Champagne Georges Laval Cumières
Cumières 1er cru
Biologisch al sinds 1971, dus van spatzuivere gronden. Dit is de essentie van Champagne. Geen opsmuk. Ultrapuur, knetterstrak, superintens. Kippenvel…
Op voorraad
Flesmaat
Fles (75 cl)
Verpakking
Doosje van 6 flessen
Kleur
Wit
Artikelnummer
w08554
Prijzen
- € 96,00 bij aantal van 1
- € 95,00 bij aantal van 6
€ 96,00
Champagne Georges Laval Cumières
In 1971 schakelde Georges Laval (misschien wel als eerste in de hele Champagnestreek) over op biologische wijnbouw, na het zien van een reportage van documentairemaker Jacques Cousteau over het aantreffen van pesticiden op de Noordpool. Twintig jaar later ging zijn zoon Vincent met hem samenwerken op het domein, ondanks z'n vaders advies om een ander beroep te kiezen ("Je zult honger lijden!"). In 1996 nam Vincent de leiding van het domein over. Het domein is nogsteeds heel kleinschalig (2,5 hectare, met een jaarlijkse productie van zo'n 9.000 flessen per jaar) maar Vincent hoeft geen beroep te doen op de voedselbank: zijn wijnen hebben onder hard-core Champagnefreaks een cult-status bereikt, en staan op de kaart bij toprestaurants, waaronder "het beste restaurant ter wereld", Noma in Kopenhagen.
Naast het biologische werk in de wijngaard is ook de vinificatie zo natuurlijk mogelijk. Er worden uitsluitend natuurlijke gisten gebruikt, er vindt geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) plaats, en de wijnen worden niet gefilterd of geklaard. Vincent gebruikt tijdens het hele proces slechts heel geringe hoeveelheden sulfiet; in totaal minder dan 20 milligram per liter! De vergisting vindt plaats op houten vaten. De remuage (het schoksgewijs draaien van de flessen om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken om ze te kunnen verwijderen) gebeurt nog volledig met hand. De wijnen liggen 2 tot 4 jaar "sur lattes", afhankelijk van de cuvée.
Het resultaat: kippenvelchampagne!
Naast het biologische werk in de wijngaard is ook de vinificatie zo natuurlijk mogelijk. Er worden uitsluitend natuurlijke gisten gebruikt, er vindt geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) plaats, en de wijnen worden niet gefilterd of geklaard. Vincent gebruikt tijdens het hele proces slechts heel geringe hoeveelheden sulfiet; in totaal minder dan 20 milligram per liter! De vergisting vindt plaats op houten vaten. De remuage (het schoksgewijs draaien van de flessen om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken om ze te kunnen verwijderen) gebeurt nog volledig met hand. De wijnen liggen 2 tot 4 jaar "sur lattes", afhankelijk van de cuvée.
Het resultaat: kippenvelchampagne!
Proefnotitie
De essentie van Champagne. Geen opsmuk, geen bling-bling. Ultrapuur, knetterstrak, superintens. Geweldige lengte en concentratie. De wijn davert maar door, beukt als een voorhamer op je smaakpapillen. De mousse is evenwel heel verfijnd. Schitterende zuren zorgen voor ruggegraat. Maaltijdchampagne die nog een hele toekomst voor zich heeft.
Harold Hamersma in Kleigoed & Hamerstuk, december 2020, "Tsja, wat moet ik hier nou weer van denken? Heeft die Klei mij een fles champagne aangereikt. En daar geeft ie zelf helemaal niet om. Zegt ie.
Maar ik heb wat belastend materiaal tegen hem gevonden. Ik wist nog een eerdere editie van zijn Elsevier Wijngids met 60 beste wijnen te liggen. En daar noteerde hij toch mooi: ‘Ze kunnen irritant zijn, daar in de Champagne, en heel arrogant – terwijl het juist de bescheiden producenten zijn die wijn maken waardoor je begrijpt waaraan champagne z’n faam verdient.’ Toegegeven, daar staat nog niet dat ie champagne zelf ook lekker vindt.
Maar ik heb nog wat extra bewijsmateriaal à charge in de casus Klei gevonden. Zijn DNA trof ik aan op flessen in een glasbak bij hem in de postcode. Ik weet waar zijn huis woont. Stuk voor stuk waren deze afkomstig van David Bolomey, een importeur over wie hij mij ooit eens had toevertrouwd: ‘Die heeft mij zelfs aan de belletjes gekregen.’
Een van zijn geheime liefdes heeft hij mij nu in de handen gedrukt: Georges Laval , Brut Nature Cumières Premier Cru, een blend van chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Hij moet voorinformatie hebben gehad. Die had ik al eens eerder op de proeftafel gehad. Zodoende nam mijn nieuwsgierigheid naar deze recente dégorgement alleen maar toe. Laval maakt champagne zoals ik die graag drink. Brut nature puur natuur. Buitengewoon droog. Als een gipskamer in de Gobiwoestijn. Als de wikkels van een mummie met een droge huid. Als een recente zomer in Nederland. Daarbij, dode smaakpapillen tot leven wekkend, om en passant ook nog een oude vriendschap een nieuwe impuls te geven."
Harold Hamersma in Kleigoed & Hamerstuk, december 2020, "Tsja, wat moet ik hier nou weer van denken? Heeft die Klei mij een fles champagne aangereikt. En daar geeft ie zelf helemaal niet om. Zegt ie.
Maar ik heb wat belastend materiaal tegen hem gevonden. Ik wist nog een eerdere editie van zijn Elsevier Wijngids met 60 beste wijnen te liggen. En daar noteerde hij toch mooi: ‘Ze kunnen irritant zijn, daar in de Champagne, en heel arrogant – terwijl het juist de bescheiden producenten zijn die wijn maken waardoor je begrijpt waaraan champagne z’n faam verdient.’ Toegegeven, daar staat nog niet dat ie champagne zelf ook lekker vindt.
Maar ik heb nog wat extra bewijsmateriaal à charge in de casus Klei gevonden. Zijn DNA trof ik aan op flessen in een glasbak bij hem in de postcode. Ik weet waar zijn huis woont. Stuk voor stuk waren deze afkomstig van David Bolomey, een importeur over wie hij mij ooit eens had toevertrouwd: ‘Die heeft mij zelfs aan de belletjes gekregen.’
Een van zijn geheime liefdes heeft hij mij nu in de handen gedrukt: Georges Laval , Brut Nature Cumières Premier Cru, een blend van chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Hij moet voorinformatie hebben gehad. Die had ik al eens eerder op de proeftafel gehad. Zodoende nam mijn nieuwsgierigheid naar deze recente dégorgement alleen maar toe. Laval maakt champagne zoals ik die graag drink. Brut nature puur natuur. Buitengewoon droog. Als een gipskamer in de Gobiwoestijn. Als de wikkels van een mummie met een droge huid. Als een recente zomer in Nederland. Daarbij, dode smaakpapillen tot leven wekkend, om en passant ook nog een oude vriendschap een nieuwe impuls te geven."
Aanvullende informatie
Bodem | kalksteen, klei, mergel |
---|---|
Drinken bij | oesters, schaaldieren, licht gevogelte |
Drinkjaren | 2025 - 2035 |
Druivensoort(en) | chardonnay (50%), pinot noir (25%), pinot meunier (25%) |
Biologisch | ja |
Over het domein
Omvang domein | 2,5 hectare |
---|---|
Eigenaar | Vincent Laval |
Levering en retouren
We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.
U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.
Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.