Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Le Sec de Juchepie Cuvée "Les Monts" 2016

Domaine de Juchepie, Bellevigne-en-Layon

Op voorraad

Snel Overzicht

Mineralige en volle "droge Coteaux de Layon", al mag 'ie van de Franse wijnwetgever niet zo heten. Een bescheiden suggestie van honing en wat karamel, dat laatste zeer subtiel, no worries. Boterzacht en verleidelijk.
  • Prijs € 21,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 20,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Proefnotitie

Evelijn van Heuven in Wine Life van zomer 2018: "Met stip op nummer één. Wat een elegante, originele wijn. Echt een ontdekkingsreis voor de zintuigen: rijp en tropisch fruit, honing, spijs, was, abrikoos, mineralen, zwoel, gelaagd, spannend, sappig en geconcentreerd. Aan tafel met gevogelte, wit vlees of (geiten)kaas. Graag nog zo'n fles!"

De Grote Hamersma 2014 over de 2010: "Verlegen peer, knipoog van een oogmeloen, het zoet van witte kandij van de snoepwinkel uit mijn jeugd. Mooie zuren die 'm prettig alert maken. Lof ook voor de fijne lofbittertjes." rapportcijfer 9+

Gault & Millau Guide 2016: "C’est un vin d'une très grande élégance : concentration, trame serrée, minéralité sans concession et vivacité. En finale, on retrouve un fruit léger et subtil."

Aanvullende Informatie

Drinken bij schaal- en schelpdieren, vis, bijvoorbeeld gebakken harderfilet met zeekraal
Drinkjaren nu tot ongeveer 2025
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)

Details

In 1985 kwamen Eddy Oosterlinck en zijn vrouw Mileine in het dorpje Faye, in de Côteaux du Layon, terecht op zoek naar een vakantiehuis. Dat werd gevonden, en er behoorde zelfs een klein wijngaardje (0,35 hecatare) bij het huis. Toch hadden ze toen absoluut niet de intentie om wijn te gaan maken, ze runden in Vlaanderen een groothandel in gereedschappen. Een bevriende wijnboer maakte wijn van hun perceeltje.

Oosterlinck was al een groot wijnliefhebber, dus helemaal verwonderlijk is het niet dat gaandeweg toch het idee onstond om zelf wijn te gaan maken. Het bleek mogelijk om wijngaarden rondom het huis aan te kopen, in 1997 maakten ze hun eerste eigen wijn, en in 2001 vestigden Eddy en Mileine zich definitief in Faye. Domaine de la Juchepie was geboren.

De wijngaarden waren al sinds 1997 zonder chemische middelen bewerkt, en vanaf 2007 werkt Eddy bio-dynamisch. Bij de (handmatige) oogst worden verschillende doorgangen door de wijngaarden gemaakt, om steeds optimaal rijpe druiven te kunnen plukken, en -afhankelijk van het oogstjaar- ook druiven die zijn aangetast door "pourriture noble." Voor het persen wordt een oude houten verticale handpers gebruikt, waarmee de druiven heel langzaam en zachtzinnig worden geperst. Vergisting en rijping vinden plaats op (oude) houten vaten. De wijnen worden na 12 tot 18 maanden gebotteld, en ze worden hierbij gefilterd om zodoende zo gering mogelijke hoeveelheden sulfiet te kunnen gebruiken. Na botteling rijpen de wijnen nog eens 2 tot 3 jaar in de kelder van het domein alvorens ze op de markt worden gebracht. Alleen zo ontstaan grootste wijnen!

Informatie over het domein

Omvang domein 6,5 hectare
Eigenaar Eddy en Mileine Oosterlinck-Bracke
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon