Bordeaux

Bordeaux

Naast de Bordeaux primeurs die wij leveren in de voorverkoop leveren hebben we een uitgelezen selectie bijzondere Bordeaux's waarvan de meeste biologisch of biodynamisch zijn. En dat is helaas nog steeds een overgrote minderheid in dit meer conservatieve gebied.

Om er twee wijnen uit te lichten: de rode Clos du Jaugueyron, een echte terroir-Bordeaux op de grens van Haut-Médoc en Margaux (biologisch). All the way Bordeaux maar ongepimpt, mooi mineraal, fris, en met geweldig fruit. Zeldzame wijn, maar soms te vinden op avontuurlijke wijnkaarten. All over the world - laatste keer gespot bij het gave Four Horsemen in Brooklyn.

De andere om eruit te pikken: Le G de Château Guiraud. Expressieve, overtuigende droge witte Bordeaux die gemaakt is op de oude vaten van de Grand Vin, de beroemde Sauternes. En verder zijn er nog een hoop meer gave biologische Bordeaux's (Fonroque, Clos Puy Arnaud, Pontet Canet, Palmer etc.).

Sorteer op
Château Cheval Blanc
Cheval Blanc behoeft niet veel uitleg of wierook. Met Ausone tot voor kort aanvoerder van de moeizame Saint Émilion classificatie – Cheval Blanc trok zich in 2021 terug. Het ging hen te weinig over de wijn en het terroir, en teveel over allerlei moderne marketing trivia. Goede stap dus. We houden altijd wat verse-aanvoer-voorraad voor restaurants als Aan de Poel, en Het Koetshuis in Bennekom.
€ 575,00
Marquis de Calon 2020
Tweede wijn van Calon Ségur. Qua karakter anders dan de grand vin. Veel merlot in de blend en druiven afkomstig van andere percelen. Kan ook eerder open. Warme, zijdezachte structuur.
€ 20,00
Château La Mission Haut-Brion blanc 2020
Schaarse, spectaculaire wijn. Aromatisch, krachtig, energiek. Vol met citrus- en steenfruit. Komt in een origineel kistje van 3 flessen.
€ 760,00
Croix Canon 2020
Tweede wijn van Château Canon. Kan al open en is de komende 20 jaar op dronk.
€ 45,00
Château La Gaffelière 2020
Een domein waar veel gebeurt. Dankzij investeringen de laatste jaren, zowel in de kelder als in de wijngaard, kan de wijn zich meten met de andere grote wijnen uit Saint-Émilion.
€ 100,00
Château Ferrière 2020
Elegante, florale Margaux. Gemaakt door een gedreven, jong team. Onder de vleugels van Claire Villars-Lurton (zie Durfort Vivens, La Gurgue en Haut Bages Libéral). Er wordt al langer biologisch gewerkt en sinds 2015 ook gecertificeerd (biodynamisch sinds 2016). Er wordt ook extra aandacht besteed aan het zo laag mogelijk houden van het sulfiet niveau.
€ 55,00
Château d'Arche 2020
Prachtig terroir in Sauternes. Gelegen op een heuvel met uitzicht over het gelijknamige dorpje. De wijngaarden worden begrenst door zowel rivier de Garonne en het beekje Ciron. Dankzij de temperatuurverschillen van het water, komt er in de nazomer vaak mist voor, die de ontwikkeling van Botrytis Cinerea ten goede komt.
Arômes de Pavie 2020
De tweede wijn van Château Pavie. Verpakt in een origineel kistje van 3 flessen.
€ 110,00
Château Montrose 2011
Een van de mooiste linkeroeverwijnen. Is op dronk en blijft dat nog tot de jaren '40. Geef de wijn eerst wat lucht (na karaferen weer terug de fles ingieten helpt en is ook leuker om in te schenken).
€ 140,00
Le Dragon de Quintus 2020
Dragon de Quintus: afdeling verwenwijn. Vakkundig gemaakt door het deskundige team van Haut-Brion, met de grote Jean-Philippe Masclef vanuit Pessac op de achtergrond, en de lokale François Capdemourlin op de voorgrond. Verre van ingewikkelde wijn, deze merlot omarmt de drinker.
