Bordeaux

Bordeaux

Naast de Bordeaux primeurs die wij leveren in de voorverkoop leveren hebben we een uitgelezen selectie bijzondere Bordeaux's waarvan de meeste biologisch of biodynamisch zijn. En dat is helaas nog steeds een overgrote minderheid in dit meer conservatieve gebied.

Om er twee wijnen uit te lichten: de rode Clos du Jaugueyron, een echte terroir-Bordeaux op de grens van Haut-Médoc en Margaux (biologisch). All the way Bordeaux maar ongepimpt, mooi mineraal, fris, en met geweldig fruit. Zeldzame wijn, maar soms te vinden op avontuurlijke wijnkaarten. All over the world - laatste keer gespot bij het gave Four Horsemen in Brooklyn.

De andere om eruit te pikken: Le G de Château Guiraud. Expressieve, overtuigende droge witte Bordeaux die gemaakt is op de oude vaten van de Grand Vin, de beroemde Sauternes. En verder zijn er nog een hoop meer gave biologische Bordeaux's (Fonroque, Clos Puy Arnaud, Pontet Canet, Palmer etc.).

Sorteer op
Pavillon Blanc du Château Margaux 2017
Witte wijn werd in dit deel van Bordeaux al lang geleden gemaakt, met ook andere witte druiven (sémillon, muscadelle en merlot blanc). Pavillon blanc staat echter bekend als een van de meest bijzondere 100% sauvignon blancs ter wereld. Zuiver en fris. Citrus, grapefruit, groene appel, honing.
€ 330,00
La Parde de Haut-Bailly 2017
Tweede wijn van Haut-Bailly. Elegant, rijk en romig. De 2017 is nu heel mooi op dronk.
Domaine de Chevalier rouge 2017
Domaine de Chevalier is geen middle of the road wijn. Is heel eigen, en herkenbaar. Droog-stenig, met ingetogen fris-paars fruit, en altijd een opvallend lenigheid, of levendigheid, of allebei. Allebei dus. Er gaat altijd een soort ongedwongenheid uit van deze wijn. Zit aan de fris-open kant van het spectrum, heeft een aantrekkelijke transparantie. Wil gedronken worden. En over een heel andere boeg: dit is topniveau voor een vriendelijke prijs. En dat is precies wat Olivier wil: iets heel goeds maken wat we ook nog eens gewoon eens kunnen opentrekken, zonder dat het pijn doet.
€ 80,00
Château Troplong Mondot 2017
Op de top van een van de heuvels van de Saint Emilion appellation (110 meter) wordt de laatste hand gelegd aan de conversie naar biologisch wijnmaken. Na een periode van behoorlijk rondborstige wijnen winnen de jongste Mondots - vooral sinds 2017 - aan elegantie, en drinkbaarheid.
€ 125,00
Château Quinault l'Enclos 2017
Quinault l'Enclos is eigendom van Cheval Blanc, en de wijn wordt gemaakt door het team van Cheval Blanc. Het zal duidelijk zijn: wijn met hun handtekening erop zal in orde zijn – en natuurlijk meer dan dat. De wijn heeft 18 maanden gerijpt op grote 500 liter vaten waarvan de helft nieuw. Dag twee is de wijn nog lekkerder!
€ 40,00
Château Poujeaux 2017
Weinig Bordeaux's op dit prijsniveau die zo vaak verrassen als Poujeaux. De wijn wedijvert met gemak met chique cru classé's uit de bekendere appellations. Geweldige modern classic voor een vriendelijk bedrag. Ons Poujeaux hoogtepunt was in 2018 toen we een springlevende 1928 af-château dronken. Dag erna de 1982 en ook dat was een feest.
Château Pavie Macquin 2017
Fascinerende wijn van Nicolas Thienpont. Geen vette spierbundels maar prachtige lijnen, er gebeurt hier van alles. De 2017 van de hand van Nicolas en zijn zoon Cyrille is niet te weerstaan, grootse wijn voor z'n prijs. Afkomstig van een uitzonderlijk terroir. Kopen we maximaal in, voor zover mogelijk.
€ 114,00 bij aantal van 6
Château Ormes de Pez 2017
Van dezelfde eigenaar als Lynch Bages. Veel structuur. Geconcentreerd donker fruit met veel levendigheid. Een grote wijn voor een aantrekkelijke prijs.
€ 33,00
Les Carmes Haut-Brion 2017
En dan lees je opeens in een groepsapp van wijnfanatici het volgende: "Weinig wijnen in Bordeaux zijn zo verleidelijk als Les Carmes. Deze 2017 is een jeugdig feestje. Prijzen lopen snel op en beschikbaarheid is beperkt." Daar hebben we niets aan toe te voegen.
