C des Carmes Haut-Brion 2021
Pessac-Léognan
De C des Carmes is zo’n wijn die je als sommelier graag op de kaart zet. Het is echt een tweede wijn in de zin dat ie eerder open kan, veel frisheid en een hoop direct fruit heeft, en een voor Bordeaux opvallende drinkbaarheid. Drink 'm onder andere bij De Klepel, Brasserie Van Baerle, Parlotte, Gebr. Hartering en Badcuyp.
In bestelling
Flesmaat
Fles (75 cl)
Verpakking
Origineel doosje van 6
Kleur
Rood
Artikelnummer
w06251
Prijzen
- € 40,00 bij aantal van 1
- € 36,30 bij aantal van 6
€ 40,00
C des Carmes Haut-Brion 2021
Een jaar geleden werd Guillaume Pouthier, het intellect achter Carmes Haut-Brion, uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar. Wij waren al langer op de hoogte van zijn begaafdheid, en omdat we er vroeg bij waren hebben we een goede allocatie.
Nou ja, naar verhouding dan, want de wijn is internationaal gezocht terwijl het een klein domein is: de Clos van Carmes telt 7,6 hectare, dat is waar de eerste wijn gemaakt wordt. Daarbuiten zijn er zo’n 15 hectare voor de tweede wijn, de ‘C’.
Deze C des Carmes verkopen we in twee delen: deel 1 is de voorverkoop aan particulieren, dat is nu, en deel 2 is daarna, aan de restaurants. Waaronder top plekken als De Klepel, Brasserie Van Baerle, Parlotte, Gebr. Hartering en Badcuyp.
Net als Gravette de Certan is de C des Carmes zo’n wijn die je als sommelier graag op de kaart zet. Het is echt een tweede wijn in de zin dat ie eerder open kan, veel frisheid en direct fruit heeft, en een voor Bordeaux opvallende drinkbaarheid heeft.
Ook opvallend: voor de vergisting worden de druiven niet gekneusd, 20% van de vergisting is met hele trossen, en de wijn rijpt super lang op het domein. Eerst twee jaar op verschillende vaten (72% grote houten foudres, 20% nieuwe barriques en 8% amfoor) en daarna een jaar in betonnen tanks. Met 3 jaar rijping is dit zo’n beetje de laatste rode Bordeaux die gebotteld wordt. Noem het een slow wine.
De C des Carmes Haut-Brion komt van een drietal terroirs, dat zijn de volgende:
Le Thil
Deze wijngaard wordt gedomineerd door merlot, aangevuld met cabernet sauvignon. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit platen kalksteen, oppervlakkige klei en ook wel diepere kleilagen. Het kalksteen overheerst, wat de wijnen een kenmerkende mineraliteit en finesse geeft.
Haut Nouchet
Het ideale terroir voor cabernet sauvignon: de goed doorlatende, grindrijke bodems uit het Günz-tijdperk. De druif ontwikkelt hier zijn meest verfijnde aroma’s, zoals Havana-tabak, gedroogde rozen en geroosterde paprika. Merlot is aangeplant op de raden van deze grindrijke gronden, waar het raakt aan het bos langs de rivier de Nouchet (geeft zwarte bessen, fruit, volheid). Op de kleihoudende lagen, rijk aan ijzeroxiden, groeit cabernet franc in een unieke ‘conservatoriumwijngaard’ van ongeveer vijftig rijen. Deze bijzondere percelen, grenzend aan de pijnbomen, dragen bij aan de complexiteit van de wijnen.
Saint Médard
In deze wijngaard een mix van grindlagen uit het Günz- en het Mindel II-tijdperk. Merlot gedijt uitstekend op deze diepe bodems en levert wijnen met een sappige, slanke stijl. Op een ondiep deel van het beroemde Terras 4 (ook te vinden bij Léoville-Las-Cases) is cabernet sauvignon aangeplant. Hier, op de met kiezels verrijkte bruine grond, geeft deze druif structuur aan de wijn en krachtige tannines (en tonen van zoethout).
Op het domein worden de principes van het biologisch wijnmaken gevolgd, maar de wijn is niet gecertificeerd.
