Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Viré Clessé, Cuvée Botrytis 2006

Jean Thévenet - Domaine de la Bongran

Uitverkocht

Snel Overzicht

De Cuvée Botrytis wordt alleen gemaakt in de allerbeste jaren, waarin de druiven niet alleen een hoge mate van rijpheid bereiken, maar er ook geprofiteerd wordt van het ontstaan van botrytis in de wijngaard, de beroemde pourriture noble. In 2006 kon na 5 jaar voor het eerst weer een Cuvée Botrytis (rendement 8 hl/ha) worden gemaakt. Half flesje.
€ 60,00
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: half flesje (37,5 cl)
  • Verpakking: doosje van 12 flessen

Aanvullende Informatie

Drinken bij foie gras
Drinkjaren nu tot ongeveer 2035
Biologisch ja
Druivensoort(en) chardonnay (100%)

Details

Domaine de la Bongran is misschien wel het meest bijzondere domein van de hele Bourgogne. Jean Thévenet ging altijd volledig zijn eigen gang, wars van conventies en tradities. Hij maakte zelfs -als de weersomstandigheden dat toelieten- zoete wijnen met door botrytis aantastte druiven. Zijn zoon Gautier heeft inmiddels de leiding over het domein overgenomen en hij benadrukt: "Ik doe alles precies zoals mijn vader. Er is niets veranderd." Jean houdt dagelijks nog een oogje in het zeil.

De werkwijze is als volgt: laat oogsten (de Thévenets beginnen meestal pas te oogsten als de rest van het dorp al klaar is), de rendementen laag houden, de wijngaarden biologisch bewerken. Tijdens de lange, langzame vergisting wordt zo weinig mogelijk ingegrepen. Hierna volgt een lange rijping van de wijnen, waarbij houten barriques uit den boze zijn. De wijn rijpt deels op cuve, deels op grote houten foudres. Hierna wordt de wijn nog een rijping op fles gegund van minimaal een jaar in de kelders van het domein.

Gautier benadrukt -met enige valse bescheidenheid- dat het grote geheim van zijn wijnen niet de manier van wijnmaken is. Dat is het terroir: "marne blanche". Vergelijkbaar met de ondergrond van Corton-Charlemagne...

Informatie over het domein

Omvang domein 15 hectare
Eigenaar Jean en Gautier Thévenet
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Loire, Champagne