte druiven. Zijn zoon Gautier heeft inmiddels de leiding over het domein overgenomen en hij benadrukt: "Ik doe alles precies zoals mijn vader. Er is niets veranderd." Jean houdt dagelijks nog een oogje in het zeil.
De werkwijze is als volgt: laat oogsten (de Thévenets beginnen meestal pas te oogsten als de rest van het dorp al klaar is), de rendementen laag houden, de wijngaarden biologisch bewerken. Tijdens de lange, langzame vergisting wordt zo weinig mogelijk ingegrepen. Hierna volgt een lange rijping van de wijnen, waarbij houten barriques uit den boze zijn. De wijn rijpt deels op cuve, deels op grote houten foudres. Hierna wordt de wijn nog een rijping op fles gegund van minimaal een jaar in de kelders van het domein.
Gautier benadrukt -met enige valse bescheidenheid- dat het grote geheim van zijn wijnen niet de manier van wijnmaken is. Dat is het terroir: "marne blanche". Vergelijkbaar met de ondergrond van Corton-Charlemagne...
De werkwijze is als volgt: laat oogsten (de Thévenets beginnen meestal pas te oogsten als de rest van het dorp al klaar is), de rendementen laag houden, de wijngaarden biologisch bewerken. Tijdens de lange, langzame vergisting wordt zo weinig mogelijk ingegrepen. Hierna volgt een lange rijping van de wijnen, waarbij houten barriques uit den boze zijn. De wijn rijpt deels op cuve, deels op grote houten foudres. Hierna wordt de wijn nog een rijping op fles gegund van minimaal een jaar in de kelders van het domein.
Gautier benadrukt -met enige valse bescheidenheid- dat het grote geheim van zijn wijnen niet de manier van wijnmaken is. Dat is het terroir: "marne blanche". Vergelijkbaar met de ondergrond van Corton-Charlemagne...
Informatie over het domein
Omvang domein | 15 hectare |
---|---|
Eigenaar | Jean en Gautier Thévenet |