Champagne Barnaut Grande Réserve Grand Cru Brut

Bouzy
Vigneron-champagne van grote klasse. Geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Compleet, verleidelijk en verfrissend. Perfect als aperitief.

Uitverkocht

Flesmaat Fles (75 cl)
Verpakking Doos van 6 flessen
Kleur Rood
Artikelnummer w00082

Champagne Barnaut Grande Réserve Grand Cru Brut

De kennismaking met de Champagne van Barnaut was er niet een om snel te vergeten: het breed gedeelde en enorme enthousiasme aan de proeftafel sprak... boekdelen. Heel bijzonder hoe zo’n Champagne de proevers in een mumm van tijd om de vinger wond – wat een wijn!

Barnaut zit in Bouzy, en de Champagnes van druiven uit dit dorp dragen het label Grand Cru – dit geldt voor 17 dorpen in de Champagne, ofwel een kleine 9% van de Champagne-productie (daarna zijn er de Premier Crus, die beslaan zo’n 22% van de productie, en dan volgt nog het cruloze voetvolk). Bouzy ligt in het deel van de Champagne dat Montagne de Reims heet en waar de Pinot Noir de belangrijkste druivensoort is. Het dorp is gelegen op de (gunstige) zuidzijde van dit ‘gebergte’ (het zijn meer nogal flinke, beboste heuvels). Het is geen geheim dat niet alle 17 Grand Cru gemeentes hun verwachtingen helemaal kunnen waarmaken – maar laat ik het positiever stellen: vijf van de 17 cru’s worden beschouwd als de aanvoerders als het gaat om kwaliteit. Dat zijn Verzenay, Aÿ, Avize, Cramant en... inderdaad: Bouzy.

Champagne Barnaut is in 1874 opgezet door Edmond Barnaut, en inmiddels leidt de vijfde generatie het domein: Philippe Secondé, tevens loco-burgemeester van Bouzy. Hij runt het domein samen met zijn vrouw Laurette Secondé. Barnaut is een zogenaamde Récoltant-Manipulant (RM), dat wil zeggen een bedrijf dat z’n eigen druiven verbouwt en daarvan vervolgens zelf Champagne maakt. In België en Frankrijk zijn dergelijke kleine producenten veel populairder dan in Nederland, waar de veelal onwetende feestvierder al snel naar een van de bekende Champagnehuizen grijpt, zoals Moët & Chandon of Taittinger. Niet verkeerd natuurlijk, maar werkelijk, het kan avontuurlijker! Daarnaast: het is niet verstandig om alleen Champagne te drinken als het feest is, maar ook als je zin hebt in een goede mousserende wijn, als aperitief, of voor bij het eten. Wat dat betreft is er in Nederland nog heel wat zendingswerk te verrichten.

Een RM mag overigens ook druiven inkopen om daarvan wijn (Champagne) te maken, en hij mag druiven verkopen. Verkopen doet Secondé zijn tweede persing, die wordt gebruikt voor distellatie; voor zijn Champagnes gebruikt hij uitsluitend het beste basismateriaal: dat van de eerste persing. Het perfectionisme achter deze Champagne is trouwens ook af te lezen aan het opleidingsniveau van de maker: Secondé is oenoloog, heeft gestudeerd aan de universiteit van Dijon en aan de befaamde VITI in Beaune. Voor een belangrijk onderdeel als het samenstellen van de assemblage is Secondé niet afhankelijk van een extern adviseur – de uiteindelijke blend bepaalt hij zelf.

Voor de assemblage gebruikt Secondé een derde vins de reserve. Opvallend voor Barnaut is de leeftijd van deze vins de réserve: men gebruikt reservewijnen tot een leeftijd van wel 8 jaar. Deze reserves worden bewaard in roestvrijstalen cuves. Het gebruikt van deze gerijpte wijnen verklaart voor een belangrijk deel het zachte, verfijnde karakter van de Champagnes. Op het moment dat de 2/3 van de nieuwe oogst met 1/3 cuvée de réserve wordt gemengd is de gemiddelde leeftijd van de Champagne in wording al 3 jaar. Het is bij Barnaut niet ongebruikelijk dat het uiteindelijke aantal millésimé’s (jaartal-champagnes) dat zij uitbrengen lager ligt dan wat mogelijk was geweest. Dat is dan omdat de wijn voor zo’n millésimmé – deels – is opgenomen in de cuvée de reserve. Alles ten gunste van de kwaliteit... maar je kunt je afvragen hoeveel producenten dit offer willen brengen!

