Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Clos du Jaugueyron "Petit Jaug" Margaux 2015

Arsac

Beperkte voorraad

Snel Overzicht

2e wijn van de Margaux. Wat meer merlot in de blend dan bij de Grand Vin. Drink 'm bij menig gaaf restaurant in Amsterdam Arles, Entrepot of Het Roode Koper.
  • Prijs € 30,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 29,00 bij aantal van 6

nog slechts 4 beschikbaar

 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Over de Petit Jaug 2012:

Harold Hamersma geeft het rapportcijfer 9 in DGH 2017: "Heb het rood van dit domein uit verschillende oogstjaren al verschillende keren toegejuicht. ‘Klassieke Bordeaux van zeer oude stokken. Diep, donker en geconcentreerd. Geen oppervlakkig lachebekkie maar een diepzinnige filosoof. Biologisch haardhout aansteken, fiks wat biologische CO2 uitstoten en bomen opzetten om dat te compenseren.’ Ook: ‘Verrukkelijk diepzinnig nachtdonker fruit. Serieus maar nergens mopperend. Filosofische wijn voor mensen die weleens een boek lezen, films bezoeken in kleine theaters en van Sven Ratzke hebben gehoord. Prachtwijn.’ Terugbladerend lees ik ook: ‘Nergens zoet, nergens streng. Heerlijk donker fruit, bessen, slank, doordrinkbaar en onnaspeurbaar hout.’ En hierbij ging het nog ‘slechts’ om het rood uit de Haut-Médoc. Maar wijnmaker-eigenaar Michel Théron heeft ook nog een postzegeltje dat onder Margaux ressorteert, goed voor slechts 1200 flessen per jaar. En een daarvan stempel ik graag af. Postfrisse Margaux. Met bramen corresponderende cassis. Suède verleidt laurier. Donker fluweel als het kostuum van Prince in goeden doen."

Hilary Akers [FD, 3 februari 2018] had bordeauxwijnen afgezworen: te veel pretenties, te weinig inhoud. Tot ze een zalige Margaux proefde voor een totaal niet verwaande prijs. "Bordeaux was verworden tot inhalige, onsmakelijke, gemakzuchtige kapsoneswijn, besloot ik jaren geleden. Waarom zou ik er mijn tijd mee verdoen, als overal ter wereld mensen met zoveel toewijding prachtige wijnen maken voor een fractie van de prijs? Drie keer raden wat er nu in mijn glas zit. Een verrukkelijke Margaux, voor 25 euro. Hoe het kan? Deze wijnboer woont vast niet in een kasteel. Michel Théron heeft geen consultant in dienst en doet alles zelf. Zijn 7 hectare land bespuit hij niet met chemicaliën, hij werkt zelfs biodynamisch.

Smaakt de wijn dan zweverig? Om de donder niet. Dit is een krachtige, serieuze, aardse wijn, maar bovenal verfijnd en elegant. O ja, hij heeft maar 12,5% alcohol. Ik hoop dat het bordeauxgebied dit soort wijnen als voorbeeld neemt. De naam: Clos du Jaugueyron. Wijn: Petit Jaug, Margaux, 2012. Een blend van merlot en cabernet sauvignon. Grond: kiezels en kiezelhoudende klei. Oogst: met de hand. Vinificatie: zonder steeltjes, maar de druiven niet geperst, wat wil zeggen dat een deel van de vergisting in de druif zelf begint. Dat maakt de wijn fruitiger. De wijn rijpt op hout en cement en blijft op zijn eigen droesem liggen, wat hem kracht geeft.

Volgens de importeur gaat de wijn tot 2032 mee [oeps, dit stond fout op onze site, misschien is het wel zo maar toch is ons advies om deze wijn ergens voor 2025 te drinken]. Wil je hem nu drinken/proeven, maak hem dan zeker een dag eerder open en geef hem veel lucht. Hij geurt overweldigend fijn en fris, wat puntenslijpsel. Daarachter donker fruit, specerijen, zeewier, wybertjes. En de smaak: veel fruit, frisheid, wat rook, en dan komen de fluwelige bitters en een veelbelovende, lange afdronk."

Aanvullende Informatie

Drinken bij rood vlees, boeren jongbelegen
Drinkjaren nu tot ongeveer 2028
Biologisch ja
Druivensoort(en) merlot, cabernet sauvignon

Details

Aan het einde van de 19e eeuw, om precies te zijn in het jaar 1898, werden bij Cantenac twee oude wijngaarden, “Grand Jaugueyron” en “Petit Jaugueyron”, samengevoegd tot “Clos du Jaugueyron”. Qua omvang was het resultaat zeer bescheiden: de nieuw gevormde wijngaard besloeg 0,6 hectare, precies de grootte van één voetbalveld (waarvan 0,4 ha appellation Haut-Médoc en 0,2 ha Margaux). Tot vandaag de dag staan in de Haut-Médoc-hoek nog een aantal oude stokken uit 1898 waarvan, naast de bekende Bordeaux-variëteiten, een kleine hoeveelheid Malbec, Carmenère en zelfs nog wat andere oude variëteiten waarvan men niet eens weet wat het precies is.

