Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Château du Tertre 2015

Grand cru classé de Margaux

Uitverkocht

Snel Overzicht

Het mooie jaar 2015 is qua jaar het jonge broertje van 2009. Inmiddels zeer verleidelijk, en toch is het misschien de kunst om deze verleiding nog even te weerstaan, deze cabernet franc-loze Tertre is jong (we schrijven 2020). Maar wie jong lekker vindt wordt blij van deze uitbundige Margaux.
  • Prijs € 60,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 59,00 bij aantal van 6
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: kistje van 6 flessen

Proefnotitie

Jane Anson, Decanter, november 2017: "Full of a late summer evening feel, where the sense of exuberance fits the sheer languid sexiness of the thing. This has smoky oak, rich blueberries and charcoal. The ripe fruit is not precise so much as enticing; it's an unhurried and extremely beguiling wine." 92/100

Chris Kissack, Winedoctor, mei 2018: "Perfumed, crunchy woodland berry fruit dominates the aromatic profile, bright and pure. The palate doesn’t disappoint, with a very confident poise, structured and upright, with a bright seam of dark, peppery, damson and blackcurrant fruits, along with a reserved but well-judged texture, and a fresh acid balance, This is really good, with energy, texture and substance. Top work." 94/100

Aanvullende Informatie

Drinken bij Châteaubriand, lamskoteletten, patrijs
Drinkjaren 2023 - 2038
Druivensoort(en) 80% cabernet sauvignon, 10% merlot en 10% petit verdot

Details

De doorgaande weg door Margaux voert langs Château Giscours, de troisième cru van de familie Albada Jelgersma. Wie daar afslaat en landinwaarts rijdt, langs het wilde achterland van Giscours, langs Monbrison, komt uit in Arsac, waar op een van de hoogste croupes van de Médoc Château du Tertre ligt, temidden van de licht hellende wijngaarden die vol liggen met grote ovale keien, de laatste ijstijd aangevoerd door de Garonne - een warm terroir.

Ook 5e grand cru classé Du Tertre is eigendom van de Nederlandse familie Albada Jelgersma, en sinds hun aankoop van dit château in 1997 is het één grote rollercoaster van vernieuwingen die ze doorvoeren samen met directeur Alexander van Beek. Wie Du Tertre regelmatig bezoekt kan dat met eigen ogen zien. Ook het team is van hoog niveau: wijnmaker Frédéric Ardouin is enige jaren geleden weggekocht bij Château Latour, en de adviezen kwamen tot voor kort van de beroemde oenoloog en univeritair docent Denis Dubourdieu, die helaas vorig jaar veel te jong is overleden.

Eind jaren '90 was de belangrijkste vernieuwing de bouw van een moderne cuverie (1999), onder Ardouin zijn er daarna belangrijke verdere stappen gemaakt: de rendementen zijn drastisch omlaag gegaan, de experimenten met biodynamisch werken zijn verder uitgebreid - op dit moment is het domein zo'n beetje halverwege de weg naar volledig bio - en er wordt gewerkt met eivormige amforen.

Er staat op Du Tertre relatief veel cabernet franc aangeplant, bijna 20%, waarvan dan naar verhouding veel wordt gebruikt voor de 2e wijn, zo'n 1/3 zoals bij de jaargangen 2013 en 2014. De meeste planten waarvan het fruit voor de 2e wijn wordt gebruikt zijn tussen de 10 en 25 jaar, maar er zitten ook oudere stokken bij. Uiteraard wordt er altijd met de hand geplukt.

De wijn vergist deels in grote houten vaten, en deels op beton. De rijping van tussen de 12 en 15 maanden vindt plaats op Franse barriques van medium toasting waarvan zo'n 30% nieuw is, om de 3 maanden wordt de wijn op ouderwetse wijze - met een kaars - overgestoken, de zogenaamde soutirage.

De wijnen van Du Tertre zijn verleidelijk en toegankelijk, nooit zwaar, en hoeven geen decennia de kelder in. Zeker de fris-soepele Hauts du Tertre niet. Een erg fijne Margaux die breed inzetbaar is, ofwel makkelijk open kan. De vriendelijke prijs van deze modern classic helpt daarbij.

Informatie over het domein

Omvang domein 52 hectare
Eigenaar Familie Albada Jelgersma
Dagelijkse leiding Alexander van Beek
Wijnmaker Frédéric Ardouin
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon