Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Clandestin Les Revers 2019 Brut Nature

Buxières sur Arce

Op voorraad

Snel Overzicht

Chardonnay, tegenstrever van de cuvée Grandes Lignes. Revers is louter van kimméridgien noordhellingen. Opulent en rijk, met een knipoog naar Bourgognes uit zuidelijke appellaties. Schaars. Vineuze Champagne.
  • Prijs € 74,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 73,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: mousserend
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Aanvullende Informatie

Drinken bij oesters, schaaldieren, licht gevogelte
Drinkjaren nu tot ongeveer 2030
Biologisch ja
Druivensoort(en) chardonnay (100%)

Details


Doussot en Gautherot kopen streng geselecteerde druiven uit één Champagne substreek: 'hun' Aube. Het doel is om met deze afbakening van grond en kwaliteit een terroir-Champagne te produceren. Kwalitatief is de eerste vereiste natuurlijk dat een wijngaard biologisch wordt bewerkt. En verder zijn het eigenlijk meer de planten die worden geselecteerd, deze moeten bijvoorbeeld ten minste 20 jaar oud zijn. De expositie richting zon moet hetzelfde zijn, en de grond overeenkomstig qua type: "kimméridgien".

Selectie van de planten is niet alleen op het oog. Claude en Lidia Bourguignon, bekende landbouwkundigen met een eigen laboratorium (LAMS Laboratory) analyseren plant en grond voor Clandestin. Er wordt gekeken naar de samenstelling van de bodem, de kwaliteit van het wortelgestel, en de aanwezige biomassa in de grond. Het zijn dit soort zaken die zeer bepalend zijn voor terroir expressie.

Een van de problemen in de Champagne is dat druiven nog steeds op gewicht worden verkocht. Dat stimuleert een grote opbrengst. Doussot heeft een maximum gesteld aan de opbrengst per hectare. Dit doorbreekt het dilemma voor de boer, hij kan ongestraft voor lage rendementen en dus kwaliteit gaan.

In de kelder wordt gewerkt met het grootste respect voor de geoogste druiven. Voor alle wegen die de druiven afleggen is de zwaartekracht de motor. Overpompen wordt niet gedaan.

Er wordt heel voorzichtig, zacht geperst en het fruit van iedere wijngaard wordt apart gevinifieerd. In welk vat deze druiven gaan hangt af van de hoeveelheid en van de rijpheid. Voor de eerste vergisting zijn de eigen, natuurlijke gisten aan het werk. Er wordt niet gefilterd voor het bottelen (wel wordt de wijn gekoeld zodat het bezinksel beter neerslaat), de flessen gaan dan 15 maanden sur lattes voor hun pris de mousse en rijping.

Gautherot is met zijn Vouettes al een uitgesproken man van de 100% Champagnes (1 jaar, 1 druivensoort, 1 terroir) en Doussot, die oorspronkelijk uit de Bourgogne komt, trekt die lijn zonder compromis door. Geen vin de réserve, geen dosage - wat voor hem ook echt niet nodig is als de druiven goed rijp zijn. De druif is alles voor Dousot, daar moet het mee gebeuren. Dus de kwaliteit moet onberispelijk zijn, en daarna mag er op geen enkele wijze geknoeid worden.

Feitelijk is het type blenden tegenovergesteld aan wat er klassiek gedaan wordt: in plaats van allerlei verschillende wijnen te blenden, wordt er hier gezocht naar overeenkomstigheid, wat dan samen deze terroir-Aube geeft. Het zou zo maar kunnen dat dit een begin is van een nieuwe trend. Of sub-trend zo je wilt. Iedere Champagne-adept zou dit resultaat moeten proeven.

Informatie over het domein

Eigenaar Benoît Doussot
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon