Bordeaux

Bordeaux

Naast de Bordeaux primeurs die wij leveren in de voorverkoop leveren hebben we een uitgelezen selectie bijzondere Bordeaux's waarvan de meeste biologisch of biodynamisch zijn. En dat is helaas nog steeds een overgrote minderheid in dit meer conservatieve gebied.

Om er twee wijnen uit te lichten: de rode Clos du Jaugueyron, een echte terroir-Bordeaux op de grens van Haut-Médoc en Margaux (biologisch). All the way Bordeaux maar ongepimpt, mooi mineraal, fris, en met geweldig fruit. Zeldzame wijn, maar soms te vinden op avontuurlijke wijnkaarten. All over the world - laatste keer gespot bij het gave Four Horsemen in Brooklyn.

De andere om eruit te pikken: Le G de Château Guiraud. Expressieve, overtuigende droge witte Bordeaux die gemaakt is op de oude vaten van de Grand Vin, de beroemde Sauternes. En verder zijn er nog een hoop meer gave biologische Bordeaux's (Fonroque, Clos Puy Arnaud, Pontet Canet, Palmer etc.).

Sorteer op
Clos Puy Arnaud 2014
De Grote Wijn - Grand Vin - van Thierry Valette. De onvermoeibare Valette die zijn biodynamische rechteroever Bordeaux op vele bio-beurzen in Frankrijk laat proeven. A man on a mission. Dit is ook erg goed. Uitbundig, energiek en verleidelijk. Castillon op z'n best.
Château Rieussec
Voor rode wijn was 2013 lastig, maar de Sauternes zijn goed! Gebalanceerd, sappig en fris. Florale tonen en mooie finish van gekonfijt en vers fruit.
€ 75,00
Château Haut-Bailly 2011
De 2011 begint op dronk te komen en het drink-venster zal geopend blijven tot begin jaren veertig. Een kist Haut Bailly in de kelder is altijd een feest. Een tijdloze wijn voor onvergetelijke avonden.
€ 100,00
Château d'Yquem 2014 demi
Elegante, complexe wijn. Citroen en kweepeer, mandarijn, peer, een vleugje verse abrikoos, peperkoek en een vleugje bloemen. Mooie frisheid en zuren.
€ 240,00
Réserve de la Comtesse
Tweede wijn van Super-Second Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande. 50% van de oogst gaat in deze Réserve.
€ 75,00
Château Valandraud
Zo gul als Jean-Luc Thunevin zelf is, zo gul zijn zijn wijnen. Compleet, hedonistisch zelfs, maar ook evenwichtig. Zwarte bessen en mooie tannines die de wijn structuur geven. Extra spanning door de fijne zuren en ziltigheid.
€ 190,00 bij aantal van 6
Château Pontet-Canet 2015
Bij de primeur campagne in 2016 zowel onaanrukbaar als onaanraakbaar: iedereen moest 'm hebben, maar de wijn lag nog op vat. Nu is ie in Nederland, zo voor de grijp. Een gewild jaar dat de komende jaren nog wel duurder zal gaan worden. Grootse wijn voor de lange tot zeer lange termijn.
€ 155,00
Château Montrose
Wie de verleiding niet kan weerstaan om Montrose 2015 open te trekken (we schrijven 2022) kan er het beste een karaf bijhalen en de wijn daarin zo'n uur of 4 laten ademen. Vervolgens met een trechtertje terug de fles in. Beter nog is het om de wijn rust te geven tot eind jaren '20. Geen haast. Er is ook nog de tweede wijn van Montrose, en die kan zonder problemen eerder open.
€ 200,00
Château Léoville-las-Cases 2015
Absolute top van Saint-Julien. Wordt vaak vergeleken met buurman Latour. Heeft misschien nog zelfs meer bewaarpotentieel. Op het domein wordt zeer gedetailleerd gekeken naar de verschillende terroirs van de wijngaarden en naar welke druiven er het beste gedijen. Er zijn maar liefst 16 verschillende bodemtypes ontdekt! De wijn is energiek, complex, krachtig. En, het mag nog een keer gezegd worden, extreem bewaarpotentieel.
€ 310,00
Château Léoville Barton 2015
Monumentale, klassieke St-Julien-Médoc. Gemaakt door de super vriendelijke, en bescheiden, Bartons. Voor de Bordeaux-liefhebber niet te missen.
€ 125,00 bij aantal van 6
Château Langoa Barton 2015
Uitbundig en overtuigend jaar. En geen moeilijk jaar waar eindeloos op gewacht moet worden. De wijn mag voorzichtig al open, maar geef 'm de ruimte. Goede glazen zijn altijd belangrijk bij dit soort wijnen.
