Domaine de la Touraize Savagnin Terres Bleues 2022
Waar - bijvoorbeeld - de Parijse Catherine Hannoun als pionier in de Jura neerstreek, zijn we bij Touraize al bij de achtste generatie aanbeland. Deze laatste generatie, André-Jean en Héléana Morin, heeft 10 jaar geleden het roer behoorlijk omgegooid - maar ook weer niet onnadenkend rigoureus. Om hen heen zagen zij enthousiaste jonge wijnmakers een nieuwe weg inslaan, en onder eigen naam bijzondere natuurwijnen maken. Dat was iets wat eigenlijk ook veel meer bij het karakter van de Morins paste dan het werken voor de coöperatie, wat zij en de generaties voor hen altijd deden. Ook wel uit gewoonte. In 2009 verlieten ze de coöperatie, verkochten een paar stukken land om hun plannen te kunnen bekostigen, en begonnen voor zichzelf.
We leerden de wijnen van de Morins al een tijdje geleden kennen via Florien Kleine Snuverink van Domaine Les Bottes Rouges, zij is goed bevriend met de sympathieke Morins. En onlangs - we schrijven november 2019 - is dan het eerste pallet in Amsterdam aangekomen. De wijnen zijn opvallend zuiver en evenwichtig, komen verfijnd en vriendelijk over. Ze combineren het energieke en directe van natuurwijn met het klassieke en typische wat Arbois tot Arbois maakt. Het roer om betekende voor de Morin dus niet alle schepen verbranden, maar de ervaring van generaties wijnmakers laten samenvallen met hun nieuwe puur-natuur aanpak.
De Morins geven veel aandacht aan hun planten, aan het werk in de wijngaard. Die wijngaarden zien er dan ook prachtig uit, met gras en bloemen tussen de rijen, en stokken die blakeren van gezondheid, met levendig lichtgroen gebladerte. In de kelder wordt gewerkt met eigen gisten en zo min mogelijk sulfiet. Niet meer dan nodig is om een stabiele wijn op te leveren. Het rood wordt niet gefilterd, en wit krijgt soms een lichte filtering maar zeker niet altijd. Het wit vergist op oude houten vaten, wat de wijnen meer breedte en openheid (en complexiteit) geeft. Het rood is een tandje boerser.
De wijnen van de Morins zijn spannend maar staan niet onder spanning: het is duidelijk dat intensiteit niet ten koste mag gaan van de drinkbaarheid. Deze Jura’s komen fijn en zacht over, hebben misschien zelfs een iets vrouwelijk karakter. Dat geldt vooral voor het wit.
Dit zijn wijnen die geaard zijn, voortkomen uit een lange traditie. Klassiek en natuur vinden elkaar en dat levert wederom iets heel moois op.
We leerden de wijnen van de Morins al een tijdje geleden kennen via Florien Kleine Snuverink van Domaine Les Bottes Rouges, zij is goed bevriend met de sympathieke Morins. En onlangs - we schrijven november 2019 - is dan het eerste pallet in Amsterdam aangekomen. De wijnen zijn opvallend zuiver en evenwichtig, komen verfijnd en vriendelijk over. Ze combineren het energieke en directe van natuurwijn met het klassieke en typische wat Arbois tot Arbois maakt. Het roer om betekende voor de Morin dus niet alle schepen verbranden, maar de ervaring van generaties wijnmakers laten samenvallen met hun nieuwe puur-natuur aanpak.
De Morins geven veel aandacht aan hun planten, aan het werk in de wijngaard. Die wijngaarden zien er dan ook prachtig uit, met gras en bloemen tussen de rijen, en stokken die blakeren van gezondheid, met levendig lichtgroen gebladerte. In de kelder wordt gewerkt met eigen gisten en zo min mogelijk sulfiet. Niet meer dan nodig is om een stabiele wijn op te leveren. Het rood wordt niet gefilterd, en wit krijgt soms een lichte filtering maar zeker niet altijd. Het wit vergist op oude houten vaten, wat de wijnen meer breedte en openheid (en complexiteit) geeft. Het rood is een tandje boerser.
De wijnen van de Morins zijn spannend maar staan niet onder spanning: het is duidelijk dat intensiteit niet ten koste mag gaan van de drinkbaarheid. Deze Jura’s komen fijn en zacht over, hebben misschien zelfs een iets vrouwelijk karakter. Dat geldt vooral voor het wit.
Dit zijn wijnen die geaard zijn, voortkomen uit een lange traditie. Klassiek en natuur vinden elkaar en dat levert wederom iets heel moois op.
Proefnotitie
Harold Hamersma 18 november 2024 – "Lang lag de Jura vergeten, daar in dat hoekje van Frankrijk richting Zwitserland, nu is het de hippe hotspot van de puurnatuurwijnpuristen. Goed gemaakte, zuivere en spannende exemplaren. Ragfijn, met, volgens aloude traditie, subtiel iets wat aan fijne sherry doet denken. Wisten ze overigens op Touraize al lang. Terwijl her en der van overal ter wereld enthousiastelingen naar de Jura komen om daar wijn te maken, doen ze dat hier al tien generaties. Wel nieuw: deze generatie, André-Jean et Héléana Morin, doen het anders dan hun voorouders. Werken biodynamisch, puurder natuurder. En hoe! Schrikt menig wijnliefhebber terug bij het horen van het hippe woord natuurwijn, hier combineren ze moderne ideeën en traditie tot in de perfectie. Klassieke jurawijn, eigenwijs, spannend, tegendraads. Ook dit nieuwe oogstjaar weer een belevenis." 9,5
Aanvullende informatie
Drinken bij | Gegrilde vis, gerookte paling, kreeft. |
---|---|
Drinkjaren | 2024-2032 |
Druivensoort(en) | savagnin |
Biologisch | ja, naturel |
Over het domein
Omvang domein | 13 hectare |
---|---|
Eigenaar | André-Jean en Héléana Morin |
Levering en retouren
We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.
U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.
Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.