Jean-François Mérieau Gamay Le Bois Jacou 2021
Met zijn zus Patricia nam Jean-François Mérieau in 2000 de leiding over van het familiedomein. En hoewel vader Jacky al bekend stond als getalenteerd wijnmaker, is Jean-François het toch weer heel anders gaan aanpakken. Hij is een duidelijke exponent van een nieuwe generatie jonge wijnmakers die zich richt op een zo natuurlijk mogelijke wijze van wijnmaken waarbij vooral één ding centraal staat: kwaliteit.
Belangrijk onderdeel van kwaliteitsverbetering was het omlaagbrengen van de rendementen. In de Touraine is het vrij gebruikelijk om met hoge rendementen te werken; veel opbrengst, veel wijn, maar van een matige kwaliteit. Gedachtenloze slobberaars. Mérieau besteedt veel tijd in de wijngaard en is ook een streng snoeier. Voor sommige cuvées zijn de rendementen zelfs gehalveerd sinds hij de dienst uitmaakt op het domein. Dit levert wijnen op met veel meer karakter en intensiteit, wijnen die met kop en schouders boven middelmatige Touraines uitsteken. Het merendeel van de druiven wordt nu ook weer met de hand geplukt.
Belangrijk onderdeel van kwaliteitsverbetering was het omlaagbrengen van de rendementen. In de Touraine is het vrij gebruikelijk om met hoge rendementen te werken; veel opbrengst, veel wijn, maar van een matige kwaliteit. Gedachtenloze slobberaars. Mérieau besteedt veel tijd in de wijngaard en is ook een streng snoeier. Voor sommige cuvées zijn de rendementen zelfs gehalveerd sinds hij de dienst uitmaakt op het domein. Dit levert wijnen op met veel meer karakter en intensiteit, wijnen die met kop en schouders boven middelmatige Touraines uitsteken. Het merendeel van de druiven wordt nu ook weer met de hand geplukt.
Jean-François Mérieau
Mérieau geeft aan dat er een goede reden is om het beste uit zijn grond te halen, en die reden is de grond zelf. En de ligging van die grond: grotendeels hellingen langs de rivier de Cher, op het zuiden en zuid-westen gericht. De bodem is voor wijnbouw zeer geschikt, deze bestaat uit een combinatie van kalksteen en klei, met daarin vuursteen (silex), rolkeien en kwarts. Aanvullende informatie
Drinken bij | kaas, worst, gevogelte |
---|---|
Drinkjaren | nu tot ongeveer 2026 |
Druivensoort(en) | gamay (100%) |
Biologisch | ja |
Over het domein
Omvang domein | 16 hectare (wit) |
---|---|
Eigenaar | Jean-François Mérieau |
Levering en retouren
We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.
U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.
Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.