Pauillac de Latour 2019

Pauillac de Latour 2019

Château Latour, Pauillac
Uitgekomen: 8 januari 2024. Zeer verleidelijke Pauillac, met deze wijn ervaar je de klasse van Château Latour, maar dan in een meer casual jasje. Mag eerder uit. Deze minder bekende 3e wijn van Latour heeft in Nederland maar twee importeurs. Het meeste gaat naar kieskeurige restaurants.

In bestelling

Flesmaat Fles (75 cl)
Verpakking Origineel doosje van 6 flessen
kleur Rood
Artikelnummer w07594
Prijzen
  • € 100,00 bij aantal van 1
  • € 99,00 bij aantal van 6

Pauillac de Latour 2019

Pauillac de Latour 2019: dit is het tweede jaar dat de wijn gecertificeerd biologisch is. Laat de droomploeg van Latour een eerder drinkbare wijn maken en je krijgt dit… een elegante en aantrekkelijke Bordeaux, een wijn met veel precisie zoals ook de Grand Vin en Forts dat hebben.

Deze derde wijn wordt in de eerste plaats gemaakt van de druiven van jonge stokken in de Enclos, de centrale wijngaard van Latour rondom het château en de cuverie. Verder komen de druiven voor de wijn van delen van het terroir die niet aan de eisen voldoen voor de Grand Vin en de Forts, en ten slotte gaat de wijn die resteert na het maken van de blend van de Forts naar de Pauillac. Dit pakt ieder jaar anders uit.

Pas sinds 1990 wordt de Pauillac de Latour ieder jaar gemaakt. Het idee was om een toegankelijke en sneller drinkbare wijn voor de gastronomie te hebben. Ook een meer betaalbare wijn zodat mensen makkelijker kennis konden maken met het domein. Leuk detail: er werden eerder Pauillacs gemaakt in 1973, 1974 en 1987. Vandaag de dag zie je vooral Latour-fans naar de Pauillac grijpen: elke dag Latour of Forts opentrekken is net wat veel van het goede, en dan is de Pauillac pakken een feest. Meer dan. Kom je toch een aardig eind in de richting van het ideaal.

Het werk in de wijngaard is overal hetzelfde op Latour, het maakt niet uit of de stokken gebruikt worden voor de eerste, tweede of derde wijn. De natuurlijke wijngaarden zijn schitterend met uitbundige, vaak ook bloeiende, bodembegroeiing.

Met de selectie beginnen de verschillen. In de Pauillac zit om te beginnen een hoger aandeel merlot. Meer verschillen zien we bij het wijnmaken. Het doel is het maken van een meer ‘gourmand’ stijl wijn: hoewel structuur en goede tannines nog steeds van belang zijn ligt de nadruk bij de Pauillac echt op het laten stralen van het expressieve, volle fruit. Het maak de wijn jong al heel aantrekkelijk.

Pauillac de Latour rijpt korter op barrique dan de twee hogere wijnen: 16 maanden in plaats van 18 maanden. Ook is het aandeel nieuw hout (20%) lager dan bij Latour en Forts. En er wordt meer vin de presse gebruikt, wat structuur geeft aan het fruit.

Pauillac de Latour beslaat in 2019 ongeveer 25% van de productie van Latour.

Proefnotitie

Neal Martin, Vinous (januari 2023) – "The 2019 Pauillac de Latour has a welcome strictness and focus on the nose, a straight-down-the-line Pauillac with graphite and pencil shavings infusing the black fruit. The oak is neatly integrated. The palate is medium-bodied, fresh and taut, with pliant tannins and fine acidity. A graphite infused finish doesn't press down too hard on the accelerator. Not over-ambitious - that's its strength. Difficult to believe this is in fact the third wine! Tasted blind at the Southwold annual tasting." 92.

Jancis Robinson (januari 2023) – "Tasted blind. Looks very young. Hidden, restrained nose. Cool and densely fruited. Still quite embryonic but should bloom. Lots of concentration. Dry, tannic finish. Did quite well on the group votes!" 17,5.

Jeff Leve (juli 2022) – "Cigar box, cherry blossoms, and black with red, earthy currants are quick to find. Medium-bodied, with a plushness and polish to the tannins, and fresh red fruits that provide richness and length on the palate with ample bright, red fruits in the finish." 93.

William Kelley, Wine Advocate (april 2022) – "The 2019 Le Pauillac de Château Latour is another impressive rendition of this bottling from Latour. Offering up notes of sweet berry fruit, plums, spices and pencil shavings, it’s medium to full-bodied, rich and fleshy, with a ripe core of fruit, lively acids and powdery tannins. This year, it includes some declassified lots from Les Forts de Latour. I'm sure it will show even better when it's released in a few years." 90+.

Jane Anson, Inside Bordeaux (januari 2022) – "Generous, even exuberant for a Latour family wine, this is richly textured, open in its fruit structure (it had been decanted for a few hours before tasting). Touches of marzipane, cassis and brambled blackberry fruits, with plenty of the pencil lead that ensures we know that we are firmly in Pauillac. A chalky texture to the tannins, with the high alcohols coming through in the supple texture of fully ripe fruits. This is powerful and enjoyable. 35% new oak. The hot summer meant there were patches of water stress on the sandier soils outside of the main L'Enclos de Latour, leading to more 3rd wine than usual, and it accounts for 25% of production in 2019, from unusually high yields of 44.7hl/ha." 90.

Antonio Galloni, Vinous (januari 2022) – "The 2019 Pauillac is dark, fleshy and seductive, all of which will make it an absolute joy to taste when it is eventually released in another few years' time. Richness and radiance of the vintage is on full display. This is an especially bold, luscious vintage for the Pauillac. I loved it." 93.

Jane Anson, Decanter (mei 2020) – "Evident ripeness to the fruits here, giving pretty high open berry aromatics even at this early stage. This is a frank and gourmet style of Pauillac de Latour and will be an early-to-medium term drinker with excellent potential for getting a taste of one of the few unquestionably good quality 3rd wines of Bordeaux. The hot summer meant there were patches of water stress on the sandier soils outside of the main L'Enclos de Latour, leading to more 3rd wine than usual, and it accounts for 25% of production in 2019, from unusually high yields of 44.7hl/ha. 72IPT." 90.

Aanvullende informatie

Drinken bij Côte de boeuf, wild, gevogelte
Drinkjaren 2025 - 2045
Druivensoort(en) 55,8% cabernet sauvignon, 38,8% merlot en 5,4% petit verdot
Biologisch ja (en deels biodynamisch)
Alcohol 14%

Over het domein

Omvang domein 78 hectare waarvan 47 ha L'Enclos en 31 ha meer landinwaarts
Eigenaar François-Henri Pinault
Dagelijkse leiding Frédéric Engerer
Wijnmaker Hélène Génin (technisch directeur), Pierre-Henri Chabot (keldermeester) en Domingo Sanchez (wijngaard)
Adviseur Eric Boissenot en Vincent Masson (biodynamie)

Levering en retouren

We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.

U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 15 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.

Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.