Nou ja, naar verhouding dan, want de wijn is internationaal gezocht terwijl het een klein domein is: de Clos van Carmes telt 7,6 hectare, dat is waar de eerste wijn gemaakt wordt. Daarbuiten zijn er zo’n 15 hectare voor de tweede wijn, de ‘C’.
Deze C des Carmes verkopen we in twee delen: deel 1 is de voorverkoop aan particulieren, dat is nu, en deel 2 is daarna, aan de restaurants. Waaronder top plekken als De Klepel, Brasserie Van Baerle, Parlotte, Gebr. Hartering en Badcuyp.
Net als Gravette de Certan is de C des Carmes zo’n wijn die je als sommelier graag op de kaart zet. Het is echt een tweede wijn in de zin dat ie eerder open kan, veel frisheid en direct fruit heeft, en een voor Bordeaux opvallende drinkbaarheid heeft.
Ook opvallend: voor de vergisting worden de druiven niet gekneusd, 20% van de vergisting is met hele trossen, en de wijn rijpt super lang op het domein. Eerst twee jaar op verschillende vaten (72% grote houten foudres, 20% nieuwe barriques en 8% amfoor) en daarna een jaar in betonnen tanks. Met 3 jaar rijping is dit zo’n beetje de laatste rode Bordeaux die gebotteld wordt. Noem het een slow wine.
De C des Carmes Haut-Brion komt van een drietal terroirs, dat zijn de volgende:
Le Thil
Deze wijngaard wordt gedomineerd door merlot, aangevuld met cabernet sauvignon. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit platen kalksteen, oppervlakkige klei en ook wel diepere kleilagen. Het kalksteen overheerst, wat de wijnen een kenmerkende mineraliteit en finesse geeft.
Haut Nouchet
Het ideale terroir voor cabernet sauvignon: de goed doorlatende, grindrijke bodems uit het Günz-tijdperk. De druif ontwikkelt hier zijn meest verfijnde aroma’s, zoals Havana-tabak, gedroogde rozen en geroosterde paprika. Merlot is aangeplant op de raden van deze grindrijke gronden, waar het raakt aan het bos langs de rivier de Nouchet (geeft zwarte bessen, fruit, volheid). Op de kleihoudende lagen, rijk aan ijzeroxiden, groeit cabernet franc in een unieke ‘conservatoriumwijngaard’ van ongeveer vijftig rijen. Deze bijzondere percelen, grenzend aan de pijnbomen, dragen bij aan de complexiteit van de wijnen.
Saint Médard
In deze wijngaard een mix van grindlagen uit het Günz- en het Mindel II-tijdperk. Merlot gedijt uitstekend op deze diepe bodems en levert wijnen met een sappige, slanke stijl. Op een ondiep deel van het beroemde Terras 4 (ook te vinden bij Léoville-Las-Cases) is cabernet sauvignon aangeplant. Hier, op de met kiezels verrijkte bruine grond, geeft deze druif structuur aan de wijn en krachtige tannines (en tonen van zoethout).
Op het domein worden de principes van het biologisch wijnmaken gevolgd, maar de wijn is niet gecertificeerd.
Proefnotitie
Leff Leve The Wine Cellar Insider 93 (mrt. 2024) – "A different wine than the Grand Vin, as it comes from a specific vineyard in Leognan, instead of Pessac, the wine opens with flowers, tobacco leaf, cherries, orange rind, and hickory smoke. On the palate, the wine is fresh, energetic, crisp, and sweet, with crunchy red fruits with a touch of salty chalk, and spice on the backend. You can enjoy this with pleasure on release."
Jane Anson Inside Bordeaux 92 (jan. 2024) – "Gentle extraction, smoked earth and coffee bean, with grippy salinity and juice. Touch of reduction right now but it opens to show great drinkability, capturing the parts of 2021 that make for an enjoyable, approachable and nuanced wine, with savoury blueberry and redcurrant fruits, and a wave of sage spice. First release coming in December 2024."