Château Guiraud 2015
"This vintage is one for the history books." Aldus Xavier Planty. Een prachtige oogst met ruim botrytis na een top groeiseizoen dat al vroeg warm van start ging. De pluk begon op 7 september en een maand later waren alle druiven binnen. Rendement in 2015: 12 hl/ha.
Château Branaire Ducru 2015
Sommige châteaux noem je klassiek. Branaire-Ducru zeker, kunnen we ook tijdloos noemen. Branaire laat de mode onbekommerd aan zich voorbijgaan en maakt sinds jaar en dag de ultieme old school Médoc. Het is zo'n wijn die sommigen mee terugneemt naar de feestdagen uit hun kindertijd: dit was wat bij grootouders op tafel stond, en waar een klein glaasje van mocht worden geproefd.
€ 75,00
Château Léoville Barton
Monumentale, klassieke St-Julien-Médoc. Gemaakt door de super vriendelijke, en bescheiden, Bartons. Voor de Bordeaux-liefhebber niet te missen.
€ 110,00 bij aantal van 6
Pavillon Rouge du Château Margaux 2014
De tweede wijn van Château Margaux. Levendig, stevige tannines, florale en aardse tonen, lange afdronk. Rode kersen, tabak, cacao. Kan nu open, maar ook nog 10-15 jaar liggen.
€ 276,00
Domaine de Chevalier rouge 2014
Domaine de Chevalier is geen middle of the road wijn. Is heel eigen, en herkenbaar. Droog-stenig, met ingetogen fris-paars fruit, en altijd een opvallend lenigheid, of levendigheid, of allebei. Allebei dus. Er gaat altijd een soort ongedwongenheid uit van deze wijn. Zit aan de fris-open kant van het spectrum, heeft een aantrekkelijke transparantie. Wil gedronken worden. En over een heel andere boeg: dit is topniveau voor een vriendelijke prijs. En dat is precies wat Olivier wil: iets heel goeds maken wat we ook nog eens gewoon eens kunnen opentrekken, zonder dat het pijn doet.
€ 75,00
Château Troplong Mondot 2014
Rondborstige wijn van de hoogste wijngaarden van de Saint Emilion appellation (110 meter). Het terroir is wat koeler hier met een diepere kleilaag en de druiven rijpen daardoor wat trager. Rijp, donker fruit, toast, tabak.
€ 120,00
Château Pontet-Canet 2014
Grootse wijn voor de lange lange termijn. Vinificatie voor de helft in eiken vaten, de andere helft in betonnen eieren. Rijping deels op hout, en deels in amfoor.
€ 140,00
Château Margaux 2014
De Grand Vin beslaat zo'n 40% van de productie. Van de Premiers Grands Crus is dit de meest delicate, aromatische, en soms wordt de vergelijking gemaakt met hoge Bourgogne, meer specifiek Le Musigny. Deze 2014 is de een-na-laatste oogst van Paul Pontallier, die jaren een zeer vruchtbare samenwerking had met eigenaar en generatiegenoot Corinne Mentzelopoulos.
€ 700,00
Château Léoville-las-Cases 2014
Absolute top van Saint-Julien. Wordt vaak vergeleken met buurman Latour. Heeft misschien nog zelfs meer bewaarpotentieel. Op het domein wordt zeer gedetailleerd gekeken naar de verschillende terroirs van de wijngaarden en naar welke druiven er het beste gedijen. Er zijn maar liefst 16 verschillende bodemtypes ontdekt! De wijn is energiek, complex, krachtig. En, het mag nog een keer gezegd worden, extreem bewaarpotentieel.
€ 300,00
Château l'Eglise-Clinet 2014
In 'goede' jaren als 2004 en 2014 zijn de verschillen tussen wijnen groter, dan komt het aan op de wijnmaker. En dan zie je L'Eglise-Clinet bijvoorbeeld stralen. Dit is een top Pomerol uit een goed Bordeaux jaar. Deze 2014 zal de meeste van ons overleven. Prijs degene die de gulheid betracht deze fles op tafel te zetten! Misschien bent u het zelf. Prijs dan uzelf.
€ 235,00
Château la Conseillante
Bijzondere Pomerol. Wijn met veel compact, verleidelijk fruit. Kan prachtig rijpen. La Conseillante is al meer dan 150 jaar in handen van de familie Nicolas.
€ 165,00
Château Coutet 2014
Weelderig, rijp fruit. Abrikoos, perzik en honing. Ook mooie zuren en frisheid, dankzij het terroir van klei boven kalksteen.