€ 170,00
Château Léoville-las-Cases 2017
Absolute top van Saint-Julien. Wordt vaak vergeleken met buurman Latour. Heeft misschien nog zelfs meer bewaarpotentieel. Op het domein wordt zeer gedetailleerd gekeken naar de verschillende terroirs van de wijngaarden en naar welke druiven er het beste gedijen. Er zijn maar liefst 16 verschillende bodemtypes ontdekt! De wijn is energiek, complex, krachtig. En, het mag nog een keer gezegd worden, extreem bewaarpotentieel.
€ 260,00
Château l'Eglise-Clinet 2017
Dit is een top Pomerol uit een goed Bordeaux jaar. Deze wijn zal de meeste van ons overleven. Prijs degene die de gulheid betracht deze fles op tafel te zetten! Misschien bent u het zelf. Prijs dan uzelf.
€ 275,00
Château Langoa Barton 2017
Opvallend geslaagde Langoa. Expressief klassiek qua geur, met uitbundig paars fruit en een verleidelijke frisheid. De wijn heeft diepte en is gelaagd. Is intens maar ook zacht. Een evenwichtige, aantrekkelijke, drinkbare Bordeaux. Inkoop direct af-château.
Château la Conseillante 2017
Bijzondere Pomerol. Wijn met veel compact, verleidelijk fruit. Kan prachtig rijpen. La Conseillante is al meer dan 150 jaar in handen van de familie Nicolas.
€ 210,00
Château Haut-Bailly 2017
Een kist Haut Bailly in de kelder is altijd een feest. Een tijdloze wijn voor onvergetelijke avonden.
€ 129,00 bij aantal van 6
Château Giscours 2017
Geen domein kunnen we zo uittekenen als Giscours: we verblijven vaak op Ferme Suzanne, een bijgebouw van Giscours dat weids uitkijkt over het centrale deel van de wijngaard. Deze Hollandse Margaux was ook een van de eerste Cru Classé's die ik lang geleden leerde kennen. We volgen 'm al vele jaren, en de wijn lijkt nog altijd aan klasse te winnen. Het jaar 2017 staat vaak onterecht in de schaduw van de grote omringende jaren. Dit is goed!
Château Fonroque 2017
Veel frisheid voor een Bordeaux, veel paars fruit en zeer drinkbaar. Biodynamisch. Prachtige natuurlijke wijngaarden die Keukenhof qua bloemenpracht naar de kroon steken.
Château d'Aiguilhe 2017
Sommige wijnen stijgen boven zichzelf uit. d'Aiguilhe 2017 is er zo een...
Château Capbern 2017
Geweldige veel-waar-voor-je-geld wijn. De wijngaarden van Capbern flankeren Saint-Estèphe sterren Phélan Ségur en Meyney, die ook steevast boven hun gewichtsklasse boksen. Capbern wordt gemaakt door het droomteam van Château Calon Ségur. Restaurants werken graag met Capbern.
Château Canon 2017
Prachtige wijn van top-terroir. 90% van de wijngaarden liggen op het kalksteen plateau van Saint-Émilion. Rijk zwart fruit, fijne tannines. Er zijn zich veel verbeteringen geweest bij dit domein de laatste 10 jaar. Nu niet meer weg te denken uit de hoogste klasse.
€ 145,00
Château Calon-Ségur 2017
Troisième Cru volgens de 1855 classificatie, maar eigenlijk met de potentie van minimaal een Deuxième Cru. Het terroir van Calon-Ségur bestaat uit een unieke combinatie van grind en klei. Dit zorgt voor kracht en finesse in de wijn met veel bewaarpotentieel.
€ 145,00
Château Ausone 2017
Met slechts 7 hectare is Ausone verreweg het kleinste domein van alle Premier Crus, dat maakt dat deze iconische Saint Emilion schaars is. De toekomstige eigenaar van dit kistje van 3 kan zich gelukkig prijzen. De wijn zit vol met rijk, donker fruit, verpakt in zachte tannines. Mag vanaf 2024 open.
€ 930,00
Château d'Yquem 2015
Op 18 september 2017 kwam Yquem 2015 op de markt, een zeer geslaagde Yquem voor dezelfde goede prijs als vorig jaar. Bestel de wijn en-primeur, krijg 'm eind 2017 geleverd en drink 'm ergens de komende 50 jaar. De wijn is beschikbaar in originele château-kistjes van 3, 6 en 12 halfjes.
€ 550,00
Château Clinet
Voor de liefhebber van de vollere rechteroever wijnen. Stevige, vlezige Pomerol.
€ 160,00
Baron de Brane 2016
Verleidelijke tweede wijn van de Margaux cru classé Château Brane Cantenac. Uit het grote jaar 2016. Soms een crowdpleaser genoemd, en goedbeschouwd is dat een compliment aan de wijn: veel mensen worden hier blij van.
Château Lagrange 2016
Dankzij veel investeringen de afgelopen jaren, is Lagrange weer op het niveau waar het hoort te zijn. Mooi, donker fruit, een beetje peper en verkwikkende specerijen.
€ 75,00
Château Larcis Ducasse 2016
Eerste topzet van de familie Gratiot-Attmane: wijnmaaktalent Nicolas Thienpont (Pavie Macquin, Puygueraud etc.) als wijnmaker aanstellen. Tweede topzet, jaren later: jong talent David Suire laten aanhaken. Maar ook wel logisch om te doen als je zo'n bijzonder terroir, deze steile zuidhelling van kalksteen, als bezit hebt.
€ 95,00
Château Vray Croix de Gay 2016
Rijzende ster in Pomerol. In handen van de Artemis Group (Latour). Er wordt ook biologisch gewerkt. Sappig, donker fruit. Complex en tegelijk elegant.
€ 90,00
Vieux Château Certan 2016
Adellijke buurman van Petrus, koninklijke wijn. Het summum van schoonheid en elegantie. Niet goedkoop, maar in vergelijking met een aantal buurdomeinen toch vriendelijk geprijsd.
€ 480,00
Les Fiefs de Lagrange 2016
Tweede wijn van Château Lagrange. Kan nu open. Helder rood fruit. Frambozen, pruimen, subtiel houtgebruik. Alles in balans.
€ 35,00
La Parde de Haut-Bailly 2016
Tweede wijn van Haut-Bailly. Elegant, rijk en romig. De 2016 is nu op dronk en zal de komende paar jaar nog zelfs wat meer aan complexiteit winnen.
Domaine de Chevalier rouge 2016
Domaine de Chevalier is geen middle of the road wijn. Is heel eigen, en herkenbaar. Droog-stenig, met ingetogen fris-paars fruit, en altijd een opvallend lenigheid, of levendigheid, of allebei. Allebei dus. Er gaat altijd een soort ongedwongenheid uit van deze wijn. Zit aan de fris-open kant van het spectrum, heeft een aantrekkelijke transparantie. Wil gedronken worden. En over een heel andere boeg: dit is topniveau voor een vriendelijke prijs. En dat is precies wat Olivier wil: iets heel goeds maken wat we ook nog eens gewoon eens kunnen opentrekken, zonder dat het pijn doet.
€ 95,00
Clos Fourtet 2020
Krachtige en zelfverzekerde wijn. Sappig, ziltig en ook vlezig. Zwarte bessen met veel frisheid.
€ 155,00
Château Valandraud 2016
Zo gul als Jean-Luc Thunevin zelf is, zo gul zijn zijn wijnen. Compleet, hedonistisch zelfs, maar ook evenwichtig. Zwarte bessen en mooie tannines die de wijn structuur geven. Extra spanning door de fijne zuren en ziltigheid.
€ 220,00
Château Smith-Haut-Lafitte rouge 2016
Mooie balans tussen structuur en frisheid in de wijn. Soepel en rijk. Bramen, kersen, aardbeien. Gedroogde kruiden, venkel, bloemen. Lange afdronk met rood fruit, drop en kaneel. Kan nog lang bewaard worden.
€ 175,00
Château Smith-Haut-Lafitte blanc 2016
Meesterlijke wijn. Kan ook lang bewaard worden. Citrus en wit fruit, grapefruit, witte perzik, mango. Ziltig, peper en een beetje rokerig. In balans en mooie concentratie.
€ 139,00 bij aantal van 6
Château Quinault l'Enclos 2016
Quinault l'Enclos is eigendom van Cheval Blanc, en de wijn wordt gemaakt door het team van Cheval Blanc. Het zal duidelijk zijn: wijn met hun handtekening erop zal in orde zijn – en natuurlijk meer dan dat. De wijn heeft 18 maanden gerijpt op grote 500 liter vaten waarvan de helft nieuw. Dag twee is de wijn nog lekkerder!
Château Pichon Longueville Comtesse 2016
Super-Second. Een van de mooiste en mooist gelegen domeinen op de linkeroever. In de proefkamer kijk je uit over de Gironde. Kan eindeloos bewaard worden.
