Domaine Danjou-Banessy La Truffière rouge 2023
Espira-de-l'Agly
Net als de witte Truffière afkomstig van leisteen en zwarte aarde. Heeft de elegantie van de Bourgogne en de kruidigheid van het zuiden. Twintig maanden rijping op oude eikenhouten vaten. Harold Hamersma vond de wijn lekker en gaf 'm een 10-.
Op voorraad
SKU
w09118
Flesmaat
Fles (75 cl)
Verpakking
Doos van 12 flessen
Kleur
Rood
Artikelnummer
w09118
Prijzen
- € 34,00 bij aantal van 1
- € 33,00 bij aantal van 6
€ 34,00
Domaine Danjou-Banessy La Truffière rouge 2023
Op Vivent les Vins Libres, een vin naturel proeverij in De Goudfazant proefden we in mei 2017 voor het eerst de wijnen van Danjou-Banessy. De broers Benoit & Sébastien gaven met aanstekelijk enthousiasme tekst en uitleg en we wisten meteen dat we met deze wijnen wilden gaan werken. De Danjou-Banessy brothers hebben een duidelijke visie: het maken van soepele, sprekende wijnen. Noem het “Bourgogne-stijl”, van de rijkdom van de Catalaanse bodem en zon. In tegenstelling tot veel soortgenoten uit het diepe Franse zuiden, die weleens hard aan kunnen komen, zijn de wijnen van Danjou-Banessy ranker en met meer precisie gemaakt en - weten we inmiddels uit ervaring - ze kunnen ook nog een tijdje weggelegd worden.
In februari 2018, tijdens een bezoek aan de wijngaarden bij Espira-de-l'Agly, werd de feestvreugde over dit domein nóg groter. Pa en opa werkten al jaar en dag biologisch: dit leverde ons een rit op langs mooie, pesticiden-vrije percelen door geheimzinnige bossen over kronkelende zandweggetjes. Hierbij leek elke wijngaard een afzonderlijk miniatuurwereldje op zich. De druiven, die vredig hangen aan oeroude wijnstokken, moeten hier worden afgekoeld en afgeschermd tegen teveel zon en wind. En dat wordt met veel liefde gedaan.
In de kelder laten Benoit & Sébastien de natuur zoveel mogelijk z’n werk doen. Er wordt slechts een klein beetje sulfiet gebruikt om de wijnen stabiel te maken. Resultaat: zo zuiver als de lucht in de Pyreneeën, het temperamentvolle karakter van de zon des zuiden en met monnikengeduld gemaakt.
JKvW
In februari 2018, tijdens een bezoek aan de wijngaarden bij Espira-de-l'Agly, werd de feestvreugde over dit domein nóg groter. Pa en opa werkten al jaar en dag biologisch: dit leverde ons een rit op langs mooie, pesticiden-vrije percelen door geheimzinnige bossen over kronkelende zandweggetjes. Hierbij leek elke wijngaard een afzonderlijk miniatuurwereldje op zich. De druiven, die vredig hangen aan oeroude wijnstokken, moeten hier worden afgekoeld en afgeschermd tegen teveel zon en wind. En dat wordt met veel liefde gedaan.
In de kelder laten Benoit & Sébastien de natuur zoveel mogelijk z’n werk doen. Er wordt slechts een klein beetje sulfiet gebruikt om de wijnen stabiel te maken. Resultaat: zo zuiver als de lucht in de Pyreneeën, het temperamentvolle karakter van de zon des zuiden en met monnikengeduld gemaakt.
JKvW
Proefnotitie
Harold Hamersma 18 september 2024: "Van de zo vaak beschimpte carignan met z'n geur van aards Zuid-Frankrijk en rood fruit en de als te soepel en toegankelijk beschouwde grenache met z'n kersenfruit hier een wijn met de finesse van de beste bourgogne. Van oudsher werd gezegd dat slechts de zeldzaam lekkere en kostbare châteauneuf Rayas de finesse van bourgogne had, nu kan dit Zuid-Franse zijdezachte wonder erbij. Kruidig Zuid-Frans op grand-cru-niveau. Wilt u meer weten? Lees het op de site van de importeur. Wij schenken nog eens in. Wijn als deze heeft aan weinig woorden genoeg." 10-
Tamlyn Currin JancisRobinson.com 30 juni 2024: "Full bottle 1,331 g. Organic, biodynamic and vegan. Grenache, Carignan and Mourvèdre from 80-year-old vines. Spontaneous fermentation. Unfiltered, unfined. Low added sulphites. Not nearly as stinky as La Truffière Blanc, but there is something there. Sensitive noses will find a bit of farmyard. Or the sweet smokiness of paprika-cured charcuterie. The fruit, however, is a ripple of late-summer strawberries and raspberries, silky in texture, scratchy with herbs. Oregano and thyme, black pepper and truffle. Liquid satin, pooling, gleaming, a gloaming of quiet, whispered flavours and textures. The Danjou-Banessy wines are so 'see-through', so diaphanous, and this is exactly that. An underground, inner-circle wine, strictly for Pinot lovers." 17,5
Tamlyn Currin JancisRobinson.com 30 juni 2024: "Full bottle 1,331 g. Organic, biodynamic and vegan. Grenache, Carignan and Mourvèdre from 80-year-old vines. Spontaneous fermentation. Unfiltered, unfined. Low added sulphites. Not nearly as stinky as La Truffière Blanc, but there is something there. Sensitive noses will find a bit of farmyard. Or the sweet smokiness of paprika-cured charcuterie. The fruit, however, is a ripple of late-summer strawberries and raspberries, silky in texture, scratchy with herbs. Oregano and thyme, black pepper and truffle. Liquid satin, pooling, gleaming, a gloaming of quiet, whispered flavours and textures. The Danjou-Banessy wines are so 'see-through', so diaphanous, and this is exactly that. An underground, inner-circle wine, strictly for Pinot lovers." 17,5
Aanvullende informatie
Drinken bij | lamsschouder, gestoofde runderlappen |
---|---|
Drinkjaren | 2025-2033 |
Druivensoort(en) | carignan noir, grenache noir |
Biologisch | ja, naturel |
Over het domein
Omvang domein | 16 hectare |
---|---|
Eigenaar | Benoit & Sébastien Danjou-Banessy |
Levering en retouren
We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.
U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.
Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.