Mas de Janiny Le Tableau 2022

Saint-Bauzille-de-la-Sylve
Nieuw in ons assortiment! We werken al jaren met Le Temps des Gitans en verder vroegen we eigenlijk nooit naar wat ze nog meer maken. Onterecht, want deze wijn is ook erg goed. Iets meer voor aan tafel dan de Gitans. Kruidig, donker fruit, sappig. Hamersma 9 voor Tableau 2021.

Op voorraad

Flesmaat Fles (75 cl)
Verpakking Doosje van 6
Kleur Rood
Artikelnummer w06608
Prijzen
  • € 10,00 bij aantal van 1
  • € 9,00 bij aantal van 6
  € 10,00

Mas de Janiny Le Tableau 2022

Op zoek naar onze betaalbare biologische huiswijn verlieten we onze gebaande paden, en kwamen in het diepe zuiden van Frankrijk terecht. In de Languedoc, de Herault om precies te zijn. Het familiedomein Mas de Janiny werd eind jaren '80 van de vorige eeuw overgenomen door broers Thierry en Pascal Julien, die vrijwel direct begonnen met de omschakeling naar biologische wijngbouw. Zeker in die periode geen sinecure, in een gebied waar vooral heel veel heel goedkope slobberwijn werd gemaakt. Inmiddels beslaat het domein liefst 95 hectare wijngaarden, die allen door Ecocert zijn gecertificeerd.

De wijngaarden van Mas de Janiny liggen in de omgeving van Saint-Bauzille-de-la-Sylve, in de heuvels van de haute vallée de l’Hérault, op een hoogte tussen 130 en 180 meter. Ze liggen geïsoleerd, en zijn omringd door "garrigues" (wilde struiken, planten en kruiden die je kunt terugproeven in de wijn). De wijngaarden baden in de zuiderse zon, maar zeewind vanuit de Middellandse zee zorgt op z'n tijd voor afkoeling. Ook kalk in de bodem geeft de wijnen hier frisheid. Het biologische werk in de wijngaarden wordt voortgezet in de kelders. Uitsluitend natuurlijke gisten, geen enzymen, geen toegevoegde tannine's, alles puur natuur en zonder chemische hulpmiddelen. Zelfs de gebruikte hoeveelheden sulfiet zijn uiterst bescheiden.

Vlakbij, in het iets noordelijker gelegen Aniane, vind je de topdomeinen La Grange Des Pères en Mas de Daumas Gassac. Gelukkig zijn de gebroeders Julien ondanks die beroemde "buren" heel gewoon gebleven... Bij het maken van de "Temps des Gitans" wijnen is Thierry Julien geïnspireerd door zijn geliefde zigeunermuziek. Hij wilde een serie feestelijke vriendenwijnen maken. Makkelijk drinkbaar, veelzijdig en niet vermoeiend.

De rode is gemaakt van 100% carignan, en wordt gemaakt met "maceration carbonique" om zoveel mogelijk fruit en frisheid in de wijn te behouden. De wijn kan ("moet") daarom licht gekoeld worden gedronken. Voor de witte bedachten de Julien Brothers een ongewone, maar tamelijk briljante combinatie: 60% sauvignon blanc, 20% grenache blanc, 20% vermentino (ook bekend als "rolle"). De sauvignon zorgt voor frisheid en spanning, de zuiderse druiven voor body, rondeur en exotisch fruit. Het resultaat, net als bij het rode broertje: een wijn die nooit verveelt, en die vaak (en met volle teugen) gedronken kan worden. Bij veel verschillende gerechten, en bij veel gelegenheden.

Proefnotitie

Harold Hamersma 27 december 2022: "'Nieuw in het assortiment!' jubelt de importeur. En hij heeft reden tot dat vreugde-uitroepteken.

Met de Le Temps des Gitans van dezelfde producent kreeg hij de handen op elkaar van een ieder die graag wijn drinkt die uitsluitend met natuurlijke gisten is bereid, geen enzymen en geen toegevoegde tannines kent, alles puur natuur presenteert, zonder chemische hulpmiddelen tot ons is gekomen en waarin ook de gebruikte hoeveelheden sulfiet uiterst bescheiden zijn. En dan ook nog eens onbeschoft lekker zijn. Enfin. Tot op heden was hij op de Mas aangewezen op die Gitans.

Maar onder het motto We want Mas is een nieuwe telg in wijngaard en cave grootgebracht. Een blend van het zuidtrio grenache, carignan en syrah. Met een samensmelting van donkere kersen, een sabbeltje dropstaaf, een kraakje garrigue, in de zon luierende languedoc-kruiden, een chocoboontje en standvastige tannines.

Interessant spijsadvies op het achteretiket: aanbevolen bij gebraad en confiture de cassis. Het staat er echt. Morgen bij het ontbijt maar eens de rest van de proeffles proberen." 9

Aanvullende informatie

Drinken bij lamsbout, roti, kaas
Drinkjaren nu tot 2026
Druivensoort(en) 30% Syrah, 30% Carignan, 40% Grenache
Biologisch ja, al sinds 1989
Alcohol 13,5%

Over het domein

Omvang domein 95 hectare
Eigenaar Thierry & Pascal Julien

Levering en retouren

We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.

U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.

Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.