Domaine Danjou-Banessy Roboul 2022

Domaine Danjou-Banessy Roboul 2022

Espira-de-l'Agly
Gemaakt van mourvèdre & grenache noir, frisse en levendige wijn. Ongetwijfeld heeft de architectuur van de wijngaard hierbij geholpen. Bomen staan als schildwacht voor de percelen om de zonnestralen te filteren. In de tweede linie kleinere struiken om het offensief van de Mistral te breken. Ook de geuren en kruiden van het land zijn in de wijn terug te vinden.

Uitverkocht

Flesmaat Fles (75 cl)
Verpakking Doos van 6 flessen
Kleur Rood
Artikelnummer w07562

Domaine Danjou-Banessy Roboul 2022

Op Vivent les Vins Libres, een vin naturel proeverij in De Goudfazant proefden we in mei 2017 voor het eerst de wijnen van Danjou-Banessy. De broers Benoit & Sébastien gaven met aanstekelijk enthousiasme tekst en uitleg en we wisten meteen dat we met deze wijnen wilden gaan werken. De Danjou-Banessy brothers hebben een duidelijke visie: het maken van soepele, sprekende wijnen. Noem het “Bourgogne-stijl”, van de rijkdom van de Catalaanse bodem en zon. In tegenstelling tot veel soortgenoten uit het diepe Franse zuiden, die weleens hard aan kunnen komen, zijn de wijnen van Danjou-Banessy ranker en met meer precisie gemaakt en - weten we inmiddels uit ervaring - ze kunnen ook nog een tijdje weggelegd worden.

In februari 2018, tijdens een bezoek aan de wijngaarden bij Espira-de-l'Agly, werd de feestvreugde over dit domein nóg groter. Pa en opa werkten al jaar en dag biologisch: dit leverde ons een rit op langs mooie, pesticiden-vrije percelen door geheimzinnige bossen over kronkelende zandweggetjes. Hierbij leek elke wijngaard een afzonderlijk miniatuurwereldje op zich. De druiven, die vredig hangen aan oeroude wijnstokken, moeten hier worden afgekoeld en afgeschermd tegen teveel zon en wind. En dat wordt met veel liefde gedaan.

In de kelder laten Benoit & Sébastien de natuur zoveel mogelijk z’n werk doen. Er wordt slechts een klein beetje sulfiet gebruikt om de wijnen stabiel te maken. Resultaat: zo zuiver als de lucht in de Pyreneeën, het temperamentvolle karakter van de zon des zuiden en met monnikengeduld gemaakt.

JKvW

Proefnotitie

Harold Hamersma 21 februari 2022: "Twee broertjes Danjou. Daar kende ik al een indrukwekkende natuurwitte van. Zelf roepen les frères dat ze bourgognestijl rood wensen te maken. Maar Roboul is robuuster. Toch begrijp ik de Danjous wel. Hun stijl is nergens rauw of kort. Al ligt het zuidelijke temperament aan de oppervlakte. Eerder eens de 2016 geproefd. Wildebeestensap. Tegen olijfbomen geschuurd. De diepgravende tannines zijn rijp en zonnig. De kruidigheid discreet. De stijl behaaglijk en beschaafd. De 2017 een zachtzoemend powerhouse, draaiend op groene stroom.

'Waar was 2018?' toen ik vorig jaar de 2019 proefde. Al op? Niet ondenkbaar. Evenals hun witte is dit een publiekslievelingetje in restaurants die er toe doen. Open doekje van de liefhebbers. Open wijn van sommeliers die het snappen. Die 2019 roder in zijn fruit, viever, zuiverder, frisser, schoner, verleidelijker. Thans de 2020 met nog meer diepgang en finesse, dankzij een jaar dat voor de zuidwijnen voor afgepaste wijnen en een fijnere balans zorgde. Pluspunt.." 9+

Aanvullende informatie

Drinken bij spareribs, braadworst
Drinkjaren nu tot ongeveer 2030
Druivensoort(en) mourvèdre & grenache noir
Biologisch ja, naturel

Over het domein

Omvang domein 16 hectare
Eigenaar Benoit & Sébastien Danjou-Banessy

Levering en retouren

We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.

U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 15 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.

Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.

Gerelateerde producten

Domaine Danjou-Banessy Espurna
Domaine Danjou-Banessy Estaca