Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Vincent Carême, Vouvray "Ancestrale" 2014

Vincent & Tania Carême, Domaine de la Haute Borne

Op voorraad

Snel Overzicht

Eén van de specialiteiten van Carême: zijn pétillant naturel. En dat proef je. Verfijnd, verleidelijk, complex. En gulzigmakend lekker!
  • Prijs € 17,50 bij aantal van 1
  • Prijs € 16,50 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: standaard (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Details

De jonge Vincent Carême vertelt dat hij z'n Brut van jonge stokken maakt. Thuis lees ik dat de gemiddelde leeftijd van de stokken 20 tot 30 jaar is. Er zijn heel wat boeren die dat oude stokken noemen. Maar Vincent is een serieuze jongeman, bij hem krijg je geen verkooppraatjes. En dat is ook niet nodig, want de wijn verkoopt zichzelf.

Vincent Carême is een voorbeeld van een self-made man. Hij is niet geboren in een wijn-familie, dus geen gespreid bedje. Wel de guts en passie om zelf een prachtig wijnbedrijf op te bouwen. De meeste van zijn wijngaarden zijn nog eigendom van de plaatselijke co-operatie, en als pacht staat Carême ieder jaar een deel van zijn oogst aan deze co-operatie af. Maar de zaken gaan goed, en zo koopt hij ook ieder jaar het grootste deel van zijn eigen druiven weer terug.

Carême maakt alleen witte wijn, en alleen van de chenin blanc. Hij maakt acht verschillende Vouvrays, waarvan zes 'stil' zijn, dus zonder bubbels. Tussen de (bijna) droge en de liquoreuze zit een viertal halfzoete wijnen. Schitterende rijke wijnen die in Nederland echter niet zo makkelijk aan de man te brengen zijn. Neemt niet weg dat ik dat binnenkort toch ga proberen.

Carême draagt officieel het stempel "biologisch". Geen chemicaliën in de wijngaard, en als je de wijngaarden bekijkt zie je hoe natuurlijk zijn aanpak is: tussen de oude stokken is het een vrolijke mengelmoes van gras, onkruid en allerhande bloemen.

De chenin blanc hoort wat mij betreft tot de meeste fascinerende druivensoorten van Frankrijk. Als wijn kent de druif verscheidene verschijningsvormen. Van droog tot zeer zoet, en er is chenin blanc die je jong drinkt, maar ook die heel mooi kan ouderen. Zeker de wijnen uit Vouvray hebben veel potentieel.

Deze Brut is niet om lang op te leggen, die moet het mede van z'n frisheid en spontaniteit hebben. Alle druiven zijn met de hand geplukt, en de wijn heeft 9 maanden op fles gerijpt.


Grotere kaart weergeven

Aanvullende Informatie

Drinken bij bij de borrel (in Nederland) of aan tafel (in Frankrijk)
Drinkjaren nu tot ongeveer 2021
Biologisch ja
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)

Proefnotitie

Decanter Magazine December 2013: "An organic sparkling Chenin Blanc from this young producer's 14-hectare vineyard. It has a ripe red apple and freshly baked dough character overlaid with floral notes. On the palate it's mouthwateringly fresh and juicy, with a soft and caressing mousse." 18/20 (93) "Must-try white"

Chris Kissack op The Winedoctor: "The product of a single fermentation, made using ripe grapes (which seems obvious but sparkling Vouvray often isn't), the fermentation carried right through to the bottle. This has spent 24 months on the lees. Another rich, polished hue. So effusive on the nose, full of minerals, white flowers and pear skin, just leaping from the glass. The palate is very creamy, with a gently effusive character, an effect bolstered by the gentle minerality. Rich, lightly fleshy, and a fine, mineral-tinged finish. Dry and elegant. Residual sugar just 8 g/l." 18/20 (Feb 2013)

Jancis Robinson over de 2010: "From an older vineyard. No added yeast or sugar for bottle fermentation, which takes from 18-24 months. 7,000 bottles made. Smells of baked apple, like warm spicy straight-out-the-oven apple pie. A touch deeper, sweeter fruited than the Brut. Feathery mousse. Mellifluous with a hint of shortbread. Long and mouthwatering. Serious, but transparent and graceful." 17/20.

Informatie over het domein

Omvang domein 14,5 hectare
Eigenaar Vincent Carême
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Loire, Champagne