De uiteindelijke blend wordt gebotteld en krijgt z’n tirage opdat de tweede gisting op fles kan beginnen. Dat duurt twee jaar, en de wijnen liggen hiervoor in alle rust 15 meter(!) onder de grond, diep in de kalkrotsen, de restanten van de prehistorische zee die hier zo’n 80 miljoen jaar geleden lag. Als het degorgement plaatsvindt en de Champagne klaar is om het domein te verlaten, heeft deze inmiddels een (gemiddelde) leeftijd van 5 jaar.

In het nèt verschenen Champagne Compleet van Gert Crum (verschenen in december 2008!) heeft Crum Barnaut opgenomen als één van de 55 beste Champagne-producenten. Over de wijnmaker zegt hij onder meer: "Hij plukt altijd als een van de laatsten en selecteert daarbij streng." en "Secondé zoekt de puurheid van het fruit." Het resultaat: een intense en brede Champagnes met een zeer vitaal karakter. De dosage van de Brut betreft slechts 6 gram per liter, en een eenvoudige verklaring daarvoor is dat deze rijke Champagne niet meer nodig heeft. Philippe Secondé maakt ook een Extra Brut, deze Champagne krijgt helemaal geen dosage mee.

Om nog een andere, zeer recente, bron aan te halen: het december 2008 – januari 2009 nummer van La Revue du Vin de France kwam met een uitgebreide lijst "Les meilleures cuvées de vignerons" (dus van de kleinere producenten en niet van de grote huizen), en samen met producenten Michel Arnould en Franck Pascal kreeg Barnault (met z’n de Grande Réserve in dit geval) de meeste lof toegezwaaid.

Al met al een Champagne met een onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding, maar bovenal... bijzonder lekker!


Grotere kaart weergeven

Proefnotitie

Deze basischampagne van Barnaut blinkt uit door z'n zuiverheid. De aanzet is vitaal, waarna de wijn zacht landt − met een fijne en zachte mousse. Lange frisse afdronk, deze Champagne is evenwichtig, breed en vooral heel aangenaam.

Pieter Nijdam—De Telegraaf zaterdag 28 december 2013 «[...] Wij zijn inmiddels neergestreken in de grotkelder van Chez Georges, een instituut in Saint-Germain-des-Prés. In deze 'bar à vins' schenken ze vandaag Barnaut, jarenlang onze huischampagne toen we nog hier woonden. Dit is de perfecte bubbel voor apéro en jaarwisseling. Een Grand Cru voor een petit prix! Voor wie komende dagen niet naar Parijs gaat, maar ook het nieuwe jaar wil inluiden met deze prachtige en ook nog eens betaalbare Champagne, is er gelukkig importeur Bolomey Wijnimport. »

John Gilman—View from the Cellar « Champagne Barnaut’s current release of their Grande Réserve non-vintage Brut is a lovely wine, offering up a deep and vibrant nose of delicious apples, lemon zest, brioche, a hint of crème patissière, chalky soil tones and spring flowers. On the palate the wine is deep, pure and beautifully balanced, with its full-bodied format light on its feet, the mousse quite elegant and the finish long, bright and beautifully focused. This is a very elegant and refined wine that should age quite well, and while it is drinking very fine out of the blocks, a few years of cellaring should allow the girdle of acidity to peel back a bit more and reveal even more mid-palate generosity. Fine juice. 2012-2025+. 91+. » (augustus 2012)

Alison Napjus—Wine Spectator « A hint of peat smoke accents flavors of juicy black cherry, licorice, fruit cake and lemon curd in this tightly knit version, backed by firm acidity and texture. Drink now through 2016. 90. » (31 oktober 2013)

Jancis Robinson—JancisRobinson.com « As soon as I poured this I could smell a most agreeable biscuit note. Certainly not bone dry, nor especially tart but beautifuilly balanced. Absolutely nothing to object to. » (20 november 2012)

Stephen Tanzer—International Wine Cellar « (based on a very old solera; two-thirds pinot noir and one-third chardonnay, from Bouzy): Bright gold. Intriguing aromas of pear, melon, peach pit, lees and smoky minerals. Silky orchard fruit and blood orange flavors are lifted by tangy acidity and sharpened by notes of jasmine and bitter lime zest. Dry, focused and very pure, finishing with impressive clarity and length. » (december 2011)

Ronald & Sjoerd de Groot met Cuno van 't Hoff—Wijnalmanak 2012 over Philippe Secondé, eigenaar-wijnmaker van Barnaut: « Voor ons komt Secondé gewoon lekker op de eerste plaats. »

En Cuno over de Grande Réserve Brut: "Barnaut oogst zijn druiven louter van grand cru-wijngaarden en bestempelt deze cuvée als 'tea-time'-bubbel. Om het op z'n Nederlands te zeggen, het perfecte borreluurglas. Daar stem ik graag mee in. Niets dat lijkt op een straf, als je dit zo rond vijf uur ingeschonken krijgt. Het is heerlijk zacht en smaakvol, breed zonder té vullend te zijn door zijn zachte zuren en lichte toasting. Zit de 5 al in de klok?"