€ 45,00
Château Lilian Ladouys 2020
Absolute prijs-kwaliteit aanrader. Veel investeringen door de Lorenzetti familie (zie d'Issan en Pédesclaux). Sappig, stralend fruit. Mooie structuur.
€ 25,00
Château d'Arche 2020
Prachtig terroir in Sauternes. Gelegen op een heuvel met uitzicht over het gelijknamige dorpje. De wijngaarden worden begrenst door zowel rivier de Garonne en het beekje Ciron. Dankzij de temperatuurverschillen van het water, komt er in de nazomer vaak mist voor, die de ontwikkeling van Botrytis Cinerea ten goede komt.
€ 35,00
Château Puygueyraud 2020
Naast de grote jongens zoeken we ook graag naar wijnen die ons omverblazen als het gaat om de verhouding prijs en kwaliteit. Wie vindt dat niet leuk. Puygueraud is de Côtes de Francs van Nicolas Thienpont, de man van van Pavie Macquin en Larcis Ducasse. Puygueraud maakt altijd blij: een net wat lichtere Thienpont, natural, heel drinkbaar. Aan boord dankzij een tip van Bordeaux-fanaat Kees de Ru.
Aile d'Argent 2020
De witte wijn van Mouton. Verleidelijk, mooie harmonie van rijp fruit en energieke zuren. Komt in originele houten kistjes van 3 flessen.
€ 140,00
Blanc de Lynch Bages 2020
Frisse, levendige wijn. Tonen van citrus, perzik, grapefruit, groene appel. Lange afdronk met veel energie. 70% sauvignon, 20% semillon en 10% muscadelle.
€ 69,00
Château Berliquet 2020
Een van de oudste domeinen in Saint-Émilion. Grenst direct aan Canon en de wijnen worden door hetzelfde team gemaakt. Elegante wijn met donker fruit en fijne tannines.
€ 60,00
Château Beau-Séjour Bécot 2020
Mooi domein, waarvan de wijnen de afgelopen jaren steeds interessanter zijn geworden. Een terugkeer naar zachtere wijnen met meer frisheid. Nu nog betaalbaar, maar waarschijnlijk gaan stijgen de komende jaren...
€ 85,00
Château Laroque 2020
Sinds 2015 wordt Laroque door David Suire (inderdaad, à suivre) gemaakt. David is ook de wijnmaker van Pavie Macquin en Larcis Ducasse. Huiveringwekkende prijs-kwaliteitverhouding. Markus Del Monego MW 93/100 "Deep purple red colour with violet hue. Aromatic nose, distinct oak character, black chocolate and coffee, blackberries and ripe plums. On the palate opulent with ripe tannins, fine acidity, very good structure and length with convincing aromatic finish." Deze killer St Emilion cru classé werd ons getipt door Bordeaux-gek Kees de Ru.
€ 45,00
Château La Fleur-Pétrus 2020
Elegante, zijdezachte en mooi gelaagde wijn. Donker fruit, mooie, fijne zuren. Komt van top-terroir in Pomerol: klei en kiezels.
€ 290,00
Château Guillot Clauzel 2020
De wijn van Guillaume Thienpont van Vieux Château Certan, zoon van Alexandre Thienpont. Productie is heel klein: gemiddeld 4000 flessen van 2,4 ha. Deze parel ligt in het hart van Pomerol, vlakbij Le Pin. Qua stijl lijkt Guillot Clauzel op Vieux Château Certan – elegant en levendig. In haar net verschenen boek Inside Bordeaux heeft Jane Anson het over "the absolutely-do-not-miss Ch Guillot-Clauzel".
€ 110,00
Château Trotte Vieille 2020
Krachtige, doch elegante wijn. Hoog percentage cabernet franc, waarmee de wijn in zijn jeugd wat ingetogen kan overkomen, vergeleken met de door merlot gedomineerde wijnen uit de streek. Kan beter na een jaar of 10 rijping gedronken worden.
€ 95,00
Château Haut Bages Libéral 2020
Net als Ferriere en la Gurgue in handen van Claire Villars-Lurton. Biodynamisch.
€ 50,00
Château Fonplégade 2020
Stevige biodynamisch Saint Emilion. Mag nog even de kelder in. Drink 'm tot eind jaren '40. Komt in een origineel kistje van 3 flessen.
€ 50,00
Le Petit Lion du Marquis de Las Cases 2020
Tweede wijn van Château Léoville-las-Cases. 10% van de oogst gaat hierin, afkomstig van jonge stokken in de beroemde Clos.
€ 70,00
Château Clinet 2020
Stevige, vlezige Pomerol. Komt in een origineel kistje van 3 flessen.
€ 135,00
Château Durfort Vivens 2020
Rijzende ster. Biodynamisch. Grote broer van de Nature de Durfort Vivens die ook in onze kelder ligt.
€ 85,00
Château Lagrange 2020
Dankzij veel investeringen de afgelopen jaren, is Lagrange weer op het niveau waar het hoort te zijn. Mooi, donker fruit, een beetje peper en verkwikkende specerijen.
€ 60,00
Marquis de Calon 2020
Tweede wijn van Calon Ségur. Qua karakter anders dan de grand vin. Veel merlot in de blend en druiven afkomstig van andere percelen. Kan ook eerder open. Warme, zijdezachte structuur.
€ 38,00
Château Gruaud Larose 2020
Bij Gruaud Larose is er veel aandacht voor het biologisch werken in de wijngaard. Na de jaren '90 zijn er geen pesticiden en insecticiden meer gebruikt. De wijn zelf komt het best tot zijn recht na een aantal jaar rijping. Donker fruit, tabak, cederhout met mooie zuren en frisheid.
€ 105,00
Château La Clotte 2020
Een van de kleinere domeinen in Saint-Émilion, 4 hectare. In handen van de Vauthier familie sinds 2015, zie Château Ausone.
€ 80,00
Château Duhart-Milon-Rothschild 2020
Onderdeel van de Lafite familie. Komt van iets koeler terroir dan de grote broer, met dezelfde fijne kiezels en zwarte aarde boven kalksteen bodem. Kan in zijn jeugd iets streng zijn, maar ontwikkelt zich prachtig.
€ 98,00
Château Meyney 2020
Eén van de opvallendste value-for-money Bordeaux. Eersterangs terroir aan de Gironde, met dure buren: Meyney is gesitueerd tussen de beroemde St Estèphes Montrose en Calon Ségur.
€ 38,00
Château Suduiraut 2020
Suduiraut blinkt uit waar het gaat om de combinatie van intensiteit, zo je wilt heftigheid, en aan de andere kant verfijning, pure klasse. Dit is een voorname wijn, delicaat en tegelijk woest verleidelijk. Drink 'm bij mooie kazen, en drink 'm gedurende een paar dagen, in de ijskast blijft ie zo een week of twee goed.
€ 70,00
Virginie de Valandraud 2020
Zo gul als Jean-Luc Thunevin zelf is, zo gul zijn zijn wijnen. Compleet, hedonistisch zelfs, maar ook evenwichtig. De jeugdige Virginie is heel drinkbaar, de 2020 mag al open. Dit is zo'n wijn waar mensen op terug komen. Het begint met een kistje, en dan nog een...
€ 45,00
Vieux Château Certan 2020
Adellijke buurman van Petrus, koninklijke wijn. Het summum van schoonheid en elegantie. Niet goedkoop, maar in vergelijking met een aantal buurdomeinen toch vriendelijk geprijsd.
€ 450,00
Pavillon Rouge du Château Margaux 2020
De tweede wijn van Château Margaux. Levendig, stevige tannines, florale en aardse tonen, lange afdronk. Rode kersen, tabak, cacao. Is eerder op dronk dan de grand vin. Liefst nog even wachten tot ongeveer 2025. Kan ook nog lang bewaard worden.
