Antoine Petitprez Bourgogne rouge Les sorbins 2020

Pommard
De wijngaard Les Sorbins valt net buiten de grenzen van Pommard. In de bodem aldaar veel rode klei en ijzer. Daardoor is de wijn wat ronder en en meer toegankelijk dan de wijnen die de naam van het dorp wel dragen. Dat wil niet zeggen dat het hier een niemandalletje betreft. De wijn is nog steeds stevig en aards, met duidelijk aanwezige, maar fijne tanines en een lange afdronk.

Op voorraad

Flesmaat Fles (75 cl)
Verpakking Doos van 12 flessen
Kleur Rood
Artikelnummer w06718
Prijzen
  • € 40,00 bij aantal van 1
  • € 39,00 bij aantal van 6
  € 40,00

Antoine Petitprez Bourgogne rouge Les sorbins 2020

Als onder de radar vliegen een sport zou zijn, dan was Antoine Petitprez wereldkampioen. De wijnen van deze boomlange en zeer goedlachse wijnmaker worden hoofdzakelijk in de Franse (sterren)restaurants verkocht en amper geëxporteerd.

We zochten Antoine op in Pommard, waar we na een ferme handdruk en brede glimlach snel naar de kelder afdaalden. We hadden bekend dat we zijn wijn nog nooit hadden geproefd, omdat we zijn wijnen online hadden gevonden: daar moest snel verandering in komen. De kelder is zoals je je die voorstelt: klein, donker en bomvol vaten. Antoine is een enorme prater en vertelt honderduit over zichzelf en de wijnen.

Petitprez is van origine docent duurzame landbouw, en heeft in die hoedanigheid talloze domaines in de Bourgogne – Dujac, Clavelier, Comte Liger Bel Air - geadviseerd in de transitie naar biologisch boeren. Hij gaat met de domaines die hij adviseert een partnerschap aan: in ruil voor zijn advieswerk kan hij druiven kopen van bepaalde percelen. De percelen die hij selecteert hebben vaak oude stokken (40-90 jaar), met interessante terroirs. De wijngaard Roue Libres is bijvoorbeeld met zo’n 500 meter boven zeeniveau de hoogstgelegen wijngaard van de Bourgogne.

Om voor voldoende frisheid in de wijnen te zorgen oogst hij vroeg. Zowel vroeg in het seizoen, als vroeg in de ochtend, zodat de druiven zo koel mogelijk in de cuverie aankomen. Vergisting vindt (zoveel mogelijk) plaats in oude vaten en met eigen gisten, daarbij geholpen door de gistculturen die in overvloed in de kelder aanwezig zijn. Sulfiet wordt gebruikt alleen indien nodig bij het oversteken van de vaten. De wijnen liggen tussen de 10 en 20 maanden op vat voordat ze worden gebotteld.

De wijnen die zijn zoals Antoine zelf: uitdagend, compromisloos, vederlicht maar met veel diepgang. De wijnen in het hogere segment kunnen rustig nog een tijd de kelder in, het betaalbaardere werk mag open.

Aanvullende informatie

Drinken bij steak tartare, kippenlever, bij de betere kaasplank
Drinkjaren nu tot ongeveer 2030
Druivensoort(en) pinot noir
Biologisch ja, vin naturel

Over het domein

Eigenaar Antoine Petitprez

Levering en retouren

We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.

U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.

Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.