Hervé Villemade Cheverny Blanc 2022 magnum
Hervé Villemade, Cellettes
Basis-wit van Hervé Villemade, wat ons betreft de koning van (Cour-)Cheverny. De Cheverny blanc biedt - in magnum dubbel zoveel - een kijkje in zijn keuken. Helder en fris sap, verleidelijke doordrinkbaarheid en tomeloze energie. En dan ook nog voor een overzichtelijke prijs.
Op voorraad
Flesmaat
Magnum (1,5 ltr)
Verpakking
Doos van 6 flessen
Kleur
Wit
Artikelnummer
w07465
Prijzen
- € 35,00 bij aantal van 1
- € 34,00 bij aantal van 6
€ 35,00
Hervé Villemade Cheverny Blanc 2022 magnum
Het dorpje Celettes ligt tussen Blois en het dorp-in-twee-delen Cheverny en Cour-Cheverny. Een soort Son en Breugel, of Ohé en Laak. Het historische Blois ligt imposant aan de Loire rivier, Cheverny en Cour-Cheverny liggen ten zuiden van de Loire en zijn de naamgevers van de plaatselijke appellations, die weer binnen de ruime herkomst Touraine vallen.
Cheverny is de naam gebruikt voor het vineuze voetvolk: droog wit, licht rood en rosé van verschillende druivensoorten. De chiquere naam Cour-Cheverny is voorbehouden aan het meest voorname wit uit de streek: de wijn gemaakt van de Romorantin-druif. Een regionale specialiteit, een druif die z'n DNA tot op zekere hoogte deelt met Chardonnay. Vroeger was Romorantin op meer plaatsen in de Loire te vinden, nu beperkt de aanplant zich tot het gebiedje ten zuiden van Blois.
Iets ten zuiden van Cheverny en Cour-Cheverny ligt trouwens een stadje met de naam Romorantin. Om precies te zijn Romorantin-Lanthenay, want de Fransen houden van mooie dubbele namen.
En er is nog een regionale specialiteit waar Villemade mee werkt en dat is de Menu Pineau. Deze obscure druif is verwant aan Chenin Blanc, en het is triest maar waar, maar anders dan de Romorantin heeft hij geen eigen Appellation gekregen.
Het domein is al generaties in handen van de familie, en mid jaren negentig nam Hervé het bedrijf over van zijn ouders. Zijn ouders hadden altijd 'conventioneel' gewerkt, zoals zo'n beetje iedereen dat deed. Er werden zonder daar al te veel over na te denken chemicaliën gebruikt in de wijngaard. Om het onkruid te verdelgen, en om ongedierte te doden. Datzelfde onkruid wordt nu liefdevol aangeduid als bodembegroeiers, en het ongedierte zijn de insecten, spinnen en andere kleine diertjes die nu meer dan welkom zijn in de wijngaard.
Toen Hervé rond de eeuwwisseling kennismaakte met de wijnen van Marcel Lapierre (Beaujolais) en van Thierry Puzelat die bij hem om de hoek in Les Montils zit, wist hij dat hij de zaken heel anders wilde aanpakken. Dat begon met het nogal rigoureus afzweren van het gebruik van sulfiet bij het wijnmaken, maar al snel bleek hoe lastig dit was, en dat er eerst hard moest worden gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van de druiven, dus aan de verbetering van de wijngaard.
We bevinden ons in de Touraine, en de ondergrond van Hervé's wijngaarden is van kalksteen. De toplaag bestaat afwisselend uit klei en zand met daardoorheen vuursteen (silex).
Villemade staat bekend om z'n geweldig gemaakte, stabiele, evenwichtige natuurwijnen. Wijnen die ook verstokte haters van natuurwijn doen wankelen. Beter: zeg gewoon helemaal niet dat het natuurwijn is, dan is er niets aan de hand. Dit zijn typische natural beauties. Super ontspannen, vineuze wijnen. En culinair erg goed inzetbaar.
Cheverny is de naam gebruikt voor het vineuze voetvolk: droog wit, licht rood en rosé van verschillende druivensoorten. De chiquere naam Cour-Cheverny is voorbehouden aan het meest voorname wit uit de streek: de wijn gemaakt van de Romorantin-druif. Een regionale specialiteit, een druif die z'n DNA tot op zekere hoogte deelt met Chardonnay. Vroeger was Romorantin op meer plaatsen in de Loire te vinden, nu beperkt de aanplant zich tot het gebiedje ten zuiden van Blois.
Iets ten zuiden van Cheverny en Cour-Cheverny ligt trouwens een stadje met de naam Romorantin. Om precies te zijn Romorantin-Lanthenay, want de Fransen houden van mooie dubbele namen.
En er is nog een regionale specialiteit waar Villemade mee werkt en dat is de Menu Pineau. Deze obscure druif is verwant aan Chenin Blanc, en het is triest maar waar, maar anders dan de Romorantin heeft hij geen eigen Appellation gekregen.
Het domein is al generaties in handen van de familie, en mid jaren negentig nam Hervé het bedrijf over van zijn ouders. Zijn ouders hadden altijd 'conventioneel' gewerkt, zoals zo'n beetje iedereen dat deed. Er werden zonder daar al te veel over na te denken chemicaliën gebruikt in de wijngaard. Om het onkruid te verdelgen, en om ongedierte te doden. Datzelfde onkruid wordt nu liefdevol aangeduid als bodembegroeiers, en het ongedierte zijn de insecten, spinnen en andere kleine diertjes die nu meer dan welkom zijn in de wijngaard.
Toen Hervé rond de eeuwwisseling kennismaakte met de wijnen van Marcel Lapierre (Beaujolais) en van Thierry Puzelat die bij hem om de hoek in Les Montils zit, wist hij dat hij de zaken heel anders wilde aanpakken. Dat begon met het nogal rigoureus afzweren van het gebruik van sulfiet bij het wijnmaken, maar al snel bleek hoe lastig dit was, en dat er eerst hard moest worden gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van de druiven, dus aan de verbetering van de wijngaard.
We bevinden ons in de Touraine, en de ondergrond van Hervé's wijngaarden is van kalksteen. De toplaag bestaat afwisselend uit klei en zand met daardoorheen vuursteen (silex).
Villemade staat bekend om z'n geweldig gemaakte, stabiele, evenwichtige natuurwijnen. Wijnen die ook verstokte haters van natuurwijn doen wankelen. Beter: zeg gewoon helemaal niet dat het natuurwijn is, dan is er niets aan de hand. Dit zijn typische natural beauties. Super ontspannen, vineuze wijnen. En culinair erg goed inzetbaar.
Aanvullende informatie
Drinken bij | Sainte-Maure kaas, konijn of konijnenlever |
---|---|
Drinkjaren | nu tot ongeveer 2030 |
Druivensoort(en) | sauvignon blanc (80% ), chardonnay (20%) |
Biologisch | ja, naturel |
Alcohol | 13% |
Over het domein
Omvang domein | 25 hectare |
---|---|
Eigenaar | Hervé Villemade |
Levering en retouren
We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.
U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.
Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.