Domaine de la Touraize Arbois Ploussard la Cabane 2022 magnum
Arbois
Eindelijk een Ploussard, of Poulsard, kan ook. Favoriete druif (met groslot). Dit jaar iets steviger dan vorig jaar, maar daarom zeker niet minder lekker. Waar hij eerder wat rokerig was en de nadruk lag op het rode fruit, ligt die nu meer op het zwarte fruit met een vleug laurier.
Op voorraad
Flesmaat
Magnum (1,5 ltr)
Verpakking
Doos van 6 flessen
Kleur
Rood
Artikelnummer
w07466
Prijzen
- € 68,00 bij aantal van 1
- € 67,00 bij aantal van 6
€ 68,00
Domaine de la Touraize Arbois Ploussard la Cabane 2022 magnum
André-Jean en Héléana Morin hebben 10 jaar geleden het roer behoorlijk omgegooid - maar ook weer niet onnadenkend rigoureus. Om hen heen zagen zij enthousiaste jonge wijnmakers een nieuwe weg inslaan, en onder eigen naam bijzondere natuurwijnen maken. Dat was iets wat eigenlijk ook veel meer bij het karakter van de Morins paste dan het werken voor de coöperatie, wat zij en de generaties voor hen altijd deden. Ook wel uit gewoonte. In 2009 verlieten ze de coöperatie, verkochten een paar stukken land om hun plannen te kunnen bekostigen, en begonnen voor zichzelf.
We leerden de wijnen van de Morins al een tijdje geleden kennen via Florien Kleine Snuverink van Domaine Les Bottes Rouges, zij is goed bevriend met de sympathieke Morins. En onlangs - we schrijven november 2019 - is dan het eerste pallet in Amsterdam aangekomen. De wijnen zijn opvallend zuiver en evenwichtig, komen verfijnd en vriendelijk over. Ze combineren het energieke en directe van natuurwijn met het klassieke en typische wat Arbois tot Arbois maakt. Het roer om betekende voor de Morin dus niet alle schepen verbranden, maar de ervaring van generaties wijnmakers laten samenvallen met hun nieuwe puur-natuur aanpak.
De Morins geven veel aandacht aan hun planten, aan het werk in de wijngaard. Die wijngaarden zien er dan ook prachtig uit, met gras en bloemen tussen de rijen, en stokken die blakeren van gezondheid, met levendig lichtgroen gebladerte. In de kelder wordt gewerkt met eigen gisten en zo min mogelijk sulfiet. Niet meer dan nodig is om een stabiele wijn op te leveren. Het rood wordt niet gefilterd, en wit krijgt soms een lichte filtering maar zeker niet altijd. Het wit vergist op oude houten vaten, wat de wijnen meer breedte en openheid (en complexiteit) geeft. Het rood is een tandje boerser.
De wijnen van de Morins zijn spannend maar staan niet onder spanning: het is duidelijk dat intensiteit niet ten koste mag gaan van de drinkbaarheid. Deze Jura’s komen fijn en zacht over, hebben misschien zelfs een iets vrouwelijk karakter. Dat geldt vooral voor het wit.
Dit zijn wijnen die geaard zijn, voortkomen uit een lange traditie. Klassiek en natuur vinden elkaar en dat levert wederom iets heel moois op.
We leerden de wijnen van de Morins al een tijdje geleden kennen via Florien Kleine Snuverink van Domaine Les Bottes Rouges, zij is goed bevriend met de sympathieke Morins. En onlangs - we schrijven november 2019 - is dan het eerste pallet in Amsterdam aangekomen. De wijnen zijn opvallend zuiver en evenwichtig, komen verfijnd en vriendelijk over. Ze combineren het energieke en directe van natuurwijn met het klassieke en typische wat Arbois tot Arbois maakt. Het roer om betekende voor de Morin dus niet alle schepen verbranden, maar de ervaring van generaties wijnmakers laten samenvallen met hun nieuwe puur-natuur aanpak.
De Morins geven veel aandacht aan hun planten, aan het werk in de wijngaard. Die wijngaarden zien er dan ook prachtig uit, met gras en bloemen tussen de rijen, en stokken die blakeren van gezondheid, met levendig lichtgroen gebladerte. In de kelder wordt gewerkt met eigen gisten en zo min mogelijk sulfiet. Niet meer dan nodig is om een stabiele wijn op te leveren. Het rood wordt niet gefilterd, en wit krijgt soms een lichte filtering maar zeker niet altijd. Het wit vergist op oude houten vaten, wat de wijnen meer breedte en openheid (en complexiteit) geeft. Het rood is een tandje boerser.
De wijnen van de Morins zijn spannend maar staan niet onder spanning: het is duidelijk dat intensiteit niet ten koste mag gaan van de drinkbaarheid. Deze Jura’s komen fijn en zacht over, hebben misschien zelfs een iets vrouwelijk karakter. Dat geldt vooral voor het wit.
Dit zijn wijnen die geaard zijn, voortkomen uit een lange traditie. Klassiek en natuur vinden elkaar en dat levert wederom iets heel moois op.
Aanvullende informatie
Druivensoort(en) | 100% ploussard |
---|---|
Biologisch | ja, naturel |
Alcohol | 12% |
Over het domein
Omvang domein | 13 hectare |
---|---|
Eigenaar | André-Jean en Héléana Morin |
Levering en retouren
We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.
U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.
Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.