Isabelle & Bruno Perraud Brute de Cuve 2025
Vauxrenard
Jaar na jaar is Perraud’s Brute de Cuve een van onze meest populaire wijnen. Tegen de trend in, want de gekte rondom Beaujolais Nouveau is van jaren geleden. Maar deze natuurlijke Brute de Cuve is ook een heel ander verhaal.
In bestelling
Flesmaat
Fles (75 cl)
Verpakking
Doos van 12 flessen
Kleur
Rood
Artikelnummer
w09592
Prijzen
- € 16,00 bij aantal van 1
- € 15,00 bij aantal van 6
- € 14,00 bij aantal van 12
€ 16,00
Isabelle & Bruno Perraud Brute de Cuve 2025
Domaine des Côtes de la Molière is gelegen in Vauxrenard, een klein dorpje hoog in de heuvels ten westen van Fleurie. Het maakt deel uit van de appellation Beaujolais Villages. Veel wijngaarden zijn hier verlaten of zelfs gerooid, want het bewerken van de stijle akkers is zwaar, en de wijnen waren lange tijd maar moeilijk te verkopen. Ook worden de wijngaarden hier vaak getroffen door hagelbuien. Isabelle en Bruno Perraud blijven hier echter vol overtuiging hun wijngaarden bewerken; ze geloven in de kwaliteit van het terroir.
Naast de wijngaarden in Vauxrenard bezitten Isabelle en Bruno over mooie perceeltjes in Moulin-a-Vent en –vanaf de oogst 2010- in Fleurie. Sinds 2008 maken ze in Vauxrenard ook een kleine hoeveelheid witte wijn van chardonnay en -uniek in de Beaujolais- een beetje sauvignon blanc.
Ze namen het familiedomein (zesde generatie) in 1988 over. Langzaam maar zeker begonnen ze het gebruik van onkruidverdelgers en andere chemische middelen af te zweren, en vanaf 2002 zijn ze overgestapt op volledig biologische wijnbouw. Een deel van de wijngaarden ploegen ze met behulp van een paard.
Maar niet alleen is het werk in de wijngaard biologisch. Ook de wijnbereiding is puur natuurlijk: gebruik van natuurlijke gisten, geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) en geen andere toevoegingen. Er wordt zelfs geen sulfiet gebruikt bij de vinificatie en de botteling (die natuurlijk zonder filteren plaatsvindt). De vinificatie is traditioneel (met niet ontsteelde trossen).
Het resultaat: puur vergist druivensap, niets meer en niets minder. Niets toegevoegd, niets weggehaald.
Ze namen het familiedomein (zesde generatie) in 1988 over. Langzaam maar zeker begonnen ze het gebruik van onkruidverdelgers en andere chemische middelen af te zweren, en vanaf 2002 zijn ze overgestapt op volledig biologische wijnbouw. Een deel van de wijngaarden ploegen ze met behulp van een paard.
Maar niet alleen is het werk in de wijngaard biologisch. Ook de wijnbereiding is puur natuurlijk: gebruik van natuurlijke gisten, geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) en geen andere toevoegingen. Er wordt zelfs geen sulfiet gebruikt bij de vinificatie en de botteling (die natuurlijk zonder filteren plaatsvindt). De vinificatie is traditioneel (met niet ontsteelde trossen).
Het resultaat: puur vergist druivensap, niets meer en niets minder. Niets toegevoegd, niets weggehaald.
Proefnotitie
Nicolaas Klei was fan van de Brute de Cuve en het is leuk om zijn citaat van 10 jaar geleden nog eens te herhalen: "99% van de nouveau is hooguit geschikt om hardnekkige hoofdroos te verwijderen. De rest geeft goddeloos plezier."
Klei op z'n best, en zijn punt was duidelijk. Perraud maakt z’n eersteling ‘gewoon’ op klassieke wijze – een echte wijn dus (maar dan heel vroeg gebotteld). Dit in tegenstelling tot industrieel gemaakte Nouveau, wiebelig spul dat snel op moet.
De lijst met restaurants waar de Brute de Cuve 2025 naar toe gaat is weer langer dan vorig jaar, dit zijn de grootste ambassadeurs: Glouglou, Entrepot, Gertrude, Klaproos, R. de Rosa, Café Wu, Muurbloem, Bistro Frans en het nieuwe Rondo.
En er zijn winkels die Perraud verkopen. Onder meer Levain et Le Vin in Amsterdam, Wijn bij Henk in Rotterdam en Cave de la Lune in Leiden. Buiten Nederland zijn er ook fans: de wijn gaat ook naar Tokio, Yokohama, Boston, Kopenhagen, Basel, Rome en natuurlijk Parijs.
Isabelle Perraud: "The 2025 grapes were bursting with sunshine! Our son Thomas led the fermentations, and he’s doing very well! He’s been making wine with us for three years, and he wanted to take on more responsibility. The alcohol levels are between 11.5 and 12. The aromas are light and delicious. A little sulphite at the beginning of the fermentations allowed the wine to be calm and stable! We are very proud of the work accomplished and can’t wait to share it with you!”
Het uiteindelijke alcoholpercentage is 11,9% geworden.
Klei op z'n best, en zijn punt was duidelijk. Perraud maakt z’n eersteling ‘gewoon’ op klassieke wijze – een echte wijn dus (maar dan heel vroeg gebotteld). Dit in tegenstelling tot industrieel gemaakte Nouveau, wiebelig spul dat snel op moet.
De lijst met restaurants waar de Brute de Cuve 2025 naar toe gaat is weer langer dan vorig jaar, dit zijn de grootste ambassadeurs: Glouglou, Entrepot, Gertrude, Klaproos, R. de Rosa, Café Wu, Muurbloem, Bistro Frans en het nieuwe Rondo.
En er zijn winkels die Perraud verkopen. Onder meer Levain et Le Vin in Amsterdam, Wijn bij Henk in Rotterdam en Cave de la Lune in Leiden. Buiten Nederland zijn er ook fans: de wijn gaat ook naar Tokio, Yokohama, Boston, Kopenhagen, Basel, Rome en natuurlijk Parijs.
Isabelle Perraud: "The 2025 grapes were bursting with sunshine! Our son Thomas led the fermentations, and he’s doing very well! He’s been making wine with us for three years, and he wanted to take on more responsibility. The alcohol levels are between 11.5 and 12. The aromas are light and delicious. A little sulphite at the beginning of the fermentations allowed the wine to be calm and stable! We are very proud of the work accomplished and can’t wait to share it with you!”
Het uiteindelijke alcoholpercentage is 11,9% geworden.
Aanvullende informatie
| Drinken bij | borrel, vette worst, rillette, kaas |
|---|---|
| Drinkjaren | nu tot ongeveer 2027 |
| Druivensoort(en) | gamay (100%) |
| Biologisch | ja, naturel |
| Alcohol | 12% |
Over het domein
| Omvang domein | 8,5 hectare |
|---|---|
| Eigenaar | Isabelle, Bruno en Thomas Perraud |
Levering en retouren
We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.
U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.
Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.