€ 340,00
Château Montlandrie 2016
Castillon is een appellation waar we graag naar kijken. Het terroir is vergelijkbaar met Saint-Emilion, de prijzen zijn (nog) aantrekkelijk en de wijnen waarmee we werken erg goed. Zo ook Montlandrie, gemaakt door het team van o.a. l'Eglise Clinet.
Château Léoville-Barton 2016
Wine Spectator Wine of the Year 2019. Monumentale klassieker uit Saint-Julien-Médoc. Uit het bijzondere jaar 2016, tot nog toe misschien wel het mooiste Bordeaux-jaar van de 21e eeuw. Voor de Bordeaux-liefhebber niet te missen.
€ 150,00 bij aantal van 6
Château Langoa-Barton 2016
De combinatie favoriet jaar en favoriete wijn is natuurlijk een gelukkige. Daarom ook goed ingekocht van deze topper. Zelfs de immer kritische Jancis Robinson jubelt bij het proeven van deze Langoa. En terecht.
Château la Conseillante 2016
Bijzondere Pomerol. Wijn met veel compact, verleidelijk fruit. Kan prachtig rijpen. La Conseillante is al meer dan 150 jaar in handen van de familie Nicolas.
€ 290,00
Château Haut-Brion 2016
Vroeger lag Haut Brion, samen met La Mission Haut Brion en Les Carmes Haut Brion, ver buiten de stad Bordeaux. Maar dat is niet meer zo. De stad ligt nu rondom deze iconische akkers. De 2016 kan voorzichtig open en is daarna tot in de jaren '70 op dronk.
€ 825,00
Château Grand Corbin Despagne 2016
Al sinds 1812 is dit château in handen van de familie Despagne. Moleculair bioloog François Despagne is de 7e generatie en hij is een sterk voorvechter van biologisch wijnmaken, daar vertelt hij graag en veel over – zij waren een van de eersten in Bordeaux. De wijn is best stevig en dat komt door het uitbundige - en goed gestructureerde - roodpaarse fruit. Kan vele jaren rijpen in de kelder.
Château Giscours 2016
Geen domein kunnen we zo uittekenen als Giscours: we verblijven vaak op Ferme Suzanne, een bijgebouw van Giscours dat weids uitkijkt over het centrale deel van de wijngaard. Deze Hollandse Margaux was ook een van de eerste Cru Classé's die ik lang geleden leerde kennen. We volgen 'm al vele jaren, en de wijn lijkt nog altijd aan klasse te winnen.
€ 85,00
Château Gazin 2016
Het weggetje met de naam Chemin de Chantecaille is de grens tussen Petrus en Gazin, dat iets lager ligt, op het oosten gericht. Dit is een van de grote klassieke Pomerols, mooi gestructureerd en donker. Diep paars en ongekunsteld. Dit zijn de langst bewaarbare wijnen van de appellation.
€ 110,00
Château Ducru-Beaucaillou 2016
Een van de meest gepolijste wijnen van de appellation. Opent zich meestal pas na een jaar of 10 rijping. 18 maanden opvoeding op 90% (soms meer) nieuw hout. Wijn met veel complexiteit: Creme de cassis, bramen en bosbessen, drop, espresso, sigarenkist, tabak, bloemen, potloodslijpsel.
€ 265,00
Château du Tertre 2016
Tertre staat voor heuvel. In de Médoc is dat niet meer dan een lichte verhoging, maar duidelijk zichtbaar. Du Tertre ligt op een van de hoogste punten van Margaux, een terrein dat bezaaid is met keien.
€ 65,00
Château Calon-Ségur 2016
Troisième Cru volgens de 1855 classificatie, maar eigenlijk met de potentie van minimaal een Deuxième Cru. Het terroir van Calon-Ségur bestaat uit een unieke combinatie van grind en klei. Dit zorgt voor kracht en finesse in de wijn met veel bewaarpotentieel.
€ 210,00
Château Beauséjour Duffau Lagarrosse 2016
Gulle wijn met veel rijp fruit en frisheid. Het terroir spreekt hier: enerzijds het plateau van Saint-Émilion met een diepe laag kalksteen (waardoor de wijn heel energiek en levendig is), anderzijds de lagere hellingen met veel klei (kracht).
€ 170,00
Château Pontet-Canet 2006
De 2006 is de 15 jaar gepasseerd en mag open. Hoewel een Engelse liefhebber van clarets dat kindermoord zou vinden. En dan heeft ie misschien wel een punt. Want deze wijn zal nog lange tijd veel meer "uitrijpen". Maar soms wil je niet wachten, en dan biedt een breed karaf, grote glazen, en een stevig stuk vleesch erbij wonderen. Bordeaux 2006 is een goed jaar in Bordeaux, wat in de schaduw van het befaamde 2005.
€ 145,00