Mas de Janiny Le Temps des Gitans rouge 2022 Bag in Box 5L

Mas de Janiny Le Temps des Gitans rouge 2022 Bag in Box 5L

Saint-Bauzille-de-la-Sylve
Vrolijke 100% carignan. Hamersma: "Opgewonden rode vruchtjes. Onvermoeibaar. Onverveelbaar. Koel drinken. Zelf feestvieren. En in schaterlachen uitbarsten als je de prijs ziet." Sluiten we ons bij aan. In het FD raadt Hilary Akers dit doosje aan.

Op voorraad

Flesmaat Bag in box (5 ltr)
Verpakking Doosje van 1
Kleur Rood
Artikelnummer w07582

Mas de Janiny Le Temps des Gitans rouge 2022 Bag in Box 5L

Op zoek naar onze betaalbare biologische huiswijn verlieten we onze gebaande paden, en kwamen in het diepe zuiden van Frankrijk terecht. In de Languedoc, de Herault om precies te zijn. Het familiedomein Mas de Janiny werd eind jaren '80 van de vorige eeuw overgenomen door broers Thierry en Pascal Julien, die vrijwel direct begonnen met de omschakeling naar biologische wijngbouw. Zeker in die periode geen sinecure, in een gebied waar vooral heel veel heel goedkope slobberwijn werd gemaakt. Inmiddels beslaat het domein liefst 95 hectare wijngaarden, die allen door Ecocert zijn gecertificeerd.

De wijngaarden van Mas de Janiny liggen in de omgeving van Saint-Bauzille-de-la-Sylve, in de heuvels van de haute vallée de l’Hérault, op een hoogte tussen 130 en 180 meter. Ze liggen geïsoleerd, en zijn omringd door "garrigues" (wilde struiken, planten en kruiden die je kunt terugproeven in de wijn). De wijngaarden baden in de zuiderse zon, maar zeewind vanuit de Middellandse zee zorgt op z'n tijd voor afkoeling. Ook kalk in de bodem geeft de wijnen hier frisheid. Het biologische werk in de wijngaarden wordt voortgezet in de kelders. Uitsluitend natuurlijke gisten, geen enzymen, geen toegevoegde tannine's, alles puur natuur en zonder chemische hulpmiddelen. Zelfs de gebruikte hoeveelheden sulfiet zijn uiterst bescheiden.

Vlakbij, in het iets noordelijker gelegen Aniane, vind je de topdomeinen La Grange Des Pères en Mas de Daumas Gassac. Gelukkig zijn de gebroeders Julien ondanks die beroemde "buren" heel gewoon gebleven... Bij het maken van de "Temps des Gitans" wijnen is Thierry Julien geïnspireerd door zijn geliefde zigeunermuziek. Hij wilde een serie feestelijke vriendenwijnen maken. Makkelijk drinkbaar, veelzijdig en niet vermoeiend.

De rode is gemaakt van 100% carignan, en wordt gemaakt met "maceration carbonique" om zoveel mogelijk fruit en frisheid in de wijn te behouden. De wijn kan ("moet") daarom licht gekoeld worden gedronken. Voor de witte bedachten de Julien Brothers een ongewone, maar tamelijk briljante combinatie: 60% sauvignon blanc, 20% grenache blanc, 20% vermentino (ook bekend als "rolle"). De sauvignon zorgt voor frisheid en spanning, de zuiderse druiven voor body, rondeur en exotisch fruit. Het resultaat, net als bij het rode broertje: een wijn die nooit verveelt, en die vaak (en met volle teugen) gedronken kan worden. Bij veel verschillende gerechten, en bij veel gelegenheden.

Proefnotitie

Hilary Akers in FD, 8 juli 2022 in FD Persoonlijk: "Hier ruik je de zon in het glas want de wijn komt uit de Languedoc, de L’Herault om precies te zijn. Hij is gemaakt van het spannende druivenras carignan. Mas de Janiny maakt biologische, zuivere wijnen, echte karakterwijnen. Ze gebruiken voor deze wijn de macération carbonique-techniek, dat wil zeggen: op de manier van beaujolais. De Le Temps des Gitans rouge 2020 heeft een mooie donkere, spannende, aardse geur met kreupelhout – en wat rokerig zonnig fruit. Het is zo’n geur waarvan je lijf ontspant. In de smaak zoete kersen, jeneverbessen, een scheutje zwarte koffie. Slik je ’m door dan is je mond fris en ben jij diep tevreden. Licht gekoeld drinken. (bolomey.nl, 35 euro voor 5 liter)"

Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2017: "Uitsluitend natuurlijke gisten, geen enzymen, geen toegevoegde tannines, alles puur natuur en zonder chemische hulpmiddelen. Zelfs de gebruikte hoeveelheden sulfiet zijn uiterst bescheiden.’ Hoe vaak heb ik dat al niet gelezen om er vervolgens achter te komen dat wijn maken ‘zonder’ veel moeilijker is dan wijn maken ‘met’. Dan is daar het knalpaarsrode vooretiket en het helgroene achteretiket. Vormgegeven door natuurlijk die te gekke leuke cum laude design-academy-leerling die toevallig de neef is van de eigenaar. Vaak bleken die een vermomming voor een kleurloze natuurwijn. Een gekke naam. Een malle fles. Verstoppertje spelen door wijnmakers die hun vak niet verstonden. Argwaan bij het openen. Al kon ik mij niet voorstellen dat de importeur – getuige zijn trackrecord in De Grote Hamersma en daarbuiten – zich zou laten foppen. Om vervolgens volledig gerustgesteld te worden door een Carignan die wel zo vrolijk stemmend was dat je er bijna onrustig van zou worden. Ook de 2015-oogst weer een groot fruitfestijn. Iets lichter en transparanter dan 2014. Maar nog immer opgewonden rode vruchtjes. Onvermoeibaar. Onverveelbaar. Koel drinken. Zelf feestvieren. En in schaterlachen uitbarsten als je de prijs ziet." 9-

Ook in de zomer van 2016 is de rode Temps des Gitans de huiswijn van Het Vuurtoreneiland. En zie ook wat @ilovefoodwine schrijft over de Gitans.

Aanvullende informatie

Drinken bij Alles. Of bij niets.
Drinkjaren nu tot 2025
Druivensoort(en) carignan (100%)
Biologisch ja, al sinds 1989

Over het domein

Omvang domein 95 hectare
Eigenaar Thierry & Pascal Julien

Levering en retouren

We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.

U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 15 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.

Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.