Champagne Vouette & Sorbée Blanc d'Argile 2019 magnum

Champagne Vouette & Sorbée Blanc d'Argile 2019 magnum

Buxières sur Arce
Iconisch. Summum van een terroir Champagne. Het vlaggeschip van Vouette. Dit is witte Bourgogne met mousse. Voor wie dat niet gelooft: laat de fles een paar dagen openstaan. Complex, droog, veel spanning en subtiel verleidelijk. Dégorgement 1 december 2021.

Op voorraad

Flesmaat Magnum (1,5 ltr)
Verpakking Doosje van 3 flessen
Kleur Wit
Artikelnummer w06320

Champagne Vouette & Sorbée Blanc d'Argile 2019 magnum

In februari 2009 bezocht Bolomey's Jan van Roekel dit domein voor de eerste maal. Toen nog als lid van het proefcommittée van de Italiaanse champagegids “Le migliori 99 Maison di Champagne". Hij was meteen verkocht... En liet niet na te informeren of er wellicht wat wijn voor Bolomey wijnimport beschikbaar was. Het antwoord luidde nee, net als vele malen daarna. Tot we Bertrand en Hélène Gautherot begin dit jaar opzochten tijdens een wijnbeurs in Noord-Frankrijk. Toen we de Champagne-producenten noemden waar we al mee werken (Emmanuel Brochet, Georges Laval, Ulysse Collin) merkte Bertrand op: "Dat is een mooi rijtje, daar zou ik ook wel tussen kunnen staan." Daar konden we het alleen maar van harte mee eens zijn!

En zo ligt nu de eerste levering Vouette et Sorbée in onze opslag. Om te beginnen de cuvée Fidèle van 100% pinot noir. Van de "Blanc de Argille" (100% chardonnay) en de Rosé de Saignée (misschien wel de gaafste rosé champagne ooit geproefd) verwachten we later dit jaar wat te kunnen aanbieden.

Vouette et Sorbée ligt in de Côte de Bar, eigenlijk een uithoek van de Champagne, in de buurt van Troyes en daarmee dichterbij Chablis en de Bourgognestreek dan bij het hart van de Champagne (Reims, Epernay). Het domein is genoemd naar twee wijngaarden, beide gelegen op de heuvel direct achter het domein. De Vouette wijngaard heeft qua ondergrond sterke overeenkomsten met de grand crus van Chablis en is daarom bij uitstek geschikt voor chardonnay. Het hoger gelegen Sorbée heeft dan weer een sterke gelijkenis met de Côte de Nuits in de Bourgogne, zo bleek uit onderzoek van geoloog Claude Bourguignon die ook in de Bourgogne veel bodemonderzoek heeft gedaan (onder andere bij Domaine de la Romanée Conti).

Zodra Bertrand Gautherot de beschikking kreeg over een deel van de familiewijngaarden begon hij met de conversie naar bio-dynamische wijnbouw. In 1998 werden de wijngaarden gecerficeerd. De druiven werden toen nog aan de négoce verkocht. Pas in 2001 begon Bertrand zelf champagne te maken. Zijn werkwijze is eenvoudig: de druiven worden met een grote, ouderwertse horizontale pers geperst. De most gaat (met behulp van zwaartekracht, dus zonder pompen) enige tijd op cuve om te bezinken (débourbage). Daarna vergisten de wijnen op houten vaatjes, waaronder gebruikte vaten van "onze" Arnaud Ente uit Meursault. De basiswijnen worden niet gechaptaliseerd, en de wijnen krijgen geen dosage. De wijnen van Gautherot zijn altijd afkomstig van één wijngaard. één oogstjaar en één druivensoort. Dus meer de Bourgogne benadering -waarbij de nadruk ligt op terroir- dan de traditionele Champagne werkwijze.

Proefnotitie

Harold Hamersma over jaargang 2015, De Grote Hamersma 2019: "Ik heb er mijn eerste proefnotities nog eens op nageslagen, afkomstig uit De Grote Hamersma 2013. De importeur was er destijds trots op dat hij Vouette naar Nederland had weten te krijgen. ‘De aanhouder wint: na jarenlang nul op het rekest te hebben gekregen, hebben we nu de eerste allocatie binnen! Eén cuvée om te beginnen, de rest volgt later. Supergave, intense, zeer complete, bio-dynamische champagnes waar champagnofielen wereldwijd – vaak tevergeefs – naar zoeken.’ Laten we inderdaad alsjeblieft hopen dat er meer volgt, noteerde ik destijds. Veel meer. De Fidèle waar ik toen mee debuteerde ben ik altijd trouw gebleven. Puur pinot noir (in de volledige betekenis van het woord, want ook nog eens biologisch-dynamisch), afkomstig van één wijngaard (Sorbée), van één oogstjaar (2009) en zonder dosage. Mijn eerste notitie: ‘Bruisende Manzanilla. Zilt, branding, jodium. Superieur en zuiver. Oostenwind. Winter aan de Noordzeekust.’ Thans heb ik de pure chardonnay in het glas. Een blanc die gelagerd is geweest op gebruikte vaten van de eveneens natuur vorsende bourgogneproducent Arnaud Ente uit Meursault, onderstreept de bourgognestijl productie-aanpak van de producent. Druiven afkomstig uit één wijngaard, uit één oogstjaar en van één druivensoort. Maar daarmee houdt wat mij betreft de vergelijking op. Dit is champagne zoals ik die graag in het glas heb, daarmee mijn voorliefde voor extreem droge edities niet onder stoelen of banken stekend. Droog als onze afgelopen zomer. Droog als het schelpenzand uit een lang geleden verlaten vogelkooi. Droog als de asla van het crematorium in Assen. ‘Laat een geopende fles eens een paar dagen openstaan, dan proef je bourgogne met een mousse,’ wordt mij beloofd. Maar zover is het niet gekomen: de fles stond al droog." 10-

Aanvullende informatie

Drinken bij oesters, schaaldieren, licht gevogelte
Drinkjaren 2024-2035
Druivensoort(en) chardonnay (100%)
Biologisch ja, biodynamisch
Alcohol 12%

Over het domein

Omvang domein 5 hectare
Eigenaar Bertrand et Hélène Gautherot

Levering en retouren

We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.

U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 15 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.

Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.

Gerelateerde producten

Houten cadeaukistje voor 1 fles
€ 5,50