€ 260,00
Pavillon Blanc du Château Margaux 2020
Witte wijn werd in dit deel van Bordeaux al lang geleden gemaakt, met ook andere witte druiven (sémillon, muscadelle en merlot blanc). Pavillon blanc staat echter bekend als een van de meest bijzondere 100% sauvignon blancs ter wereld. Zuiver en fris. Citrus, grapefruit, groene appel, honing.
€ 355,00
Le Petit Mouton de Mouton Rothschild 2020
Tweede wijn van Mouton. Vergelijkbare grootsheid, maar kan eerder open. Donker, rijk, weelderig. Kersen, koffie, chocolade en een knapperend haardvuurtje.
€ 300,00
Le Clarence de Haut Brion 2020
De tweede wijn van Haut-Brion. Harmonieuze wijn met veel aromatische complexiteit (donker fruit, tabak). Komt in een origineel kistje van 3 flessen.
€ 195,00
Haut-Bailly II 2020
Tweede wijn van Haut-Bailly. Voorheen: La Parde de Haut-Bailly. Elegant, rijk en romig. De 2020 kan nu voorzichtig open maar zal de komende paar jaar nog zelfs wat meer aan complexiteit winnen.
€ 45,00
Domaine de Chevalier blanc 2020
Niet de duurste witte Graves, wel een van de gaafste. In z'n jeugd wat verlegen, op leeftijd indrukwekkend en vitaal. Jongere witte Chevalier heeft baat bij karaferen. De wijn is mineraal, natuurlijk en evenwichtig. Een ras Léognan om erg blij van te worden.
€ 110,00
Clos Fourtet 2020
Krachtige en zelfverzekerde wijn. Sappig, ziltig en ook vlezig. Zwarte bessen met veel frisheid.
€ 138,00
Château Troplong Mondot 2020
Op de top van een van de heuvels van de Saint Emilion appellation (110 meter) wordt de laatste hand gelegd aan de conversie naar biologisch wijnmaken. Na een periode van behoorlijk rondborstige wijnen winnen de jongste Mondots aan elegantie, en drinkbaarheid.
€ 120,00
Château Smith-Haut-Lafitte blanc 2020
Meesterlijke wijn. Kan ook lang bewaard worden. Citrus en wit fruit, grapefruit, witte perzik, mango. Ziltig, peper en een beetje rokerig. In balans en mooie concentratie.
€ 170,00
Château Rauzan-Ségla 2020
Eén van de iconen van de appellation Margaux. Grote klasse, zeer verfijnd. Geen modieuze wijn, maar een zeer ambachtelijk gemaakte klassieker voor de langere termijn.
€ 160,00
Château Poujeaux 2020
Weinig Bordeaux's op dit prijsniveau die zo vaak verrassen als Poujeaux. De wijn wedijvert met gemak met chique cru classé's uit de bekendere appellations. Geweldige modern classic voor een vriendelijk bedrag. Ons Poujeaux hoogtepunt was in 2018 toen we een springlevende 1928 af-château dronken. Dag erna de 1982 en ook dat was een feest.
€ 35,00
Château Pichon Longueville Baron 2020
We zijn steeds meer fan geworden van deze wijn. Voorheen vonden we hem vaak net iets teveel spierballen hebben, maar de laatste jaren is hij mooi in balans en verfijnd. Dankzij veel klei in de bodem heeft de wijn veel frisheid, ook in de warmere jaren. Niet onbelangrijk tegenwoordig. Ze werken ook steeds meer biologisch.
€ 195,00
Château Pavie Macquin 2020
Fascinerende wijn van Nicolas Thienpont. Geen vette spierbundels maar prachtige lijnen, er gebeurt hier van alles. Afkomstig van een uitzonderlijk terroir. Kopen we maximaal in, voor zover mogelijk.
€ 125,00
Château Ormes de Pez 2020
Van dezelfde eigenaar als Lynch Bages. Veel structuur. Geconcentreerd donker fruit met veel levendigheid. Een grote wijn voor een aantrekkelijke prijs.
€ 35,00
Château Mouton Rothschild 2020
De meest weelderige stijl van alle premier cru's. Onmiskenbare, rijke geur van cassis en sigarenkist. Kan eindeloos bewaard en gedronken worden.
€ 900,00