Antonio Galloni Vinous 91-93 (dec. 2023) – "The 2021 Le C des Carmes Haut-Brion is a stellar wine. Rich, complex and super-expressive, the C possesses notable depth and textural intensity. The C emerges from a separate property from Les Carmes Haut-Brion itself, located between Smith and Haut Bailly, where the microclimate is warmer. Cabernet Sauvignon drives the blend in this deeply textured red. The 2021 was done with 25% stems, but the whole clusters are pretty much buried by the sheer intensity of the fruit. Gravel, tobacco, incense and scorched earth add layers of dimension as it opens in the glass, while floral notes appear on the finish. Above all, I really admire the persistence here."
Georgina Hindle Decanter 92 (dec. 2023) – "Gorgeous strawberry and pink flower, vanilla and raspberry yoghurt accents with touches of blackcurrant leaf - really pretty and perfumed and expressive. Smooth and supple, this has a juicy and joyous expression. Lively summer red berry fruits, straight a touch lean and light, more like a Pinot really, but still with structure and body. Hints of salinity at the finish add to its drinkability. Accessible and drinkable if you like high acidity and bright strawberry fruit. Great balance and harmony, touches of grip by the tannins and a long persistence of flavour despite quite a light, ethereal body overall. Nice graphite and salty wet stone, chalky aspect that lingers."
Neal Martin Vinous 92+ (nov. 2023) – "It has a lovely bouquet with peony and light white flower scents percolating through the black fruit. This is fresh and cohesive. The palate is medium- bodied with a very saline entry, showing black olive mixed with blackberry and bilberry fruit. Finely structured toward the finish, this is an absolutely delicious Le C des Carmes Haut-Brion that will get even better with bottle age."
Jane Anson Inside Bordeaux 92 (jan. 2024) – "Gentle extraction, smoked earth and coffee bean, with grippy salinity and juice. Touch of reduction right now but it opens to show great drinkability, capturing the parts of 2021 that make for an enjoyable, approachable and nuanced wine, with savoury blueberry and redcurrant fruits, and a wave of sage spice. First release coming in December 2024."
Antonio Galloni Vinous 91-93 (dec. 2023) – "The 2021 Le C des Carmes Haut-Brion is a stellar wine. Rich, complex and super-expressive, the C possesses notable depth and textural intensity. The C emerges from a separate property from Les Carmes Haut-Brion itself, located between Smith and Haut Bailly, where the microclimate is warmer. Cabernet Sauvignon drives the blend in this deeply textured red. The 2021 was done with 25% stems, but the whole clusters are pretty much buried by the sheer intensity of the fruit. Gravel, tobacco, incense and scorched earth add layers of dimension as it opens in the glass, while floral notes appear on the finish. Above all, I really admire the persistence here."
Georgina Hindle Decanter 92 (dec. 2023) – "Gorgeous strawberry and pink flower, vanilla and raspberry yoghurt accents with touches of blackcurrant leaf - really pretty and perfumed and expressive. Smooth and supple, this has a juicy and joyous expression. Lively summer red berry fruits, straight a touch lean and light, more like a Pinot really, but still with structure and body. Hints of salinity at the finish add to its drinkability. Accessible and drinkable if you like high acidity and bright strawberry fruit. Great balance and harmony, touches of grip by the tannins and a long persistence of flavour despite quite a light, ethereal body overall. Nice graphite and salty wet stone, chalky aspect that lingers."
Neal Martin Vinous 92+ (nov. 2023) – "It has a lovely bouquet with peony and light white flower scents percolating through the black fruit. This is fresh and cohesive. The palate is medium- bodied with a very saline entry, showing black olive mixed with blackberry and bilberry fruit. Finely structured toward the finish, this is an absolutely delicious Le C des Carmes Haut-Brion that will get even better with bottle age."
Aanvullende informatie
Bodem | gravel, klei, zand |
---|---|
Drinken bij | duif of kalfszwezerik |
Drinkjaren | 2025 - 2040 |
Druivensoort(en) | 62% cabernet sauvignon, 36% merlot en 2% petit verdot |
Alcohol | 13% |
Over het domein
Omvang domein | 22,6 hectare (waarvan 15 ha. voor de C) |
---|---|
Eigenaar | Familie Pichet |
Dagelijkse leiding | Guillaume Pouthier |
Technisch directeur | Guillaume Deschepper |
Wijnmaker | François Josselin (kelder), Gérard Pallu (wijngaard) |
Adviseur | Stéphane Derenoncourt |
Levering en retouren
We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.
U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.
Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.