Château Climens
Sauternes met mooie balans tussen weelderig rijp fruit en frisheid. Biodynamisch.
€ 90,00
Château Cheval Blanc
Cheval Blanc behoeft niet veel uitleg of wierook. Met Ausone tot voor kort aanvoerder van de moeizame Saint Émilion classificatie – Cheval Blanc trok zich in 2021 terug. Het ging hen te weinig over de wijn en het terroir, en teveel over allerlei moderne marketing trivia. Goede stap dus. We houden altijd wat verse-aanvoer-voorraad voor restaurants als Aan de Poel, en Het Koetshuis in Bennekom.
€ 650,00
Château Beauséjour Duffau Lagarrosse 2014
Gulle wijn met veel rijp fruit en frisheid. Het terroir spreekt hier: enerzijds het plateau van Saint-Émilion met een diepe laag kalksteen (waardoor de wijn heel energiek en levendig is), anderzijds de lagere hellingen met veel klei (kracht).
€ 120,00
Sociando-Mallet
Jean Gautreau vindt zijn Haut-Médoc grand cru waardig en daar heeft hij een punt. Het domein ligt net ten noorden van St Estèphe, niet ver van iconen als Calon Ségur en Phélan Ségur. Vriend en vijand (vijand?) is het erover eens dat Sociando Mallet van uitzonderlijk niveau is. Altijd ook voor de lange termijn. Zie hier de 2013, mag nu open.
Château Phélan-Ségur 2012
Een van de sterren van Saint-Estèphe. Zeer consistent in kwaliteit. Elk jaar weer een topwijn. Fijne tannines, cassis, menthol, eucalyptus. Kan goed bewaard worden en ontwikkelt met de jaren complexe smaken.
Château Langoa Barton 2012
Zachte, klassieke Langoa. Minder breed en gespierd dan jaren als 2009 en 2010, maar een echt ouderwets toegankelijk drinkjaar. Zo'n jaar dat je aantreft in eentent als La Brasserie Bordelaise of Le Noailles (ook Bordeaux). En waar je dan zomaar ongelofelijk gelukkig van wordt, bij de tête de veau stel ik me zo voor.
Château Pontet-Canet 2011
In april 2012 proefden we de 2011 voor het eerst, en-primeur op het château. We twitterden vrolijk: "#bdx11 [...] Pontet-Canet winner this morning. Has it all, seducing, pure, fresh...". Het vergt zelfbeheersing om deze jongeling niet weer eens open te maken. Of misschien toch maar eens doen. Want wat waarlijk goed is, is dat ook jong. Mits de wijn ruimte en tijd, lucht krijgt. Drinkt 'm dan over 2 of 3 dagen.
€ 130,00
Château Lynch Bages 2011
Ook een wijn uit het selecte gezelschap van Pauillac Super-Seconds. Krachtig, met genuanceerde lagen van donker fruit, tabak, cederhout.
€ 172,00 bij aantal van 6
Château Calon-Ségur
Troisième Cru volgens de 1855 classificatie, maar eigenlijk met de potentie van minimaal een Deuxième Cru. Het terroir van Calon-Ségur bestaat uit een unieke combinatie van grind en klei. Dit zorgt voor kracht en finesse in de wijn met veel bewaarpotentieel.
€ 150,00
Château Suduiraut 2010 demi
"A masterpiece!" volgens Decanter. Nu of nooit!
Château Lynch Bages 2010
Ook een wijn uit het selecte gezelschap van Pauillac Super-Seconds. Krachtig, met genuanceerde lagen van donker fruit, tabak, cederhout.
€ 270,00
Château Langoa Barton 2010
Valeur sûre uit St-Julien. Groot jaar. Stevige, klassieke Médoc die lang kan worden bewaard. Wijn die doet terugdenken aan kerstavonden bij grootouders in de vorige eeuw. Wijn die generaties verbindt. Evenals de 2009 60% nieuwe vaten, en 13% alcohol.
€ 114,00 bij aantal van 6
Château Haut-Bailly
Volle, krachtige en aardse wijn. De mineraliteit is opvallend, laat een heerlijke fris-chalky droogte achter. Hier worden geen compromissen gesmeed, dit is geloof in de eigen zaak, en gelukkig maar. Bespeelt een heel ander register dan veel andere wijnen. Dit gaat niet over knipogend fruit en instant verleiding, maar over stenen, over droogte, en over vergezichten naar mooie avonden, over vele vele jaren, ver in het verschiet.
