Champagne Georges Laval Les Longues Violes 2016

Champagne Georges Laval Les Longues Violes 2016

Cumières 1er cru
Les Longes Violes is een mythisch terroir, een wijngaard die al generaties van de familie is en waar nooit of te nimmer chemicaliën gebruikt zijn, en dat is een unicum in de Champagne. En het is te zien, deze wijngaard barst van het leven. Een letterlijk maagdelijk wijngaard met oude stokken.

Uitverkocht

Flesmaat Fles (75 cl)
Verpakking Doosje van 1 fles
Kleur Wit
Artikelnummer w07567

Champagne Georges Laval Les Longues Violes 2016

In 1971 schakelde Georges Laval (misschien wel als eerste in de hele Champagnestreek) over op biologische wijnbouw, na het zien van een reportage van documentairemaker Jacques Cousteau over het aantreffen van pesticiden op de Noordpool. Twintig jaar later ging zijn zoon Vincent met hem samenwerken op het domein, ondanks z'n vaders advies om een ander beroep te kiezen ("Je zult honger lijden!"). In 1996 nam Vincent de leiding van het domein over. Het domein is nogsteeds heel kleinschalig (2,5 hectare, met een jaarlijkse productie van zo'n 9.000 flessen per jaar) maar Vincent hoeft geen beroep te doen op de voedselbank: zijn wijnen hebben onder hard-core Champagnefreaks een cult-status bereikt, en staan op de kaart bij toprestaurants, waaronder "het beste restaurant ter wereld", Noma in Kopenhagen.

Naast het biologische werk in de wijngaard is ook de vinificatie zo natuurlijk mogelijk. Er worden uitsluitend natuurlijke gisten gebruikt, er vindt geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) plaats, en de wijnen worden niet gefilterd of geklaard. Vincent gebruikt tijdens het hele proces slechts heel geringe hoeveelheden sulfiet; in totaal minder dan 20 milligram per liter! De vergisting vindt plaats op houten vaten. De remuage (het schoksgewijs draaien van de flessen om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken om ze te kunnen verwijderen) gebeurt nog volledig met hand. De wijnen liggen 2 tot 4 jaar "sur lattes", afhankelijk van de cuvée.

Het resultaat: kippenvelchampagne!

Proefnotitie

Laat de Longues Violes na ontkurken even de ogen uitwrijven. Geef 'm de tijd. Traag openbaart zich dan een zeldzame helix van subtiliteit en intensiteit. De geur is droog ziltig, doet denken aan koele zeewind. Een vleug brioche daarin. Dat is er even, verwaait dan, en komt weer terug. De eerste slok, boterzacht prikkelend, de wijn is niet te koud. Verleidelijk zoetrijp fruit, ingetogen uitbundig. Intens zonder drammen. Tintelend energiek. Een schaduw van hazelnoot. De droge staart van de Violes talmt zonder ophouden, en verleidt tot een volgende slok (16 januari 2019 over jaargang 2012).

Antonio Galloni, Vinous, maart 2019: "The 2012 Brut Nature Les Longues Violes is one of the most distinctive wines in Champagne. Weightless and perfumed in the glass, the Longues Violes possesses unreal finesse and stunning beauty. Floral, citrus and orchard fruit notes are all finely sketched in this a Champagne that sizzles with tension. This is a fabulous showing. Les Longues Violes is 90% Pinot Noir planted in 1964 and 1974 and 10% Meunier planted in 1947. 96

La Revue du Vin de France: "Ce 2012 à la maturité magnifique traduit à merveille l'expression finement solaire du pinot noir de Cumières. Subtilement fruité, floral, il présente un grand raffinement de matière, tout en longueur et ponctuée avec une fine oxydation. Sa finale crayeuse persistante est phénoménale."

Sélections massales van pinot meunier aangeplant in 1947, en pinot noir aangeplant in 1964 en 1984. De 2012 is de eerste Longes Violes, na 50 maanden rijping sur lattes is in 2018 de eerste batch gedegorgeerd. Hoewel schaars hebben we een enkele fles voor de verkoop.

Aanvullende informatie

Drinken bij korhoen, patrijs, kreeft
Drinkjaren nu tot ongeveer 2038
Druivensoort(en) pinot meunier en pinot noir
Biologisch ja, sinds 1971
Alcohol 12,5%

Over het domein

Omvang domein 2,5 hectare
Eigenaar Vincent Laval

Levering en retouren

We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.

U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 15 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.

Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.