Michel Théron is sinds 1993 eigenaar van Clos du Jaugueyron, en hij heeft het kleine domein inmiddels wat uitgebreid. De in 1999 en 2006 aangekochte wijngaarden vallen onder de appellation Haut-Médoc en liggen iets meer naar het Zuiden, bij het dorpje Macau tussen Château Cantemerle (een grand cru classé) en Château Cambon la Pelouse. En dan is er meer landinwaarts gelegen nog een minuscule wijngaard bij het dorpje Arsac, waar ook de kelders van het domein zijn gesitueerd.

De twee verschillende herkomsten worden apart gepresenteerd: er is de Margaux Clos du Jaugueyron (met 1200 flessen per jaar zeer kleinschalig, en pittiger geprijsd) en de Haut-Médoc. De druiven voor de Haut-Médoc komen grotendeels van de 4,5 hectare wijngaarden bij Macau, eveneens oude wijngaarden met veel kiezels in de bodem.

Kiezelige bodems zijn warme bodems en dat komt de rijping van de druiven ten goede (de kiezels warmen ’s ochtends snel op, en houden na zonsondergang de warmte nog even vast), ze hebben een goede afwatering en zijn verhoudingsgewijs arm, factoren die de groeikracht van de wijnstokken in toom houden. En zo gaat de energie niet naar wild uitschietende loten, maar naar de druiven.

Het merendeel van de stokken betreft de laat rijpende cabernet sauvignon, en zeker met de warmer wordende zomers vormt deze druivensoort een goede combinatie met genoemde grondsoort.

Théron besteedt veel aandacht aan zijn wijngaarden. Om een voorbeeld te geven van de perfectionistische wijze van werken: de snoeiwijze van de stokken verschilt per druivensoort. Respect voor de omgeving is belangrijk, en Théron kiest ervoor om onkruid te laten groeien tussen de rijen, wat bijdraagt aan een gezonde grond, en ook aan het in toom houden van de opbrengst van de wijnstokken. Vanzelfsprekend wordt er ook tijdens het groeiseizoen streng gesnoeid.

De oogst vindt plaats met de hand, en de eerste selectie van de druiven vindt al plaats in de wijngaard. Een van de keuzes die bepalend zijn voor het eindresultaat is dat Théron de druiven niet kneust, niet openbreekt voordat ze in de vergistingsvat belanden. Hiermee vindt een deel van de vergisting plaats binnenin de druif, en dit draagt bij aan meer fruitige en minder harde wijnen. Mocht de wijn door deze werkwijze wat minder ‘structuur’ meekrijgen, dan wordt dat gecompenseerd tijdens de rijping op vat waar de wijn zo min mogelijk wordt overgestoken, ofwel zoveel mogelijk op z’n eigen bezinksel wordt ‘opgevoed’. Sterker nog: Théron heeft de gewoonte met de vaten te rollen, zodat de vaste materie geen kans krijgt om neer te slaan. De Clos du Jaugueyron rijpt 12 maanden op deze vaten, waarvan 40% nieuw zijn.
Clos du Jaugueyron op de cover van de Japanese Real Wine Guide Clos du Jaugueyron op de cover van de Japanse Real Wine Guide
Clos du Jaugueyron is nog niet erg bekend bij het grote publiek. De wijnschrijvers hebben de wijn echter wel ontdekt, en niet zo’n beetje. Clos du Jaugueyron heeft in verschillende proeverijen over de hele wereld zeer hoge ogen gegooid. Zo wijdde de Japanse "Real Wine Guide" een artikel aan de Grand Cru's uit de Bordeaux, en behalve deze iconen werd een heel enkele niet Grand Cru belicht. Daaronder de Clos du Jaugueyron. Sterker: het was deze wijn die de bijzondere manga-cover van het blad haalde!

Het is gangbaar in Bordeaux dat de verschillende rollen op een domein door verschillende personen worden vervuld. Zo is er de eigenaar met vaak daarnaast een of meer personen voor de dagelijkse leiding, en daarnaast hands-on de keldermeester en soms apart nog de chef de culture (wijngaardmanager). En tenslotte worden de meeste châteaux bijgestaan door een consultant, een oenoloog. Niets van dat alles bij Clos du Jaugueyron. Michel Théron doet alles, is eigenaar en wijnmaker in de breedste zin van het woord. Zoals zijn vriendin Stéphanie Destruhaut het uitdrukt: “Michel is een échte vigneron!”

Dit is een voor de liefhebber niet te missen wijn.


Grotere kaart weergeven

Informatie over het domein

Omvang domein 3,91 ha Margaux appellation
Eigenaar Michel Théron en Stéphanie Destruhaut
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon