Chenin Blanc bij Bolomey Wijnimport

CHENIN BLANC: EEN BIJZONDERE SELECTIE

Chenin blanc hoort thuis in het rijtje meest bijzondere witte druivensoorten. Dat rijtje zou er wel eens zo uit kunnen zien: Chardonnay, Chenin Blanc, Riesling en de Sémillon/Sauvignon blend uit de Bordeaux. Het meeste wit is niet bedoeld om weg te leggen, maar om op te drinken, zeg tot een jaar of twee na de oogst. Dat kan ook heel goed met de wijnen van genoemde witte druivenrassen, maar het bijzondere aan deze rassen is dat de betere zoniet beste wijnen die ervan gemaakt worden ook goed kunnen ouderen.  [ lees verder onder de foto ]

Top Chenin Blanc: de Vouvray Sec van Vincent Carême Top Chenin Blanc: de Vouvray Sec van Vincent Carême

Van de Chenin Blanc worden zowel droge, halfzoete als zoete wijnen gemaakt, en ook mousserende wijnen. De bakermat van de Chenin is de Loire vallei, om preciezer te zijn de Touraine, en om nog preciezer te zijn de appellations Vouvray en Montlouis. Chenin Blanc is ook de meest aangeplante witte druivensoort in Zuid-Afrika, waar de Chenin "Steen" wordt genoemd. In beide landen worden suffe niemandalletjes gemaakt van de Chenin, en in beide landen worden monumentale wijnen voortgebracht. Bolomey Wijnimport richt zich op de Franse Chenins.

Van de Chenin Blanc wordt wel gezegd dat het een goede vertolker is van z'n terroir, van z'n herkomst. Hetzelfde dat ook wel gezegd wordt van de Pinot Noir, ook zo'n bijzondere druivensoort. De Chenin heeft wel een aantal intrinsieke eigenschappen, zoals de relatief hoge zuurgraad, maar het is geen uitgesproken aromatische druif. En zo is een goede Chenin Blanc dan ook niet opdringerig zoals sommige sterk aromatische druiven kunnen zijn. Een goede Chenin laat ruimte aan het terroir, om te spreken. Zo zijn er bijvoorbeeld de Chenins van de kalkbodems van de Vouvray, en die van de schist-gronden van de Coteaux du Layon. Ieder met hun eigen karakter.


CHENIN BLANC UIT DE LOIRE

  • Mousserende Chenin Blanc uit Montlouis, de biologische Pétillant Naturel "Nouveau Nez" van Damien Delecheneau
  • Biologische Vouvray Brut van Vincent Carême
  • Droge Chenin Blanc Vouvray van Vincent Carême
  • Biodynamische Coteaux du Layon van Eddy Oosterlinck
  • Biodynamische droge Chenin Blanc (Anjou blanc en Savennières) van Domaine Mosse
  • Biodynamische droge Chenin Blanc "Clef de Sol" van Damien Delecheneau


Neem voor advies over deze Chenin Blancs en andere wijnen van Bolomey Wijnimport graag contact op.