€ 230,00
Château Suduiraut 2009
De jaargang 2009 van Suduiraut is iconisch, met over the top proefnotities van de bekende wijnschrijvers. Vriend, Bordeaux-kenner en Suduiraut-fan Kees de Ru begint minstens een keer per maand over deze wijn. Gevraagd of ongevraagd. Omdat hij en wij niet alle flessen zelf kunnen opdrinken bieden we 'm ook aan. Haast is er niet, dit is prachtig en blijft prachtig. Als er straks wat overblijft kunnen onze (klein)kinderen nog lang op ons toasten.
Château Léoville Barton
Monumentale, klassieke St-Julien-Médoc. Gemaakt door de super vriendelijke, en bescheiden, Bartons. Voor de Bordeaux-liefhebber niet te missen.
€ 200,00
Château Langoa Barton 2009
Neal Martin is onder de indruk van deze jeugdige tiener, die nog zeer vele jaren voor zich heeft, hij schat zelfs in tot 2045. Groot jaar, en toch tamelijk bescheiden in alcohol: 13%. Aandeel nieuwe vaten is 60%.
€ 104,00 bij aantal van 6
Château Brane-Cantenac 2009
Achter deze uitbundige, prachtig gelaagde wijn, staat een ingetogen, intelligente eigenaar achter het roer. Wij zien Henri Lurton elk jaar op het domein, als we tijdens de en-primeur week in april op bezoek komen. Het is erg interessant om zijn visie op het oogstjaar en het maken van de wijn te horen. Veel aandacht is er voor bodemonderzoek en het volgen van de meteorologische omstandigheden. De wijnen zijn elegant en hebben veel lengte. Zijdezacht, zwarte bessen, potloodslijpsel, cacao.
€ 140,00
Château Rauzan Ségla 2008
Eén van de iconen van de appellation Margaux. Grote klasse, zeer verfijnd. Geen modieuze wijn, maar een zeer ambachtelijk gemaakte klassieker voor de langere termijn.
€ 124,00 bij aantal van 6
Château Fleur Cardinale 2023
Alle primeurs staan op het Bordeaux 2023 overzicht. Prijzen van de primeurs zijn inclusief btw. Intekenen op deze voorverkoop kan per e-mail, telefonisch of via het web formulier →
€ 39,00
Voorverkoop
Château Guiraud Grand Vin Blanc Sec 2022
De nieuwe Sec komt van de beste terroirs van Guiraud. De blend: 70% sémillon aangevuld met sauvignon. Rendement 30 hl/ha van stokken van gemiddeld 25 jaar oud. De Sec vergist op Frans eiken waarvan 20% nieuw. Aansluitend rijpt de wijn 10 maanden op barrique, op z’n gistresten. Dit is super.
In bestelling
Château Grand-Puy-Lacoste 2023
Alle primeurs staan op het Bordeaux 2023 overzicht. Prijzen van de primeurs zijn inclusief btw. Intekenen op deze voorverkoop kan per e-mail, telefonisch of via het web formulier →
Prijs nog onbekend
Voorverkoop
Blason de l'Evangile 2023
Alle primeurs staan op het Bordeaux 2023 overzicht. Prijzen van de primeurs zijn inclusief btw. Intekenen op deze voorverkoop kan per e-mail, telefonisch of via het web formulier →
€ 53,00
Voorverkoop
Croix de Beauséjour 2023
Alle primeurs staan op het Bordeaux 2023 overzicht. Prijzen van de primeurs zijn inclusief btw. Intekenen op deze voorverkoop kan per e-mail, telefonisch of via het web formulier →
Prijs nog onbekend
Voorverkoop
Château Branon 2023
Alle primeurs staan op het Bordeaux 2023 overzicht. Prijzen van de primeurs zijn inclusief btw. Intekenen op deze voorverkoop kan per e-mail, telefonisch of via het web formulier →
Prijs nog onbekend
Voorverkoop
Sarget de Gruaud Larose 2023
Alle primeurs staan op het Bordeaux 2023 overzicht. Prijzen van de primeurs zijn inclusief btw. Intekenen op deze voorverkoop kan per e-mail, telefonisch of via het web formulier →
Prijs nog onbekend
Voorverkoop
Haut-Médoc Giscours 2023
Alle primeurs staan op het Bordeaux 2023 overzicht. Prijzen van de primeurs zijn inclusief btw. Intekenen op deze voorverkoop kan per e-mail, telefonisch of via het web formulier →
Prijs nog onbekend
Voorverkoop
Clos La Gaffelière 2023
Alle primeurs staan op het Bordeaux 2023 overzicht. Prijzen van de primeurs zijn inclusief btw. Intekenen op deze voorverkoop kan per e-mail, telefonisch of via het web formulier →
Prijs nog onbekend
Voorverkoop