Gert Crum—Champagne Compleet over eigenaar-wijnmaker Philippe Secondé: « Zoekt de puurheid van het fruit" en "selecteert streng". » Barnaut is een van Crum's 55 favorieten.

Gault Millau « Un grand cru qui tient son rang. Puissant et charmant, le nez nous régale d'un grillé subtil qui tend sur des notes cacaotés. La bouche est précise et vive, avec un fruit sec présent et noble. Un très beau Grand cru de Bouzy. »

Bettane & Desseauve 2013 « Philippe Secondé est l'un des plus affables viticulteurs de Bouzy, passionné par son terroir est très raisonnable dans la tarification de ses produits. Il élabore des vins énergiques, toujours sincères. À leur meilleur, ils expriment avec beaucoup de naturel la force des pinots noirs du secteur. »

La Revue du Vin de France (Grande Réserve hoogste score in overzicht Les meilleures cuvées de vignerons, dec. '08 - jan. '09): "Le nez est bien ouvert sur des arômes de gelée d'agrumes. Voilà un champagne savoureux et charnu, qui a de la tenue grâce à la prolongation en bouche d'un fruité généreux, la signature des rainsins de Bouzy."

"Extraordinary amount of autolysis* for the money." Jancis Robinson in Great growers' champagnes, juni 2009 op haar website.

"Kleine champagneboer, maar wel een favoriet." Barnaut in de persoonlijke top 5 met "wijnen boven de 10 euro" van Sjoerd de Groot. Perswijn, december 2009.

Decanter Magazine: "Ripe, creamy, mid-mature nose, elegant and quite stylish, well-made base wine, honey and toffee. Smoky Pinot, very pretty, good acid backbone."

Burghound: "Elegant and layered with distinct yeast, white peach, pear and subtle brioche notes that continue onto the robust, intense and powerful flavors that pack serious flavor authority and almost painful finishing intensity." (92/100)

Bettane & Desseauve 2010: "un des plus affables viticulteurs de Bouzy, passionné par son terroir et très raisonnable dans sa tarification."

Richard Hemming op JancisRobinson.com: "Wonderfully chatty nose, fantastic bready hints with apples and spices, pure lemon fruit and fine, delicate length." (sept. 2010)

Antonio Galloni (schrijft voor Robert Parker): "Barnaut’s NV Brut Grand Cru Grande Reserve reveals generous notes of apricots, honey, roasted nuts and smoke, showing outstanding persistence and a long, refined finish. This is a fairly full-bodied style of Champagne that already shows nice tertiary complexity." (90/100)

Jancis Robinson in Financial Times 12/13 December 2009: "Great value from the unforgettably named village of Bouzy. Pinot Noir dominates."

In La Revue du Vin de France van september 2010 schuift het 2-sterren restaurant Toqué uit Montréal als eerste Barnaut naar voren als ze over hun wijnkaart praten: "Le sommelier sort des sentiers battus. Pour preuve, la carte des champagnes contient très peu de vins de grandes maisons, mais plûtot ceux de vignerons tels Barnaut ou Égly-Ouriet."

* autolysis Ned. autolyse (Gr.), v., in geval van champagne: de chemische reacties die plaatsvinden wanneer een wijn na afloop van de tweede vergisting rijpt op de droesem van dode gistcellen. Autolyse betekent zelfsplitsing; het is een enzymatisch proces waarbij gistcellen zichzelf afbreken. Een champagne verkrijgt mede hierdoor z'n onderscheidende kwaliteiten (aroma's, mondgevoel). Het effect is het sterkst bij champagnes die lange tijd op fles hebben gerijpt.

Aanvullende informatie

Drinken bij als aperitief of met oesters, kaviaar, ganzenlever, guacamole etc.
Drinkjaren nu tot ongeveer 2025
Druivensoort(en) pinot noir (67%), chardonnay (33%)

Over het domein

Omvang domein 14,5 hectare
Eigenaar Philippe Secondé

Levering en retouren

We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.

U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.

Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.